POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

En ny verklighet för Janne Andersson

Kritiken mot Janne Andersson var hård när Hasan Çetinkaya gav sin syn på landslaget där agenten representerar en rad av stjärnorna. Förbundskaptenen spelade sarg ut som svar, och det är en ny verklighet.

I samband med att Janne Andersson avstod från att ta ut Djurgårdens Marcus Danielsson i EM-kvaltruppen för en månad sedan reagerade mittbackens dåvarande agent Arash Bayat och talade i Aftonbladet om att förbundskaptenen “pissade på sin egen liga” och var väldigt besviken.

Det är en riktig jävla skandal. När allsvenskan är som hetast någonsin så har man en spelare som har presterat så jävla bra hela året och ändå inte kommer med. Vad är det för signal? Vad är man ute efter? Vad förväntas av en spelare. Man pissar på sin egen liga.

Svaret från förbundskapten Andersson var då tydligt: “Vad gäller principfrågan så tar jag ut andra spelare från allsvenskan. Men man ska vara tillräckligt bra i konkurrenssituationen utifrån de förutsättningar som jag pratat om tidigare. Jag har varit 19 år i allsvenskan. Jag är den sista som pissar på allsvenskan.”

Efter lördagens intervju i Aftonbladet där Erik Niva träffade Hasan Çetinkaya vars klienter är bland andra landslagets Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg, Robin Olsen, John Guidetti, Mikael Lustig, Ken Sema och nye Ricardo Gagliolo så var det inte konstigt att agentens tankar gällande Janne Andersson, förbundskaptenens ledarskap och landslagets spelsystem ledde till frågor på presskonferensen för EM-kvaltruppen till matcherna mot Malta och Spanien.

Dock var det en försiktig Janne Andersson som förklarade att han känner sig helt trygg i relationerna med spelarna och inte har haft någon kontakt med dem trots vad som sagts om landslaget. Förbundskaptenen talade istället om det brus som ofta följer hans uttagningar, och hänvisade både till agenter och medier, och att han inte kan ta till sig av det bruset.

Janne Andersson poängterade att agenter är spelarnas män som givetvis talar för sina spelare och att en hel del av synpunkterna handlar om vad som förbundskaptenen klassar som dåtid: “Vi pratar om grejer som är tillbaka i tiden och de eventuella frågetecken som har funnits är utredda och klara. Vi kommunicerar på ett jättebra sätt och det ska bli jätteroligt att träffa dem igen.”

Det är naturligtvis en ny verklighet för förbundskaptenen att förhålla sig till och även om det kanske förvånar att Janne Andersson inte är tydligare i svar kring allt från spelsystemet till kommunikationen med spelarna så är det kanske en spegel av den nya tillvaron. Där förbundskaptenen helt enkelt köper kritiken för att inte gunga båten under det pågående EM-kvalet.

Rätt eller fel? Ja, det får resultaten styra men det är uppenbart att förbundskapten Andersson valde en enklare väg för sig själv, men han har väl slipats till under sina tre år som förbundskapten. Hur det sedan landar bland resten av spelarna återstår att se. För det är klart att spelarna hänger med i vad som sägs och skrivs om landslaget.

Framgångar brukar samtidigt kunna gjuta ihop de flesta sprickor – till och med Zlatan och Ljungberg har firat mål ihop – och motgångar bidrar till att öppna dem vilket kan vara svårt för lag som har det tungt sportsligt. När EM-kvalet går in i slutspurten är det känsligt läge och Sverige har dessutom “andra chansen” när det är playoff till EM i mars om man inte blir tvåa i gruppspelet. Kanske är det så man ska se Anderssons sarg ut.

Klart är att Janne Andersson dock borde lämna juryn för Guldbollen och juryn för förbundets olika priser till Fotbollsgalan, för valen han gör läcker ut och påverkar negativt. I en tid där samhället gått mer och mer mot fokus på det individuella så går givetvis inte fotbollen oberörd av det. I takt med att individuella priser är viktigare och viktigare så ska inte landslagets ansvarige vara med och rösta och samtidigt behöva välja mellan sina spelare.

Truppen var som vanligt numera 24 spelare – ibland har den varit 25 – och det ger tre målvakter, åtta backar, åtta mittfältare och fem anfallare. Nytillskottet Riccardo Gagliolo, som talade om det som en dröm, tog sig in i truppen som vänsterback och har ju närmare 70 serie A-matcher och över 100 i serie B, och representerar i dagsläget Parma.

Minns ju när Sportbladet 2015 lyfte fram honom redan nu Erik Hamréns dagar som förbundskapten och när landslagets ledning nu studerat honom på plats så knuffade backen med svensk mamma ut Niklas Hult från truppen. Med skador på Ludwig Augustinsson och Martin Olsson är det öppet på vänsterbacken och Gagliolo får nu chansen att etablera sig. Ett väldigt otypiskt Janne Andersson-val, men även förbundskapten ändras.

Malmös Oscar Lewicki kom in som ersättare för Jakob Johansson som pånytt är skadad och det är uppenbart att Janne Andersson gillar att ha fem centrala mittfältare i truppen trots att Malta är en av två motståndare. Ken Sema är tillbaka efter att ha fått speltid i serie A och det kostade Jimmy Durmaz platsen i landslaget och det är egentligen inga konstigheter med ett skifte bland yttrarna.

Bland anfallarna är det som vanligt numera, fem stycken, och då var det ändå nära att stjärnskottet Dejan Kulusevski kom med i A-landslaget, enligt U21-landslagets Roland Nilsson. Marcus Berg blev petad mot Norge och främst av kvintetten är Alexander Isak följt av Berg och Robin Quaison som slåss om att starta. Sebastian Andersson skuggar dem följd av John Guidetti som fick starta i helgen men endast spelat 73 minuter i höst.

Kul att Muamer Tankovic är fortsatt med i truppen och därmed är det fyra allsvenska spelare i EM-kvaltruppen. Även Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Lewicki är med och kanske ett tecken på att förbundskapten vill visa att han verkligen inte ser ner på allsvenskan… Även om Marcus Danielsson inte fick plats denna gången heller.

 

Publicerad 2019-10-02 kl 14:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå