POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Isak går inte att peta efter succén

TORSHAMN. Alexander Isak behövde ett par minuter för att sänka Färöarna. Och för att etablera sig i startelvan? Svensk fotbolls framtid kan inte sitta på bänken.

Regnet. Blåsten. Konstgräset. Och det fysiska motståndet. Inget spelade någon roll när Sverige på mindre än en halvlek dödade en svår bortamatch mot Färöarna och hade skickat in fyra mål. För att sedan kunna spela av matchen och vila med tanke på söndagens match mot Norge.

Även om Janne Andersson landslag och en del av företrädarnas lag haft lätt för så kallade blåbärslag så var de första 45 minuterna under torsdagen imponerande. Ja, det är klart att Sverige ska vinna en sådan här match. Fast nu handlar det om sättet hur man hanterade matchen och vann överlägset.

Sverige var likt en tapp sprinter som efter mindre än halva loppet ryckt i från motståndet och avgjort. Resten av loppet kan sedan avverkas med ett kontrollerat lugn och man behöver knappt ens titta bakåt, än mindre åt sidan. För ingen var nära Sverige.

Detta efter en uppladdning som varit rörig för förbundskaptenen Janne Andersson. Han har fått se två startspelare försvinna på grund av skador och en rad andra spelare ha svårt att få speltid och visa form. Av det syntes ingenting när ett helgult Sverige kontrollerade matchen från start och efter en kvart i princip avslutat den.

Fokus hamnar naturligtvis på Alexander Isak. Den tidigare AIK-spelaren är inte bara Sveriges yngste målskytt genom tiderna i landslaget (vilket han blev på januariturnén 2017) utan han är nu uppe på fyra mål på sju landskamper. Mot Malta i juni hoppade han in och nätade. Nu startade han för första gången en tävlingslandskamp och gjorde två mål på några minuter.

Först nickade han in 1-0 efter Mikael Lustigs inlägg och sedan skickade han in 2-0 på passning från Sebastian Larsson. Han kunde kanske gjort något mål till, men precis som han sa inför matchen så var han redo. Utlåningen till Willem II i våras visade på att potentialen levde och sedan har han tagit det vidare.

Redan efter sina inhopp i landslaget i våras kändes det svårt att förstå att Andersson inte startade honom. Efter den här insatsen borde det vara omöjligt att sätta den snart 20-årige spelaren på en bänk. Det vore att skicka fel signaler.

Vem som ska offras? Ja, men tanke på att Emil Forsberg är tillbaka i laget på söndag kan Robin Quaison få spela på en kant och då går det ut över antingen Kristoffer Olsson eller Sebastian Larsson. Eller så får Quaison nöta bänk. Marcus Berg lär få fortsätta och faktum är att han är en som öppnar för andra med slitet.

Robin Quaison såg förvisso till att skicka in 4-0 och borde vara cementerad i startelvan efter sin målproduktion i landslaget. Kanske är Forsberg den som är i fara? Om Andersson nu vill ha mer defensiv styrka på en kant.

I grunden är det givetvis något gott att det finns betydligt fler alternativ för Janne Andersson. Konkurrens är något som får landslaget att bli vassare och svårare att stoppa. Ett tag hade Sverige ont om målskyttar men plötsligt finns det flera som aspirerar på att spela på topp och som stärkt sina kandidaturer med att göra mål.

Klart att Sveriges framfart ger EM-vibbar även om EM-kvalet bara är spelat till hälften. Två av matcherna som är kvar är mot svagt motstånd som Malta och Färöarna och sedan är det två hemmamatcher (Norge och Spanien) samt en bortamatch (Rumänien). Om Sverige bara gör jobbet på hemmaplan så ska bortamatchen inte vara ett hot mot en svensk EM-plats.

På söndag kan Sverige ta sig så nära EM att man kan börja måtta kostymerna. Men då måste Sverige vinna och då vore det fel att sätta Isak på bänken. Nej, ge honom en ny chans och då kan det hjälpa att ta Sverige till EM snabbt.

***

Norge gjorde 1-0 mot Malta efter ett långt inkast och ordnade straffen (som gav 2-0) efter ett långt inkast. Så det gäller att ha koll på de norska inkasten när Sverige tar emot Lars Lagerbäck o Co på Friends Arena på söndag.

***

Drygt 3000 åskådare på Torsvollur och hälften måste ha varit svenskar vilket gav ett hyfsat tryck med tanke på att det är en liten arena och som dessutom saknar läktare på ena långsidan.

***

Tänk att Finland är på väg mot EM 2020. Teemu Pukki gör inte bara mål i Premier League utan i landslaget.

***

Spaniens seger med 2-1 i Bukarest var viktig för det svenska EM-hoppet. Men det var nervigt på slutet efter ett rött kort till Llorente och då skapade rumänerna ett par lägen, enligt Uefa:s rapporter.

Sverige har därmed ryckt i kampen om andraplatsen och en seger mot Norge på söndag innebär åtminstone ett ben i EM 2020 nästa sommar. Även ett kryss kan vara värt en del så länge det blir 0-0, 1-1 eller 2-2 eftersom det är inbördes möten som gäller.

1 Spanien 5 5 0 0 13-3 15

2 Sverige 5 3 1 1 12-7 10

3 Norge 5 2 2 1 10-7 8

4 Rumänien 5 2 1 2 12-7 7

5 Malta 5 1 0 4 2-12 3

6 Färöarna 5 0 0 5 3-16 0

 

Här är resten av spelprogrammet:

8 september, 20.45, Sverige – Norge, Rumänien-Malta, Spanien-Färöarna.

12 oktober, 20.45, Malta – Sverige, Norge-Spanien, Färöarna-Rumänien.

15 oktober, 20.45, Sverige – Spanien, Rumänien-Norge, Färöarna-Malta.

15 november, 20.45, Rumänien – Sverige, Spanien-Malta. Norge-Färöarna.

18 november, 20.45, Sverige – Färöarna, Spanien-Rumänien, Malta-Norge.

Endast de två första lagen i gruppen går till EM 2020. Totalt är det tio kvalgrupper vilket innebär 20 platser av 24 i EM-slutspelet går till de lagen.

Det finns inget playoff mellan bästa grupptreor som tidigare utan de sista fyra EM-platserna går till vinnarna av ett slutspel mellan Nation Leagues gruppvinnare i division A, B, C och D, eller de som är rankade därefter. Där kan ju både Sverige och Norge få en andra chans i mars 2020 om man inte når EM via kvalspelet.

I och med att det är Uefa som håller i EM-kvalet så gäller inbördes möten i första hand när det handlar om tabellen. Så här skiljer man lagen åt i gruppen när EM-kvalet är färdigspelat i november förutsatt att två lag eller flera är på samma poäng:

 1. Inbördes möten.
 2. Inbördes målskillnad.
 3. Flest gjorda mål i inbördes möten.
 4. Flesta gjorda bortamål i inbördes möten.
 5. Om några lag fortfarande är lika efter att man använt 1 till 4 så kör man samma procedur igen mellan bara de lagen. Om inte det hjälper går man vidare till 6-10 för att skilja lagen åt.
 6. Målskillnad i alla matcher i kvalspelet.
 7. Flest gjorda mål i alla matcher i kvalspelet.
 8. Flest gjorda bortamål i alla matcher i kvalspelet.
 9. Flest antal vinster i kvalspelet.
 10. Flest antal bortavinster i kvalspelet.
 11. Fair Play under kvalspelet och där det gäller att ha lägst poäng. Gult kort ger 1 poäng, rött kort efter två gula kort ger 3 poäng, direkt rött kort ger tre poäng och gult kort följt av direkt rött ger 4 poäng.
 12. Ranking enligt Uefa Nations League och där är Sverige efter Spanien men före de andra lagen.

 

 

Publicerad 2019-09-05 kl 23:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå