POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Isak från start vore en bra överraskning

Under tisdagens träning på Djursholms IP var det en annorlunda svensk elva som fick köra en hel del ihop. Vilket lätt kan tolkas som en tänkt startelva i torsdagens EM-kval mot Färöarna.

Så här såg gänget som nötte i olika övningar: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Pierre Bengtsson – Emil Forsberg, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Robin Quaison – Marcus Berg, Alexander Isak.

Bakåt är det en given kvartett som alltid finns med i startelvan om Janne Andersson har alla att välja på. Den enda plats som är ledig är till vänster där Werder Bremens Ludwig Augustinsson saknas efter en skada som innebär att han missar resten av EM-kvalet.

Uppenbarligen kliver Pierre Bengtsson förbi Niklas Hult som vänsterback och det är rimligt om man tänker att han är vassare bakåt än Hult. Dessutom ser startelvan offensiv ut med tre anfallare på plan och då bör defensiven stärkas.

Centralt på mittfältet är det ett aning mer framåtlutat Sverige om det blir Ekdal och Olsson och ingen riktigt defensivt inriktad spelare. Vilket naturligtvis är rätt i en match där det gäller att ordna en svensk seger. Då kan man inte vara för försiktig.

Emil Forsberg får enligt träningen byta kant och spela till höger vilket han givetvis hanterar. Som vanligt får han en friare roll och kan kliva in i plan och släppa fram Lustig som därmed blir den offensivare av ytterbackarna.

Robin Quasion har gjort mål i tre av fyra EM-kvalmatcher men får i så fall kliva ner på en kant. Det fixar den förre AIK-spelaren som först på senare år blivit en renodlad forward och ger extra offensiv kraft. Därmed blir Forsberg-Quaison lösningen för att ersätta skadade Viktor Claesson.

Marcus Berg får fortsatt förtroende som väntat. Även om spelet i klubblaget både i Förenade Arabemiraten och nu i Ryssland lämnat en del att önska anser Andersson att han är nyttig för Sverige. Nej, Berg gör inte lika mycket mål som tidigare men jobbar hårt och skapar ytor och är en lagspelare som förbundskaptenen gillar.

Att döma av elvan skulle Alexander Isak få starta mot Färöarna. Han gjorde flera starka inhopp i landslaget i våras efter att ha gått på lån till Willem II. Även om han inte startat i nya klubben Real Sociedad så är han en spelare som givetvis skulle passa in på konstgräset på torsdag.

Vilket vore en signal om ett offensivt Sverige. Det skulle vara en överraskande startelva om förbundskapten Andersson valde ovan elva, men det vore samtidigt en positiv startelva i jakten på EM 2020.

Sebastian Larsson, då? Han gick vid sidan av träningen och det hette att han är sliten efter tätt matchande för AIK. Ganska troligt att han sparas till matchen mot Norge som väntar på Friends Arena på söndag. Det är en ny ödesmatch med andra förutsättningar.

***

Vágar flygplats gäller om man ska till Färöarna. Utan tvekan den läskigaste flygplats jag landat på och lyft från. Flygplatsen byggdes under andra världskriget av England men den blev övergiven efter kriget. Först på 1960-talet började man flyga reguljärt igen. Ska ha blivit förlängd 2011, men det var inget vi märkte i oktober 2012 då Sverige vann med 2-1. Räknar med att statliga Atlantic Airways vet hur man går ner i vindarna ute på Atlanten.

***

Sverige slog till slut Lettland i EM-kvalpremiären, men det vilade en VM-baksmälla över matchen. Viktigast var givetvis tre poäng men Peter Gerhardsson kan inte ha varit nöjd med spelet.

***

Det vanligaste som hördes från barnen och ungdomarna som följde Sveriges pass på Djursholms IP var: “Granen, Granen, Granen”. De följer kanske inte allsvenskan och min fördom om att de borde vara Djurgården-fans verkar inte vara korrekt.

***

Ont om hotell på Färöarna och jag är inbokad i en privatbostad med Tarland och Sundberg. Annorlunda.

***

Olof Mellberg som HIF-tränare är onekligen ett intressant val. Men i BP gjorde han succé ihop med Azrudin Valentic. Återstår att se om Valentic som är skicklig på träningsfältet följer med Mellberg från Fremad Amager.

Publicerad 2019-09-04 kl 13:07

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå