Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

ALLT om Sveriges möjliga vägar till EM 2020

Fyra matcher återstår av Sveriges EM-kval och Janne Anderssons landslag har andraplatsen i gruppen och därmed en direktbiljett till EM 2020. Men det är fortfarande en öppen kamp där Rumänien och Norge utmanar bakifrån och ännu är inte Spanien EM-klart.

ANNONS

EM 2020 spelas nästa sommar på tolv ställen runt om i Europa (öppningsmatch i Rom 12 juni och final på Wembley 12 juli). Lottningen av EM-slutspelet sker 30 november och till dess ska 20 av 24 lag vara EM-klara och de resterande fyra ansluter efter playoff i mars.

EM-kvalet består av tio grupper där lagen som blir etta och tvåa går direkt till EM 2020. För de andra lagen är EM-kvalet om det inte är så att de får en chans i playoff i mars, vilket hänger ihop med Nations League. Sverige vann sin grupp i Nations League och vet att man spelar playoff om man inte blir etta eller tvåa i sin EM-kvalgrupp.

 

Sverige är i grupp F och är i dagsläget på andraplats.

 1 Spanien   6 6 0 0 17-3  18 2 Sverige   6 3 2 1 13-8  11 3 Rumänien  6 3 1 2 13-7  10 4 Norge    6 2 3 1 11-8  9 5 Malta    6 1 0 5  2-13  3 6 Färöarna  6 0 0 6  3-20  0
ANNONS

 

I och med att det är Uefa så gäller inbördes möten i första hand när det handlar om tabellen. Nedan visar hur man skiljer lagen åt i gruppen när EM-kvalet är färdigspelat i november förutsatt att två eller flera lag har samma antal poäng:

 1. Inbördes möten.
 2. Inbördes målskillnad.
 3. Flest gjorda mål i inbördes möten.
 4. Flesta gjorda bortamål i inbördes möten.
 5. Om några lag fortfarande är lika efter att man använt 1 till 4 så kör man samma procedur igen mellan bara de lagen. Om inte det hjälper går man vidare till 6-10 för att skilja lagen åt.
 6. Målskillnad i alla matcher i kvalspelet.
 7. Flest gjorda mål i alla matcher i kvalspelet.
 8. Flest gjorda bortamål i alla matcher i kvalspelet.
 9. Flest antal vinster i kvalspelet.
 10. Flest antal bortavinster i kvalspelet.
 11. Fair Play under kvalspelet och där det gäller att ha lägst poäng. Gult kort ger 1 poäng, rött kort efter två gula kort ger 3 poäng, direkt rött kort ger tre poäng och gult kort följt av direkt rött ger 4 poäng.
 12. ANNONS
 13. Ranking enligt Uefa Nations League och där är Sverige efter Spanien men före de andra lagen.

 

Så här ser resterande spelschema ut i Sveriges grupp:

Lördag 12 oktober, 18:00: Färöarna-Rumänien, 20:45: Malta – Sverige, Norge-Spanien.

Tisdag 15 oktober, 20:45: Sverige – Spanien, Rumänien-Norge, Färöarna-Malta.

Fredag 15 november, 20.45: Rumänien – Sverige, Spanien-Malta. Norge-Färöarna.

Måndag 18 november, 20.45: Sverige – Färöarna, Spanien-Rumänien, Malta-Norge.

 

Här är mina tankar och tips om vad som väntar:

Omgång 7: Sverige måste ta tre poäng mot Malta för att ha kvar andraplatsen om man utgår från att Rumänien slår Färöarna. Återstår att se om Norge kan vinna eller ta poäng för att det norska EM-hoppet ska leva. Spanien är EM-klart vid seger i Oslo och då är Lars Lagerbäcks lag i princip borta. Tips: Sverige, Rumänien och Spanien vinner.

ANNONS

Omgång 8: Spansk seger i Oslo är noga att föredra ur svensk synvinkel med tanke på att då ökar Sveriges chanser att ta poäng mot ett EM-klart Spanien på Friends Arena på tisdag. Samtidigt betyder det att Rumänien får lättare i sin hemmamatch mot Norge på tisdag, då norrmännen i princip är borta i EM-kvalet. Tips: Sverige-Spanien kryss och Rumänien vinner mot Norge.

Omgång 9: Man kan konstatera att Sverige styr sitt eget öde men att bortamatchen mot Rumänien lär bli avgörande. Svensk seger och då är landslaget EM-klart. Om Rumänien vinner är laget EM-klart och Sverige når playoff. Vid kryss skjuts avgörandet upp till den sista omgången med Rumänien i poängledning 17-15 men där Sverige har fördel i inbördes möten om man hamnar på samma poäng. Tips: Rumänien-Sverige slutar oavgjort.

Omgång 10: Sverige ska givetvis slå Färöarna och nå 18 poäng. Då hänger svenskt EM-avancemang på hur det går mellan Spanien och Rumänien och där spansk seger ger svensk EM-plats vilket även ett kryss gör då Sverige är bättre inbördes. Det krävs i så fall rumänsk seger.  Tips: Sverige slår Färöarna och Spanien och Rumänien kryssar.

ANNONS

 

Om Sverige missar EM då gäller playoff och följande:

De sista fyra EM-platserna går till vinnarna av ett slutspel mellan Nation Leagues gruppvinnare i division A, B, C och D, eller de som är rankade därefter. Det här är lite krångligt eftersom många av gruppvinnarna i A når EM och även Ukraina som vann sin grupp i B är nära EM.

Man fyller helt enkelt på med lag underifrån om det inte finns gruppvinnare och om lagen i ens division har tagit slut fyller man på underifrån, men gruppvinnare kan inte flyttas upp. Så Sverige kan vid ett eventuellt playoff bara vara var i divison B:s playoff.-

Playoff spelas i mars och det som gäller är semifinaler 26 mars och final 31 mars. I semifinalen har det högre rankade laget hemmaplan och sedan lottar man om spelplats för finalen. Det vill säga i division A möter lag 1 lag 4 på hemmaplan och lag 2 lag 3 på hemmaplan och sedan blir det final mellan vinnarna. Matchen spelas över 90 minuter med eventuell förlängning och sedan straffar.

ANNONS

I grunden till playoff finns Nations League som spelades hösten 2018 och där Uefa:s alla medlemsländer var uppdelade i fyra divisioner och sedan i fyra grupper i varje division Tanken är att de fyra gruppvinnarna i varje division är klara för playoff om EM-platser men att de ska ersättas underifrån om lagen når EM via EM-kvalet.

Efter Nations League så rankade Uefa de 55 landslagen efter resultaten och Portugal är nummer 1 och San Marino är nummer 55. I division A är det tolv lag, i division B är det tolv lag och i division C är det 15 lag och i division D 16 lag. Hela rankingen finns via denna länk.

 

Om vi börjar med gruppvinnarna i varje division och hur de är rankade ser det ut som följer:

Division A: 1 Portugal, 2 Nederländerna, 3 England, 4 Schweiz.

Division B: 13 Bosnien, 14 Ukraina, 15 Danmark, 16 Sverige

ANNONS

Division C: 25 Skottland, 26 Norge, 27 Serbien, 28 Finland

Division D: 40 Georgien, 41 Nordmakedonien, 42 Kosovo, 43 Belarus

 

För att göra det enkelt hade EM-playoff då sett ut som följer:

Portugal-Schweiz/Nederländerna-England = vinnande lag från division A till EM.

Bosnien-Sverige/Ukraina-Danmark = vinnande lag från division B till EM

Skottland-Finland/Norge-Serbien = vinnande lag från division C till EM

Georgien-Belarus/Nordmakedionien-Kosovo = vinnande lag från division D till EM

 

Nu är inte playoffbilden så enkel och även om Belgien är ensamt landslag att ha kvalat in till EM så närmar det sig för många landslag och det gör att det kommer att bli luckor att fylla upp i playoffträdet. Med tanke på tabellställningarna i EM-kvalet, som ni hittar via denna länk, ser det ut som följande lag går till playoff:

ANNONS

Grupp A: Schweiz, Island

Grupp B: Bosnien, Wales, Nordirland

Grupp C: Skottland, Norge, Serbien, Bulgarien, Israel, Ungern, Rumänien

Grupp D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo, Belarus

Vilket skulle ge följande playoffsemifinaler:

Grupp A Schweiz-Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien samt Island-Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien

Grupp B Bosnien-Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien samt Wales-Nordirland

Grupp C: Skottland- samt Norge-Serbien

Grupp D: Georgien-Belarus samt Nordmakedionien-Kosovo

Men det är långt kvar.

We Global Football har räknat på sannolikheten och tar fram procentuell uppskattning på att lagen ska nå EM. Där ligger exempelvis Sverige på 50,6, Rumänien på 34 och Norge på 15,4 i sannolikhet att nå EM via kvalspelet.

Man har även tagit fram playoffmatcherna med störst sannolikhet och har då kommit fram till att lottning kan komma att behövas för att ta fram lag till playoff för A och B men listar följande semifinaler som troligast:

ANNONS

Grupp A Island-Rumänien och Israel-Ungern

Grupp B Bosnien-Nordirland och Wales-Irland

Grupp C: Skottland-Bulgarien och Norge-Serbien

Grupp D: Georgien-Belarus och Nordmakedionien-Kosovo

 

Det är viktigt att poängtera att inför lottningen av playoff som sker 22 november så kommer man att köra fyra separata lottningar, en för varje division. Det finns dessutom en del begränsningar som kan komma att spela roll beroende på vilka landslag som är aktuella för playoff.

 • Man vill ge de tolv värdländerna en “rättvisare” väg till EM och därför kan de läggas så att de inte lottas mot varandra. De tolv värdländerna är: England, Azerbajdzjan, Danmark, Irland, Italien, Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Skottland, Spanien, Tyskland och Ungern. och det är väl främst de fetade länderna som är aktuella. Exempelvis blir Ungern och Rumänien omplacerade till A och B om det finns luckor där då Skottland som gruppvinnare har rätten att vara i division C.
 • ANNONS
 • Politik spelar roll och man vill inte lotta Kosovo mot Bosnien eller Kosovo mot Serbien.
 • Det kan bli seedning beroende på vilka lag som tar sig dit.

 

Om vi fokuserar på Sverige i ett eventuellt playoff så är följande landslag rankade i division B:

Klara för playoff via Nations League

Bosnien – har gått oväntat svagt i EM-kvalet men är inte borträknat ännu.

Ukraina – ser ut att nå EM-slutspelet via kval och försvinner härifrån då.

Danmark – har EM-chans kvar i gruppspelet men bör vinna tre sista.

Sverige – fortfarande grupptvåa men tuff väg kvar.

———————

Ryssland – bara en poäng från EM-klart. Behöver ej ev playoff.

Österrike – ser ut att närma sig EM med tre matcher kvar.

Wales – ser skakigt ut och kan få hoppas på playoff.

ANNONS

Tjeckien – seger mot England och EM-chanserna har ökat radikalt.

Slovakien – ser ut att få ge sig i kampen mot Wales och Ungern.

Turkiet – EM ser närmare ut på Islands bekostnad.

Irland – Kämpar mot Schweiz och Danmark men

Nordirland – ser ut att missa EM-slutspel via kval

 

För svensk del vill man ha semifinalen hemma och då måste två av tre landslag framför på rankingen gå till EM-slutspelet via kvalet. Ukraina är nästan där och sedan hänger det på att Danmark eller Bosnien klarar det för att Sverige ska bli minst tvåa och få börja på hemmaplan.

Faktum är att det kan bli Danmark-Sverige i en playoffsemifinal om endast Ukraina tar sig till EM. Samtidigt är det långt kvar med fyra omgångar att spela och det kan svänga mycket men de svenska EM-chanserna lever i varje fall, och de dör inte förrän i mars om det inte blir avancemang via EM-valet.

ANNONS
Publicerad 2019-10-12 kl 13:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto