Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En kvittering som sved - men en insats som lovade EM

Sverige fick nöja sig med 1-1 mot Spanien efter en bragdartad insats och en spansk kvittering på övertid. Tack vare Alexander Sörloths nick i Bukarest är EM ändå inom räckhåll.

ANNONS

Frustrationen och ilskan efter den sena spanska kvitteringen går verkligen att förstå. Efter att ha varit i brygga under första halvlek reste sig Janne Anderssons landslag och var ett par minuter från en klassisk svensk bragd. Men orkade inte hålla undan på en i raden av spanska hörnor.

Även om det gör ont att se 1-1 lysa från diverse LED-skärmar och en jumbotron var det ett rättvist resultat och framför allt var det en insats som lovade EM 2020. När Norge dessutom hjälpte Sverige med att ordna 1-1 efter en kvittering på övertid så har landslaget EM-ödet i egna händer och fötter inför de två sista matcherna.

Nej, det kanske inte alltid är en utvecklande och modern fotboll. Samtidigt är jag barnsligt förtjust i den här typen av svenska fotbollsinsatser. Där det knappt ska gå att hålla undan och ett svenskt lag gör just det. Och sedan ser man till att straffa motståndarna.

ANNONS

För under de första 25-30 minuterna var det enorm klasskillnad. Samtidigt ingår även Robin Olsen i det svenska laget och höll kvar Sverige i matchen. Sedan kunde med lite mer mod och kyla hålla i bollen och skapa några chanser. I takt med att landslaget kom in i matchen mer och mer så växte självförtroendet.

Klart att Spanien dominerade totalt sett men långa stunder i andra halvlek så hade man rätt bra kontroll. Man släppte inte till fullt lika många farliga chanser och hade samtidigt mer och mer framåt. Ledningsmålet var efter en svensk bollvinst och sedan att bollen gick vidare och där Robin Quaison hittade Marcus Berg med ett precist inlägg.

När David De Gea räddade nicken från Berg var det som om det gick en kollektiv suck genom Friends Arena. Men Emil Forsberg högg först på returen och tvingade De Gea till en ny räddning och efter det gick bollen – det var inte offside – så gick bollen till Berg som enkelt kunde nicka in 1-0 till Sverige.

ANNONS

Förlösningen av eufori på Friends Arena då är en sådan man vill vara med om många gånger.  Det var som mot Frankrike och mot Italien. Där de närmare 50 000 på läktarna ger i från sig ett vrål som sammanfattar fotbollens förenande glädje. Man vill aldrig att det ska ta slut.

Det var ett lag som presterade denna kväll men också individer. Utan Robin Olsens spel – vem köper honom i januari – hade matchen kunnat vara död efter en halvtimme. Spanien var överallt och vaskade fram läge på läge; rent friläge, skott från nära håll och en nick nere i bortre hörnet. Det spelade inte någon roll vad som kom, Olsen var där.

Kristoffer Olsson är en av få svenskar som man hade kunnat missta för spanjor. Spelet på små ytor. Vändningarna där motståndare försvann åt ett håll och Olsson och bollen gick åt andra var delikatesser. Lägg till brytningen av det spanska anfallet som gav grunden till Sveriges 1-0. Han kombinerade duellvinster med briljant spel.

ANNONS

Sebastian Larsson verkade ha minst en lunga extra. Hans sanslösa löpningar, tacklingar och skavningar var helt avgörande i Sveriges press. Det kändes som om han kunde dyka upp över hela planen och ständigt med en motståndare i blickfånget. Dessutom gjorde han en hel del rätt med bollen.

Mittbackarna Viktor Lindelöf och Andreas Granqvist var dubbla Sven Dufvor. Marcus Berg ordnade inte bara 1-0 utan var en ständig plåga för motståndarnas backar och är så nyttig med sitt länkspel. Robin Quaison borde haft assist för inlägget till Berg och blev så när målskytt eller målnickare.

Nej, det räckte inte till tre poäng. Spanien var ofta farliga på hörnor och när klockan tickat i väg förbi 90 minuter så blev det rörigt. Inhopparen Rodrigo fick ett stenhårt inspel och kunde skicka in 1-1. Ett mål som betydde att Spanien var EM-klart och just där och då såg Sveriges EM-väg ut att vara lång.

ANNONS

Men i Bukarest gick Alexander Sörloth upp ganska ohotad och nickade in 1-1. Ett mål som ger Norge teoretiskt EM-hopp, men man hade behövt vinna för att ha chansen på allvar. Istället var det ett oerhört värdefullt mål för svensk del inför de avslutande omgångarna i november.

Sverige har Rumänien borta och Färöarna hemma kvar att spela och Rumänien har Sverige hemma och Spanien borta. I dagsläget har Sverige ett försprång med ett poäng på rumänerna och ett kryss i Bukarest och seger mot Färöarna ger svenskt EM-spel.

Om Rumänien vinner så leder man med två poäng inför sista omgången och ska till Spanien. Ett kryss där samtidigt som Sverige vinner mot Färöarna innebär att inbördes möten kan avgöra. Ja, det finns onekligen många parametrar inför de avslutande omgångarna.

Dock är trycket på Rumänien att vinna och man kan räkna med ett offensivt hemmalag. Om Sverige når nivån som mot Spanien då är det inte omöjligt att man kan vinna och avgöra redan i Bukarest. Då sågar man av rumänerna och kan ta sikte på EM 2020.

ANNONS

Att Sverige är besviket och ledset efter 1-1 hemma mot Spanien är på något sätt ett bra tecken. Visst, den kvitteringen gjorde ont i själen men insatsen på plan gav EM-vibbar och det var är vad spelarna och ledarna får ta med sig närde börjar snegla mot matchen i Bukarest 15 november.

Publicerad 2019-10-16 kl 00:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto