POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10v

Sveriges två vägar till EM 2020

BUKAREST. Sverige är nära EM och är fyra poäng från en plats i mästerskapet nästa sommar. Om det inte går finns “andra chansen” i form av playoff i mars.

Två matcher kvar av EM-kvalet för svensk del och det är rätt enkla förutsättningar som gäller inför avslutningen. Först ut väntar Rumänien i Bukarest och vid A) svensk seger är Sverige EM-klart B) kryss så ger seger mot Färöarna EM-plats C) svensk förlust så hänger Sveriges EM-öde på vad Spanien gör mot Rumänien.

 

 1 Spanien    8 6 2 0 19-5  20 2 Sverige    8 4 3 1 18-9  15 3 Rumänien    8 4 2 2 17-8  14 4 Norge     8 2 5 1 13-10 11 5 Färöarna    8 1 0 7  4-23  3 6 Malta     8 1 0 7  2-18  3

Fredag 15 november, 20.45: Rumänien – Sverige, Spanien-Malta. Norge-Färöarna.

Måndag 18 november, 20.45: Sverige – Färöarna, Spanien-Rumänien, Malta-Norge.

 

Ett kryss i Bukarest räcker långt för svensk del men vid förlust så kan det bli inbördes målskillnad som gäller om Sverige slår Färöarna i sista matchen och Spanien och Rumänien kryssar. Då har Sverige 2-1 från hemmaplan och rumänskt 1-0 ger Rumänien en fördel, 2-1 innebär att man går vidare neråt i kriterierna som är enligt nedan när det gäller att skilja på lag på samma poäng:

 1. Inbördes möten.
 2. Inbördes målskillnad.
 3. Flest gjorda mål i inbördes möten.
 4. Flesta gjorda bortamål i inbördes möten.
 5. Om några lag fortfarande är lika efter att man använt 1 till 4 så kör man samma procedur igen mellan bara de lagen. Om inte det hjälper går man vidare till 6-10 för att skilja lagen åt.
 6. Målskillnad i alla matcher i kvalspelet.
 7. Flest gjorda mål i alla matcher i kvalspelet.
 8. Flest gjorda bortamål i alla matcher i kvalspelet.
 9. Flest antal vinster i kvalspelet.
 10. Flest antal bortavinster i kvalspelet.
 11. Fair Play under kvalspelet och där det gäller att ha lägst poäng. Gult kort ger 1 poäng, rött kort efter två gula kort ger 3 poäng, direkt rött kort ger tre poäng och gult kort följt av direkt rött ger 4 poäng.
 12. Ranking enligt Uefa Nations League och där är Sverige efter Spanien men före de andra lagen.

 

Just nu har Sverige en fördel på fler gjorda mål men lagen har samma målskillnad. Kan innebära att mål mot Färöarna blir viktiga om vi nu kommer så långt. Enklast för svensk del är att ta minst en poäng i Bukarest. För man ska inte lita på Spanien i sista omgången, vilket jag bloggat om med tanke på tidigare kvaltrauma.

 

Om Sverige missar EM via kvalspelet blir det playoff i mars och då gäller följande:

20 av 24 deltagande lag i EM 2020 kommer från EM-kvalet som tar slut på tisdag. De sista fyra EM-platserna går till vinnarna i ett slutspel mellan Nation Leagues gruppvinnare i division A, B, C och D. Eller de som är rankade därefter.

Man fyller helt enkelt på med lag underifrån om det inte finns gruppvinnare kvar – det vill säga att gruppvinnarna redan tagit sig till EM – och om lagen i ens division har tagit slut fyller man på med lag från divisionen nedanför, men gruppvinnare kan inte flyttas upp.

Playoff spelas i mars och det som gäller är semifinaler 26 mars och final 31 mars. I semifinalen har det högre rankade laget hemmaplan och sedan lottar man om spelplats för finalen. Det vill säga i division A möter lag 1 lag 4 på hemmaplan och lag 2 lag 3 på hemmaplan och sedan blir det final mellan vinnarna. Matcherna spelas över 90 minuter med eventuell förlängning och sedan straffar.

I grunden till playoff finns Nations League som spelades klart hösten 2018 och där Uefa:s alla medlemsländer var uppdelade i fyra divisioner och sedan i fyra grupper i varje division. Tanken är att de fyra gruppvinnarna i varje division är klara för playoff om EM-platser men att de ska ersättas underifrån om lagen når EM via EM-kvalet.

Efter Nations Leagues resultat så rankade Uefa de 55 landslagen och Portugal är nummer 1 och San Marino är nummer 55. Sverige är på plats 16. I division A är det tolv lag, i division B är det tolv lag och i division C är det 15 lag och i division D 16 lag. Hela rankingen finns via denna länk.

Om vi börjar med gruppvinnarna i varje division och hur de är rankade ser det ut som följer:

Division A: 1 Portugal, 2 Nederländerna, 3 England, 4 Schweiz.

Division B: 13 Bosnien, 14 Ukraina, 15 Danmark, 16 Sverige

Division C: 25 Skottland, 26 Norge, 27 Serbien, 28 Finland

Division D: 40 Georgien, 41 Nordmakedonien, 42 Kosovo, 43 Belarus

 

För att göra det enkelt att förklara så hade EM-playoff då sett ut som följer. Vinnaren av semifinalen Portugal-Schweiz möter vinnaren av semifinalen Nederländerna-England och det vinnande laget av finalen av playoff i division A går till EM. I de följande divisionerna B, C och D hade det sett ut på följande vis:

Divison B – Bosnien-Sverige / Ukraina-Danmark = vinnande lag från division B till EM

Division C – Skottland-Finland / Norge-Serbien = vinnande lag från division C till EM

Division D – Georgien-Belarus / Nordmakedonien-Kosovo = vinnande lag från division D till EM

Nu är inte playoffbilden så enkel och redan är Belgien, Spanien, Italien, Ryssland, Polen, Frankrike, Turkiet, England, Tjeckien och Ukraina klara för EM och flera andra lag är nära avancemang. Det innebär att det kommer att bli luckor att fylla upp i playoffträdet. Med tanke på tabellställningarna i EM-kvalet, som ni hittar via denna länk, ser det ut som följande lag går till playoff:

Grupp A: Island

Grupp B: Bosnien, Wales, Nordirland, Irland

Grupp C: Skottland, Norge, Serbien, Bulgarien, Israel, Ungern, Rumänien

Grupp D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo, Belarus

Om det blir ovan lag kommer det behövas för att ta fram lag till playoff för A och det kan då det bli följande semifinaler. Som ni ser får lag från division C fylla upp i A-divisionen:

Grupp A Island-Rumänien och Israel-Ungern

Grupp B Bosnien-Nordirland och Wales-Irland

Grupp C: Skottland-Bulgarien och Norge-Serbien

Grupp D: Georgien-Belarus och Nordmakedonien-Kosovo

 

Om vi fokuserar på Sverige i ett eventuellt playoff så är landslagen i division B rankade enligt följande med de fyra gruppvinnare först:

Klara för playoff via Nations League

Bosnien – har gått oväntat svagt i EM-kvalet och ser ut att missa EM den vägen.

Ukraina – EM-klart.

Danmark – har stor EM-chans med Gibraltar hemma och Irland borta.

Sverige – fortfarande grupptvåa men tuff väg kvar.

———————

Ryssland – EM-klart.

Österrike – ser inte ut att kunna missa EM.

Wales – inte helt borta i kvalet, har Ungern hemma i avgörande.

Tjeckien – EM-chanserna är stora och slår man Kosovo hemma är det klart.

Slovakien – med i kampen med Wales och Ungern.

Turkiet – EM ser nära ut på Islands bekostnad.

Irland – Kämpar mot Schweiz och Danmark men det ser mörkt ut.

Nordirland – ser ut att missa EM-slutspel via kvalet.

 

För svensk del vill man ha semifinalen hemma och då måste två av tre landslag framför på rankingen gå till EM-slutspelet via kvalet. Ukraina är i EM och sedan hänger det på att Danmark klarar en EM-plats för att Sverige ska bli minst tvåa och få börja på hemmaplan.

Om Sverige går in i playoff ser det nu ut som följande:

Bosnien-Irland

Sverige-Wales

 

Det är viktigt att poängtera att inför lottningen av playoff som sker 22 november så kommer man att köra fyra separata lottningar, en för varje division. Det finns dessutom en del begränsningar som kan komma att spela roll beroende på vilka landslag som är aktuella för playoff.

 • Man vill ge de tolv värdländerna en “rättvisare” väg till EM och därför kan de läggas så att de inte lottas mot varandra. De tolv värdländerna är: England, Azerbajdzjan, Danmark, Irland, Italien, Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Skottland, Spanien, Tyskland och Ungern. och det är väl främst de fetade länderna som är aktuella. Exempelvis blir Ungern och Rumänien omplacerade till A och B om det finns luckor där då Skottland som gruppvinnare har rätten att vara i division C.
 • Politik spelar roll och man vill inte lotta Kosovo mot Bosnien eller Kosovo mot Serbien.
 • Det kan bli seedning beroende på vilka lag som tar sig dit.
Publicerad 2019-11-14 kl 18:05

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå