POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

ALLT om Sveriges möjliga vägar att nå EM 2020

Spanien väntar och det är en av tre matcher som återstår av Sveriges EM-kval. Janne Anderssons landslag har fortfarande andraplatsen i gruppen och därmed en direktbiljett till EM 2020. Men det är fortfarande en öppen kamp där Rumänien och Norge utmanar bakifrån och ännu är inte Spanien EM-klart.

EM 2020 spelas nästa sommar på tolv ställen runt om i Europa (öppningsmatch i Rom 12 juni och final på Wembley i London 12 juli). Lottningen av EM-slutspelet sker den 30 november (i Bukarest) och till dess ska 20 av 24 lag vara EM-klara och de resterande fyra ansluter efter playoff i mars.

Det nu pågående EM-kvalet består av tio grupper där lagen som blir etta och tvåa går direkt till EM 2020. För de andra lagen är EM-kvalet över, om det inte är så att de får en chans i playoff i mars, vilket hänger ihop med Nations League. Sverige vann sin grupp i Nations League – före Ryssland och Turkiet – och vet att man spelar playoff om man inte blir etta eller tvåa i sin EM-kvalgrupp.

 

Sverige är med i grupp F och är i dagsläget på andraplats

 1 Spanien   7 6 1 0 18-4  19
 2 Sverige   7 4 2 1 17-8  14
 3 Rumänien  7 4 1 2 16-7  13
 4 Norge    7 2 4 1 12-9  10
 5 Malta    7 1 0 6  2-17  3
 6 Färöarna  7 0 0 7  3-23  0

 

Resterande spelschema:

Tisdag 15 oktober, 20:45: Sverige – Spanien, Rumänien-Norge, Färöarna-Malta.

Omgång 8: Den sena norska kvitteringen mot Spanien i Oslo var negativ för Sverige sett till att spanjorerna inte är EM-klara och därmed behöver en poäng på Friends Arena. Spanien är EM-klart om man tar en poäng till. Samtidigt betyder krysset i Oslo att Norge är med i EM-jakten och helst behöver vinna i Rumänien för att ge rejält fart på det norska EM-hoppet. Klart är att Sverige bör ta poäng mot Spanien och att kryss i Bukarest är bäst för svenskt EM-hopp. Norsk seger kan se bättre ut men Lagerbäcks lag tar sex poäng i november och når då 19 poäng. Samtidigt tappar Rumänien lite hopp. Svensk seger mot Spanien ger ett bra kliv mot EM, svensk förlust är inte bra men hoppet lever då man kan nå EM med sex poäng i sista två matcherna. Svenskt kryss är också bra.

Fredag 15 november, 20.45: Rumänien – Sverige, Spanien-Malta. Norge-Färöarna.

Omgång 9: Man kan konstatera att Sverige styr sitt eget öde men att bortamatchen mot Rumänien kan bli helt avgörande. Svensk seger och då är nog landslaget EM-klart. Om Rumänien vinner kan Sverige få nöja sig med playoff beroende på tidigare resultat. Vid kryss skjuts avgörandet upp till den sista omgången. Norge har tre säkra poäng hemma mot Färöarna.

Måndag 18 november, 20.45: Sverige – Färöarna, Spanien-Rumänien, Malta-Norge.

Omgång 10: Sverige ska givetvis slå Färöarna. Då kan svenskt EM-avancemang hänga på hur det går mellan Spanien och Rumänien. Norge har återigen en lätt match mot Malta även om det är bortaplan. Kan bli en riktig rysare om Sverige är avhängigt att Spanien, som då lär vara EM-klart, måste ta poäng mot Rumänien.

We Global Football har räknat på sannolikheten och tar fram procentuell uppskattning på att lagen ska nå EM. Där ligger exempelvis Sverige på 57,12, Rumänien på 31,24 och Norge på 11,64 i sannolikhet att nå EM via kvalspelet. Men det ska ju spelas om det…

 

I och med att det är Uefa så gäller inbördes möten i första hand när det handlar om tabellen. Nedan visar hur man skiljer lagen åt i gruppen när EM-kvalet är färdigspelat i november förutsatt att två eller flera lag har samma antal poäng:

 1. Inbördes möten.
 2. Inbördes målskillnad.
 3. Flest gjorda mål i inbördes möten.
 4. Flesta gjorda bortamål i inbördes möten.
 5. Om några lag fortfarande är lika efter att man använt 1 till 4 så kör man samma procedur igen mellan bara de lagen. Om inte det hjälper går man vidare till 6-10 för att skilja lagen åt.
 6. Målskillnad i alla matcher i kvalspelet.
 7. Flest gjorda mål i alla matcher i kvalspelet.
 8. Flest gjorda bortamål i alla matcher i kvalspelet.
 9. Flest antal vinster i kvalspelet.
 10. Flest antal bortavinster i kvalspelet.
 11. Fair Play under kvalspelet och där det gäller att ha lägst poäng. Gult kort ger 1 poäng, rött kort efter två gula kort ger 3 poäng, direkt rött kort ger tre poäng och gult kort följt av direkt rött ger 4 poäng.
 12. Ranking enligt Uefa Nations League och där är Sverige efter Spanien men före de andra lagen.

 

Om Sverige missar EM via kvalet blir det playoff och då gäller följande:

20 av 24 lag i EM kommer från EM-valet, de sista fyra EM-platserna går till vinnarna av ett slutspel mellan Nation Leagues gruppvinnare i division A, B, C och D. Eller de som är rankade därefter. Man fyller helt enkelt på med lag underifrån om det inte finns gruppvinnare och om lagen i ens division har tagit slut fyller man på underifrån, men gruppvinnare kan inte flyttas upp.

Playoff spelas i mars och det som gäller är semifinaler 26 mars och final 31 mars. I semifinalen har det högre rankade laget hemmaplan och sedan lottar man om spelplats för finalen. Det vill säga i division A möter lag 1 lag 4 på hemmaplan och lag 2 lag 3 på hemmaplan och sedan blir det final mellan vinnarna. Matchen spelas över 90 minuter med eventuell förlängning och sedan straffar.

I grunden till playoff finns Nations League som spelades hösten 2018 och där Uefa:s alla medlemsländer var uppdelade i fyra divisioner och sedan i fyra grupper i varje division Tanken är att de fyra gruppvinnarna i varje division är klara för playoff om EM-platser men att de ska ersättas underifrån om lagen når EM via EM-kvalet.

Efter Nations Leagues resultat så rankade Uefa de 55 landslagen och Portugal är nummer 1 och San Marino är nummer 55. Sverige är på plats 16. I division A är det tolv lag, i division B är det tolv lag och i division C är det 15 lag och i division D 16 lag. Hela rankingen finns via denna länk.

Om vi börjar med gruppvinnarna i varje division och hur de är rankade ser det ut som följer:

Division A: 1 Portugal, 2 Nederländerna, 3 England, 4 Schweiz.

Division B: 13 Bosnien, 14 Ukraina, 15 Danmark, 16 Sverige

Division C: 25 Skottland, 26 Norge, 27 Serbien, 28 Finland

Division D: 40 Georgien, 41 Nordmakedonien, 42 Kosovo, 43 Belarus

 

För att göra det enkelt hade EM-playoff då sett ut som följer:

Vinnaren av semifinalen Portugal-Schweiz möter vinnaren av semifinalen Nederländerna-England och det vinnande laget av finalen av playoff i division A går till EM.

Bosnien-Sverige/Ukraina-Danmark = vinnande lag från division B till EM

Skottland-Finland/Norge-Serbien = vinnande lag från division C till EM

Georgien-Belarus/Nordmakedonien-Kosovo = vinnande lag från division D till EM

 

Om vi fokuserar på Sverige i ett eventuellt playoff så är följande landslag rankade i division B:

Klara för playoff via Nations League

Bosnien – har gått oväntat svagt i EM-kvalet men är inte borträknat ännu.

Ukraina – EM-klart.

Danmark – har stor EM-chans efter seger mot Schweiz.

Sverige – fortfarande grupptvåa men tuff väg kvar.

———————

Ryssland – EM-klart.

Österrike – ser ut att närma sig EM med tre matcher kvar.

Wales – ser skakigt ut och kan få hoppas på playoff.

Tjeckien – seger mot England och EM-chanserna har ökat radikalt.

Slovakien – ser ut att få ge sig i kampen mot Wales och Ungern.

Turkiet – EM ser närmare ut på Islands bekostnad.

Irland – Kämpar mot Schweiz och Danmark men det ser mörkare ut.

Nordirland – ser ut att missa EM-slutspel via kval.

 

För svensk del vill man ha semifinalen hemma och då måste två av tre landslag framför på rankingen gå till EM-slutspelet via kvalet. Ukraina är där och sedan hänger det på att Danmark eller Bosnien klarar det för att Sverige ska bli minst tvåa och få börja på hemmaplan.

 

Nu är inte playoffbilden så enkel och redan är Belgien, Italien, Ryssland, Polen och Ukraina klara för EM och flera andra lag är nära avancemang som Spanien som bara behöver en poäng till. Det innebär att det kommer att bli luckor att fylla upp i playoffträdet. Med tanke på tabellställningarna i EM-kvalet, som ni hittar via denna länk, ser det ut som följande lag går till playoff:

Grupp A: Island

Grupp B: Bosnien, Wales, Nordirland, Irland

Grupp C: Skottland, Norge, Serbien, Bulgarien, Israel, Ungern, Rumänien

Grupp D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo, Belarus

Om det blir ovan lag kommer det behövas för att ta fram lag till playoff för A det kan då det bli följande semifinaler:

Grupp A Island-Rumänien och Israel-Ungern

Grupp B Bosnien-Nordirland och Wales-Irland

Grupp C: Skottland-Bulgarien och Norge-Serbien

Grupp D: Georgien-Belarus och Nordmakedonien-Kosovo

 

Det är viktigt att poängtera att inför lottningen av playoff som sker 22 november så kommer man att köra fyra separata lottningar, en för varje division. Det finns dessutom en del begränsningar som kan komma att spela roll beroende på vilka landslag som är aktuella för playoff.

 • Man vill ge de tolv värdländerna en “rättvisare” väg till EM och därför kan de läggas så att de inte lottas mot varandra. De tolv värdländerna är: England, Azerbajdzjan, Danmark, Irland, Italien, Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Skottland, Spanien, Tyskland och Ungern. och det är väl främst de fetade länderna som är aktuella. Exempelvis blir Ungern och Rumänien omplacerade till A och B om det finns luckor där då Skottland som gruppvinnare har rätten att vara i division C.
 • Politik spelar roll och man vill inte lotta Kosovo mot Bosnien eller Kosovo mot Serbien.
 • Det kan bli seedning beroende på vilka lag som tar sig dit.

 

 

Publicerad 2019-10-15 kl 18:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå