POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
11v

Äntligen följer Janne Andersson vad han tror på

Marcus Berg ansluter sig till de äldre spelare som kommer att lägga av i landslaget efter EM 2020, eller när kvaljakten nu tar slut. Det kan bli playoff i mars om Sverige inte blir tvåa i sin kvalgrupp. Sedan tidigare har Andreas Granqvist sagt att han lägger av och även Sebastian Larsson har antytt det.

Berg avslöjade det under pressträffen på tisdagen där landslaget genomfört ett första träningspass. Han hoppas kunna lägga mer tid på familjen och även få en längre karriär i klubblaget när han inte behöver åka i väg på landslagssamlingar. Kanske är det Blåvitt som gäller från sommaren 2020?

Vet att anfallaren onekligen fått rejält med kritik för spelet i landslaget och då framför allt för bristen på målskytte. Det får han väl ta, även om det är uppenbart att han gjort en stor insats för Janne Anderssons landslag och att förbundskaptenen alltid upplevt honom som oerhört viktig i laget.

Berg har ofta fått leda den första försvarslinjen för landslaget, det är inte bekvämt för motståndarnas mittbackar, och det defensiva slitet har säkert skadat hans dalande målskytte. Precis som att Emil Forsberg fått underordna sig Anderssons spelidé och därför tappat en del av sin offensiva spets så har även Bergs offensiv blivit lidande.

Ändå glad för Bergs skull att han kom tillbaka på allvar efter succén i U21-EM som tog honom till Hamburger SV och där karriären tog stopp. Först efter en sväng i Panathinaikos fick det fart igen och under Anderssons tid i landslaget har han varit oerhört värdefull, vad än folk gnäller om.

***

100 pund i böter för att Pontus Jansson kom lite sent efter Malmö FF:s match i Europa League. Det var inte direkt höga böter i Brentford med tanke på att lönerna är över tio miljoner kronor om året.

***

Oerhört kul att Dejan Kulusevski är med A-landslaget och för några veckor sedan träffade jag honom för en poddintervju. Där talar han om succén i serie A, om valet att gå på lån till Parma, om den tuffa tiden i Atalantas A-lag, om intresset från större klubbar och vad han utvecklat i Italien.

Kulusevski talar även om hur han hanterade att Nordmakedonien ville att han skulle spela för landet, vad SvFF kan göra för att övertyga talanger som har mer än ett möjligt landslag, om vägen fram som talang, om att bolla skola och fotboll och om tvivlet under första tiden som ungdomsproffs i Italien.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Missunnar inte Caroline Seger Diamantbollen, hon gjorde ett starkt VM och ledde Rosengård till SM-guld men hade trott att det stod mellan Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl. Samtidigt är det ingen exakt vetenskap när man väljer ut prisvinnare till Fotbollsgalan och Sydsvenskan är en Malmö-tidning.

Ändå rätt anmärkningsvärt att Sverige har tre nominerade till Ballon d’Or i form av Nilla Fischer, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson och att Hedvig Lindahl var nominerad till Fifa-galan The Best som en av tre målvakter och ingen av dem får Diamantbollen.

Lagkapten Seger briljerade dessutom med ett genomtänkt och väl balanserat segertal där hon lyfte framsteg och poängterade att hon ville njuta av det som fotbollsspelare. Det var en av de vackraste stunderna under måndagens Fotbollsgala.

***

Onekligen en omställning med 27 plusgrader en eftermiddag i november.

***

Pierre Bengtsson har höftproblem och tränar inte, och då är Riccardo Gagliolo närmast till spel. I övrigt måste elvan vara given i förbundskapten Anderssons ögon sett till hur Sverige formerats på sistone:

Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Pierre Bengtsson/Riccardo Gagliolo – Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Robin Quaison, Marcus Berg

***

Har egentligen inga invändningar gällande priserna på Fotbollsgalan. Visst, Robin Olsen hade kunnat få Guldbollen efter sina starka insatser i landslaget men Victor Lindelöf är också ett bra val.

***

Sven-Göran Eriksson fick Fotbollskanalens hederspris som delas ut ihop med Svenska fotbollförbundet och motiveringen var följande:

”En knäskada satte stopp för spelarkarriären som då strandat i division 2, men det blev också starten på en tränarkarriär som Sverige aldrig sett, varken förr eller senare. Årets pristagare började som assisterande i Degerfors, men fick chansen som huvudtränare och gjorde omedelbart avtryck. IFK Göteborg lockade den då anonyme 31-åringen till Kamratgården och även om starten var trög blev det till slut flera titlar och en historisk triumf i Uefa-cupen 1982. Den pokalen öppnade världen för honom. Med en kombination av brittisk spelfilosofi och svenskt ledarskap har det blivit en rad titlar, utmärkelser och framgångar under en lång tränarkarriär i Portugal, Italien, England, Elfenbenskusten, Mexiko och Kina. Svenska Fotbollförbundet och Fotbollskanalens hederspris 2019 tilldelas Sven-Göran Eriksson”.

Inför utdelningen av priset så åkte jag hem till Svennis på gården utanför Sunne och vi pratade i ett par timmar i det som blev veckans poddavsnitt.

Tränarlegendaren talar om karriärens höjdpunkter som triumfen i Uefa-cupen med Blåvitt, en rad titlar med Lazio och Benfica samt när han ledde Englands landslag i både VM och EM men även om hur det är att längta efter att träna ett lag, om hur han stillar abstinensen genom att hjälpa Torsby och hur kärleken till fotbollen lever vidare.

Svennis berättar om det första stegen i Degerfors, om förebilden Tord Grip, om hur han uppdaterade Bob Houghton och Roy Hodgsons fotboll, om systemstriden i svensk fotboll, om sitt ledarskap, om varför han aldrig gillat divor och om den sak han ångrar i karriären.

Svennis talar även om en del av fotbollens baksidor som han upplevt; som när flera spelare misstänkts ha lagt sig vilket kostade en ligatitel för Roma och honom, om när han blev lurad av ägarna till Notts County och fick besöka Nordkorea i jakt på kapital, om problemen med Lazios rasistiska supportar, om han som känd tränare blev avlyssnad av engelska tidningar och om hur agenter söndrade och härskade i Manchester City vilket kostade jobbet i Premier League.

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Inför måndagens Fotbollsgala i Stockholm hade Janne Andersson en presskonferens i Larnaca när EM-kvalsamlingen drog i gång. Förbundskaptenen öppnade där för att hoppa av juryn till Guldbollen till nästa år:

“Jag har väckt frågeställningen internt. Nästa år tror jag inte att jag kommer vara med. Vi får se om jag ska vara med. Vi har inlett en liten diskussion kring det här, för jag är inte riktigt bekväm med det. Jag har mötts av den största förståelse för det så här långt.”

Något som rimmar väl med förbundskaptenens filosofi om att lagspelet är prio ett. Jag har skrivit om det några gånger att det borde vara en självklarhet för Janne Andersson att hoppa av juryn för Guldbollen, bland annat inför förra samlingen, eftersom förbundskaptenen inte ska behöva välja bland spelare.

Under måndagen var även lagkapten Andreas Granqvist på offensiven i den mixade zonen och ville inte bara slopa Guldbollen utan alla individuella priser. Det hade kanske haft någon bäring om “Granen” nobbat de priser han fått genom åren, men han var oerhört stolt över Guldbollen 2017 och tog emot årets försvarare både 2017 och 2018.

Har läst både Patrick EkwallFotbolldirekt och Patrik Brenning i Sportbladet som bägge vill ha kvar priserna, och Ekwall lägger skulden på att spelarna inte kan bete sig och även en del andra runt om kring har åsikter och Brenning, vars tidning delar ut just Guldbollen, anser att det inte är någon skillnad på att ta ut en startelva och att välja i en jury.

Jag kan ha förståelse för synpunkterna, men det är svårt att ändra på samhället där fokus hamnat på individen mer och mer genom åren. Det är inte konstigt att spelare i en lagsport har mer fokus på sig själva 2019 än vad man hade 1994 eller 2005. Därför betyder individuella priser mer för spelarna i dag.

Man kan tycka det är tramsigt att det är så, men spelarna är produkter av sin tid. Det kan knappast vara Janne Anderssons uppgift att i en tid och i ett samhälle som är så individ-fokuserat lära spelare att agera på annat sätt. De är präglade på ett annat vis och påverkas av både andra människor och andra krafter, inte minst medier.

Då är det klokaste att ta bort risken för att skapa irritation när man ska försöka forma ett lag. Dessutom måste det vara viktigare att Janne Andersson kan ta tuffa beslut när han väljer elva spelare som ska starta ett EM-kval snarare än att han är en av sex personer i en jury som väljer vem som får Guldbollen. Det kan man väl klara utan förbundskaptenen om det här uppenbarligen är något som skapar gnissel.

***

Hoppas på Finland på fredag. Seger mot Liechtenstein så väntar landets första EM.

***

Två matcher kvar för svensk del av EM-kvalet och det är rätt enkla förutsättningar som gäller inför avslutningen. Först ut är Rumänien i Bukarest och vid A) svensk seger är Sverige EM-klart B) kryss så ger seger mot Färöarna EM-plats C) svensk förlust så hänger Sveriges EM-öde på vad Spanien gör mot Rumänien.

 1 Spanien    8 6 2 0 19-5  20
 2 Sverige    8 4 3 1 18-9  15
 3 Rumänien    8 4 2 2 17-8  14
 4 Norge     8 2 5 1 13-10 11
 5 Färöarna    8 1 0 7  4-23  3
 6 Malta     8 1 0 7  2-18  3

Fredag 15 november, 20.45: Rumänien – Sverige, Spanien-Malta. Norge-Färöarna.

Måndag 18 november, 20.45: Sverige – Färöarna, Spanien-Rumänien, Malta-Norge.

Ett kryss i Bukarest räcker långt för svensk del men vid förlust så kan det bli inbördes möten som gäller om Sverige slår Färöarna i sista matchen och Spanien och Rumänien kryssar. Då har Sverige 2-1 från hemmaplan och rumänskt 1-0 ger Rumänien en fördel, 2-1 innebär att man går vidare i kriterierna som är enligt nedan:

 1. Inbördes möten.
 2. Inbördes målskillnad.
 3. Flest gjorda mål i inbördes möten.
 4. Flesta gjorda bortamål i inbördes möten.
 5. Om några lag fortfarande är lika efter att man använt 1 till 4 så kör man samma procedur igen mellan bara de lagen. Om inte det hjälper går man vidare till 6-10 för att skilja lagen åt.
 6. Målskillnad i alla matcher i kvalspelet.
 7. Flest gjorda mål i alla matcher i kvalspelet.
 8. Flest gjorda bortamål i alla matcher i kvalspelet.
 9. Flest antal vinster i kvalspelet.
 10. Flest antal bortavinster i kvalspelet.
 11. Fair Play under kvalspelet och där det gäller att ha lägst poäng. Gult kort ger 1 poäng, rött kort efter två gula kort ger 3 poäng, direkt rött kort ger tre poäng och gult kort följt av direkt rött ger 4 poäng.
 12. Ranking enligt Uefa Nations League och där är Sverige efter Spanien men före de andra lagen.

 

Om Sverige missar EM via kvalet blir det playoff och då gäller följande:

20 av 24 lag i EM kommer från EM-kvalet, de sista fyra EM-platserna går till vinnarna av ett slutspel mellan Nation Leagues gruppvinnare i division A, B, C och D. Eller de som är rankade därefter. Man fyller helt enkelt på med lag underifrån om det inte finns gruppvinnare och om lagen i ens division har tagit slut fyller man på från divisionen nedanför, men gruppvinnare kan inte flyttas upp.

Playoff spelas i mars och det som gäller är semifinaler 26 mars och final 31 mars. I semifinalen har det högre rankade laget hemmaplan och sedan lottar man om spelplats för finalen. Det vill säga i division A möter lag 1 lag 4 på hemmaplan och lag 2 lag 3 på hemmaplan och sedan blir det final mellan vinnarna. Matchen spelas över 90 minuter med eventuell förlängning och sedan straffar.

I grunden till playoff finns Nations League som spelades hösten 2018 och där Uefa:s alla medlemsländer var uppdelade i fyra divisioner och sedan i fyra grupper i varje division Tanken är att de fyra gruppvinnarna i varje division är klara för playoff om EM-platser men att de ska ersättas underifrån om lagen når EM via EM-kvalet.

Efter Nations Leagues resultat så rankade Uefa de 55 landslagen och Portugal är nummer 1 och San Marino är nummer 55. Sverige är på plats 16. I division A är det tolv lag, i division B är det tolv lag och i division C är det 15 lag och i division D 16 lag. Hela rankingen finns via denna länk.

Om vi börjar med gruppvinnarna i varje division och hur de är rankade ser det ut som följer:

Division A: 1 Portugal, 2 Nederländerna, 3 England, 4 Schweiz.

Division B: 13 Bosnien, 14 Ukraina, 15 Danmark, 16 Sverige

Division C: 25 Skottland, 26 Norge, 27 Serbien, 28 Finland

Division D: 40 Georgien, 41 Nordmakedonien, 42 Kosovo, 43 Belarus

 

För att göra det enkelt hade EM-playoff då sett ut som följer. Vinnaren av semifinalen Portugal-Schweiz möter vinnaren av semifinalen Nederländerna-England och det vinnande laget av finalen av playoff i division A går till EM.

Bosnien-Sverige / Ukraina-Danmark = vinnande lag från division B till EM

Skottland-Finland / Norge-Serbien = vinnande lag från division C till EM

Georgien-Belarus / Nordmakedonien-Kosovo = vinnande lag från division D till EM

Nu är inte playoffbilden så enkel och redan är Belgien, Spanien, Italien, Ryssland, Polen och Ukraina klara för EM och flera andra lag är nära avancemang. Det innebär att det kommer att bli luckor att fylla upp i playoffträdet. Med tanke på tabellställningarna i EM-kvalet, som ni hittar via denna länk, ser det ut som följande lag går till playoff:

Grupp A: Island

Grupp B: Bosnien, Wales, Nordirland, Irland

Grupp C: Skottland, Norge, Serbien, Bulgarien, Israel, Ungern, Rumänien

Grupp D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo, Belarus

Om det blir ovan lag kommer det behövas för att ta fram lag till playoff för A det kan då det bli följande semifinaler:

Grupp A Island-Rumänien och Israel-Ungern

Grupp B Bosnien-Nordirland och Wales-Irland

Grupp C: Skottland-Bulgarien och Norge-Serbien

Grupp D: Georgien-Belarus och Nordmakedonien-Kosovo

 

Om vi fokuserar på Sverige i ett eventuellt playoff så är landslagen i division B rankade enligt följande med fyra gruppvinnare först:

Klara för playoff via Nations League

Bosnien – har gått oväntat svagt i EM-kvalet och ser ut att missa EM den vägen.

Ukraina – EM-klart.

Danmark – har stor EM-chans med Gibraltar hemma och Irland borta.

Sverige – fortfarande grupptvåa men tuff väg kvar.

———————

Ryssland – EM-klart.

Österrike – ser inte ut att kunna missa EM.

Wales – inte helt borta i kvalet, har Ungern hemma i avgörande.

Tjeckien – EM-chanserna är stora och slår man Kosovo hemma är det klart.

Slovakien – med i kampen med Wales och Ungern.

Turkiet – EM ser nära ut på Islands bekostnad.

Irland – Kämpar mot Schweiz och Danmark men det ser mörkt ut.

Nordirland – ser ut att missa EM-slutspel via kvalet.

 

För svensk del vill man ha semifinalen hemma och då måste två av tre landslag framför på rankingen gå till EM-slutspelet via kvalet. Ukraina är där och sedan hänger det på att Danmark klarar det för att Sverige ska bli minst tvåa och få börja på hemmaplan. Om Sverige går in i playoff ser det nu ut som följande:

Bosnien-Irland

Sverige-Wales

 

Det är viktigt att poängtera att inför lottningen av playoff som sker 22 november så kommer man att köra fyra separata lottningar, en för varje division. Det finns dessutom en del begränsningar som kan komma att spela roll beroende på vilka landslag som är aktuella för playoff.

 • Man vill ge de tolv värdländerna en “rättvisare” väg till EM och därför kan de läggas så att de inte lottas mot varandra. De tolv värdländerna är: England, Azerbajdzjan, Danmark, Irland, Italien, Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Skottland, Spanien, Tyskland och Ungern. och det är väl främst de fetade länderna som är aktuella. Exempelvis blir Ungern och Rumänien omplacerade till A och B om det finns luckor där då Skottland som gruppvinnare har rätten att vara i division C.
 • Politik spelar roll och man vill inte lotta Kosovo mot Bosnien eller Kosovo mot Serbien.
 • Det kan bli seedning beroende på vilka lag som tar sig dit.
Publicerad 2019-11-12 kl 17:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå