Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Förvånande att SvFF inte #backarjanne - och att Zlatans åsikt inte är ett störningsmoment

Ingen har väl missat Zlatan Ibrahimovic många utspel i intervjun med Expressen. En lång intervju som kom ut samma dag som Zlatan skulle till Malmö för att inviga statyn som Svenska Fotbollförbundet betalat och skänkt för att hylla och hedra Sveriges bäste genom tiderna.

Zlatan var stenhård mot framför allt förbundskapten Janne Andersson och beskyllde honom för att inte ha tagit ut spelare efter kvalitet utan efter ursprung i sin första landslagstrupp. Och att Andersson ska ha ändrat strategi först efter att ha fått frågor om det.

ANNONS

Nu vet vi att Zlatan inte hade koll på Andersson första landslagstrupp i augusti 2016 där en del spelare med utländsk bakgrund fanns med och där Andersson sa sig vilja ta ut Martin Olsson men han var skadad. I truppen fanns Emir Kujovic och Jimmy Durmaz och Isaac Kiese Thelin blev inkallad senare enligt SvFF:s hemsida även om trion inte fick plats i startelvan:

Sverige: 1. Robin Olsen – 2. Mikael Lustig, 3.Victor Nilsson Lindelöf, 4. Andreas Granqvist, 17. Oscar Wendt – 7. Marcus Rohdén, 20. Alexander Fransson, 15. Oscar Hiljemark, 10.Emil Forsberg – 11. John Guidetti, 9. Marcus Berg.

Kan flika in att Viktor Claesson var den av avbytarna som hamnade på läktaren när Sverige spelade 1-1 mot Nederländerna.

Även om det påpekats på en del ställen att Zlatan inte hade koll varken på Anderssons första trupp eller när förbundskaptenen fått frågor om det, så råder det ingen tvekan om att anklagelserna mot förbundskapten Andersson fått betydligt större spridning. Det kan inte vara kul för Janne Andersson.

ANNONS

Spelarna har förvisso backat honom när de fått frågor om det. De har varit tydliga med att Janne Andersson inte tar hänsyn till annat än vilka han anser är bäst. Landslagschefen Stefan Pettersson sade att de som jobbar med Janne vet att det inte stämmer när han fick frågan av ett par reportrar.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand som var i Malmö under tisdagen när Zlatan-statyn invigdes svarade på några frågor från Aftonbladet. Där slog Sjöstrand fast att Janne Andersson inte styrs av annat än sportsliga hänsyn men att han också håller med Zlatan.

SvFF fick reda på intervjun i måndags och att man inte tydligt bemötte den hårda kritiken mot Janne Andersson när intervjun kom ut är svårt att förstå. När Jimmy Durmaz blev hårt ansatt under VM 2018 så slöt hela laget upp bakom honom och visade solidaritet med sin lagkamrat. Varför visar man inte samma solidaritet här?

I det här fallet med så allvarliga anklagelser finns bara två vägar. Antingen har Zlatan rätt och då måste man utreda om Sveriges herrlandslag leds av någon som låter spelarnas bakgrund styra urvalet eller så har Zlatan fel och då måste man backa Janne Andersson ännu tydligare och öppnare än vad man gjort.

ANNONS

Givetvis finns det strukturella problem gällande integration och brist på mångfald i både samhället och i svensk fotboll. För fotbollen är A-landslagen för herrar och damer oerhört viktiga symboler precis som förbundsstyrelsen som har 57 procent ledamöter med son-namn och noll procent med utländsk bakgrund.

Har aldrig förstått varför inte SvFF-ledningen hade krav på Janne Andersson när det handlade om ledarstabens sammansättning om man kunde kräva att han skulle ha en assisterande förbundskapten. Nu blev det Peter Wettergren efter förslag från SvFF:s sida och de hade inte jobbat ihop tidigare.

Så det är givet att bristen på mångfald är ett problem och att Zlatan Ibrahimovic under sin makalösa karriär öppnat många stängda dörrar. Han har gått sin egen väg och det har bidragit till integration och att andra med utländsk bakgrund både kunnat och vågat ta kliv som annars inte gått.

Men det ger inte Zlatan rätt att anklaga Janne Andersson på det sätt han gjorde och utan att ha rätt fakta. Att då inte SvFF kan kliva fram tydligare är ett underbetyg. Särskilt när det sker mitt under en EM-kvalsamling inför två viktiga matcher. Men det är som vanligt skillnad på störningsmoment och störningsmoment.

ANNONS

För apropå strukturer i samhället och skillnad på folk och folk så är det bara att spola tillbaka tiden 23 månader och vi är i Milano inför VM-playoff mot Italien. Då Fotbollskanalen har nyheten om att landslaget för damer eventuellt ska bojkotta Fotbollsgalan för att de spelat i landslaget i ett år UTAN avtal.

Hur var reaktionen då? Jo, en stor ilska från SvFF-ledningen, från landslagets ledarstab och även från spelare. Om blickar hade kunnat döda så hade Lasse Richts och Håkan Sjöstrands riktade ögon inte bara tagit mig till de sälla jaktmarkerna utan många fler som fanns där.

Då skrev jag följande efter Sverige nått VM:

Under tisdagen kunde även Janne Andersson svara på frågorna om damlandslagets hot om bojkott av Fotbollsgalan och hur det hade stört landslaget. Andersson konstaterade att man ville vara kvar i sin bubbla och då kan även små saker störa, men att man inte heller hade vunnit med 3-0 om nyheten inte kommit ut.

Andersson hoppade runt de mer principiella diskussionerna om vad herrar och damer som spelar för Sverige ska tjäna med att säga att han inte var insatt, att han hoppades att allt skulle lösa sig på bästa sätt och att jämlikhet inte med automatik är att alla har lika mycket betalt.

ANNONS

Ändå är det slående hur olika SvFF ser på det här och vem som gör vad. När Zlatan Ibrahimovic som lagkapten försvarade Anders Svenssons bilgåva med ett skämt om att Therese Sjögran skulle få en cykel med hans autograf för, då viftas det undan. Precis som när SvFF på Fotbollsgalan gör självmål med bilgåvan.

Inte heller reagerade någon på att Zlatan Ibrahimovic inför den avgörande EM-matchen mot Belgien förra sommaren gick ut med ett färdigskrivet uttalande på engelska om att det är det sista han gör i landslaget om det blir förlust. Störmoment? Lagkaptenen flaggar för att förlust innebär slutet.

Det är Johanna Frändén som via twitter påminner om Zlatans tal och med jämförelsen med Gianluigi Buffon som stod inför samma läge i söndags men då inte ville tala om sin framtid, utan det viktigaste för honom var att Italien skulle göra allt för att ta sig till VM i Ryssland.

Inför förra sommarens EM lanserade den svenske lagkaptenen ett klädmärke dagen innan landslaget skulle åka till EM och hade en färdiginspelad reklamfilm om avskedet. Faktum var att han till och med gick i princip likadant i reklamfilmen som han sedan gjorde i verkligheten efter förlusten mot Belgien.

ANNONS

Inte någon gång har jag hört eller sett att Lasse Richt, Håkan Sjöstrand eller Karl-Erik Nilsson oroat sig för störmoment eller att något tar sig in i spelarnas bubbla där de skulle göra allt för att prestera. Men nu är det respektlöst av Caroline Seger att svara på frågor om en möjlig bojkott.

I grunden är det inte Zlatans fel eller kritik mot honom utan mer en beskrivning av hur något är ett störmoment och samtidigt är något annat ingenting. Och det när man talar om att minsta grej kan påverka. SvFF har onekligen en del att jobba med för att återvinna förtroende från alla som ser strukturerna som SvFF-herrarna är oförmögna att se.

Det är också för jävligt att berättelsen kring hotet om bojkott blivit som om Seger o Co skickat något slags pressmeddelande. Till och med kollegor talar och skriver om ett utspel, när det handlade om en nyhet som drogs fram via ett tips och där Seger valde att bekräfta och förklara.

Vilket givetvis ger SvFF än mer bränsle kring sin historia om att detta är ett störningsmoment, men andra saker absolut inte är det.

ANNONS

Det är bara att konstatera att nästan två år senare är det okej för Zlatan Ibrahimovic att ta heder och ära av Janne Andersson samma dag som SvFF:s reser en staty till hans ära. Och det är som om få vill låtsas om att det sker och ens reagera för att backa upp Janne Andersson.

De flesta som passerat i landslagets mixade zon har lugnt konstaterat att Zlatan har rätt till sin åsikt. En himla tur att han inte spelar i landslaget för damer…då hade det blivit helt andra tag. För att protestera mot att spela avtalslöst i ett år är ett störningsmoment, men att anklaga en förbundskapten för att välja spelare efter bakgrund är en åsikt.

 

 

 

Publicerad 2019-10-09 kl 21:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto