POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
31v

Sorgligt att se Zlatan strunta i vad han lämnar efter sig

Zlatan Ibrahimovic är nu den person som äger flest aktierna i Hammarby. Tidstypiskt för den moderna fotbollen och i viss mån Zlatan. Samtidigt är det sorgligt att se hur superstjärnan struntar i vad han lämnar efter sig.

“Mot den moderna fotbollen” är slagord vi sett även på svenska läktare. Ändå har svensk fotboll varit rätt befriad från den typ av modern fotboll som förknippas med epitetet. Fast det ändrades i viss mån onsdagen den 27 november 2019. Den dagen gjordes åtminstone ett försök att få en del av allsvenskan att bli en del av den moderna fotbollen.

För då kom beskedet av Zlatan Ibrahimovic köpt halva Anschutz Entertainment Groups svenska bolag och därmed kommer han över 23,5 procent av aktierna i Hammarby Fotboll AB. Dock skulle det förvåna mig om det handlar om att en enda krona bytt hand, snarare är det något som funnits med i uppgörelsen mellan Zlatan och AEG som äger Los Angeles Galaxy.

En enkel koll av bolaget ger bilden av att AEG:s svenska verksamhet varit ganska vilande på senare år och med tillgångar på knappa 15 miljoner kronor. I  bolaget ska aktierna i Hammarby Fotboll finnas, däremot har Zlatans köp ingen koppling till Djurgården Hockey och Stockholm Live som AEG också deläger (Dif Hockey) eller heläger via andra bolag.

För 18 år sedan betalade AEG runt 25 miljoner kronor för att köpa strax under 50 procent i Hammarby Fotboll. Sedan har man knappast varit någon offensiv minoritetsägare även om man skjutit till en del pengar genom åren. Innehavet i Hammarby måste ha sett som i det närmaste ett nollvärde i ett bolag som omsatte närmare sex miljarder kronor häromåret.

Däremot är Hammarby 2019 glödhett, både sportsligt och ekonomiskt, och det är knappast AEG:s förtjänst som varit en svag ägare. Att då “sälja” halva ägandet till Zlatan Ibrahimovic är nog en omskrivning av en bonus när han i fjol förlängde kontraktet med Los Angeles Galaxy eller som kompensation för hans låga lön första året. Oavsett är det en affär där AEG höjer värdet på resterande aktier.

Kanske kan det bli en aktieutdelning framöver, även om det är tveksamt. Däremot kan man nog glömma att Sverige ändrar på 51-procentsregeln och då blir det svårt att få en riktig uppsida på affären. Undrar om Zlatan har koll på det? Att de som bestämmer i klubben är medlemmarna och inte en av de största aktieägarna.

Det är en ödets ironi att Malmö FF, som ju fram till i dag varit Zlatans klubb, i tisdags kväll hade ett extra årsmöte där medlemmarna pulvriserade MFF-ledningens förslag att gå ihop med LB07. Det var ett tydligt besked om att i Sverige är det medlemmarna som styr föreningen och inte ledningen som styr medlemmarna.

Det kommer Zlatan att bli varse. Han har väl rätt till en eller två styrelseplatser i Hammarby Fotboll och frågan är om han sätter sig själv där? Eller blir det polaren Alexander Östlund och/eller Daniel Majstorovic. För det är klart att Zlatan går in i projektet Hammarby för att påverka klubbens riktning och kommer att driva på hårt.

Känslan är att Zlatan blivit lockad av tanken på att göra en David Beckham som fick rättigheterna till en MLS-klubb när han gick till LA Galaxy. Att Zlatan ska kunna komma in i en klubb och vara med och ta den till toppen. Dels för upplevelsen, dels för att det hade kunnat bli ett bra affär.

Fast det är oerhört svårt att göra något sådant i Sverige, de riskkapitalister som tjänat pengar på svensk klubbfotboll är få och har haft tur. Fråga AEG, bolaget vet. Man gick in i både Hammarby fotboll och Hammarby hockey för att komma närmare driften av arenorna kring Globen. Man får säga att AEG lyckades, i dag driver man alla arenor i 08-området.

Däremot har AEG varit en ruggigt svag ägare av klubbar. Hammarby Hockey gick i konkurs efter några år. Hammarby Fotboll har haft en rad tunga år och fem säsonger i superettan under AEG:s ägande. Inte heller Djurgården hockey har haft någon större glädje av AEG som numera har ett utspätt ägande i hockeylaget. Det har varit uppenbart att AEG inte har brytt sig särskilt om klubbarna.

Givetvis var det kontroversiellt när Anschutz Entertainment Group, som leds av den konservative, kristne och kontroversielle miljardären Philip Anschutz som byggt ett globalt imperium av idrottslag och arenor (både ägande och drift), köpte in sig i Hammarby 2001. Men diskussionerna planade ut när AEG blev mer passivt även om det stormade när bolagets representant fakturerat klubben väl mycket för sina tjänster.

Då hade inte Hammarby något val. Konkurshotet hängde över klubben och man hade bland annat kastat ut ICA-handlaren Göran Paulsson som varit ordförande. Räddningen blev AEG:s miljoner, men på kort sikt försvann även  de miljonerna och därefter har det varit en berg-och-dal-bana för klubben. På sistone har det enbart gått uppåt, sportsligt och ekonomiskt, och man är starkare än någon gång tidigare.

Det kanske är trist att säga att rubrikerna om att Zlatan investerar i Hammarby inte är sanna, men det är verkligheten. Han kommer inte sätta in en krona – det har han aldrig gjort i sina affärsuppgörelser kring kläder, parfym, appar eller spel  – och det är långt ifrån säkert att det blir något större av samarbetet och delägarskapet. Det kan bli något, men det återstår att se.

Det är givet att det finns en potential i att Zlatan kan få ännu mer fart på Hammarby. Inte minst på sponsorsidan. Naturligtvis är det lättare att jaga större sponsorer om Zlatan Ibrahimovic är villig att använda sin kraft i både sociala och traditionella medier för att lyfta Hammarby och därmed även sponsorerna. Räkna med att det kan hända saker på den fronten ganska kvickt.

Zlatan har dessutom oerhört mycket kunskap och erfarenhet efter närmare 20 år i toppfotbollen. Han vet hur man ska organisera verksamheten, sätta en vinnarkultur, träna och driva på. Lägg till att han naturligtvis har ett brett kontaktnät som kan öppna dörrar för Hammarby världen över. Vilket måste vara lockande för Hammarby som nu har fått in en ny delägare.

Men detta är inget Hammarby valt, utan det är AEG som gjort affären som hamnar i knät på klubbens ledning. Nu gäller det att klubben och Zlatan kan hitta former för ett fruktbart samarbete. Hur ska man utnyttja Zlatans kunnande, kontakter och krav på bästa sätt? Vem ska sköta dialogen med Zlatan och vilken roll ska han ta? Det enda vi vet är att han inte ska spela.

Det går att förstå att det inte är helt okontroversiellt för Hammarbys supportrar att Zlatan kliver in i klubben. Han är ju Malmö FF. Eller han var åtminstone Malmö FF. Och man kan ifrågasätta syftet och tankarna kring Zlatans motiv att dra på sig en grönvit tröja. Är det bara krass kommersialism? Eller finns det något annat syfte?

I Malmö är reaktionerna starkt negativa efter affären. Inte direkt förvånande, däremot förvånar det att Zlatan inte verkar bry sig. I och med intåget i Hammarby så sågar han av en stor del av relationen till Malmö FF. Och det sex, sju veckor efter att man reste en staty över Zlatan vid Stadion i Malmö för att hedra honom och den otroliga resan han gjort.

I samband med att man avtäckte statyn hade Zlatan gått till angrepp mot förbundskapten Janne Andersson. Det måste ha varit förödmjukande för SvFF-representanterna, som betalat för statyn, men nu fick se rubrikerna där superstjärnan tog en hel del heder och ära av förbundskapten Andersson. Och samtidigt fick de hålla god min på scen.

Sedan kom nyheten om Hammarby-uppgörelsen ett drygt dygn innan Malmö FF ska möta Dynamo Kiev i Europa League och där man samtidigt ska tacka av Markus Rosenberg som spelar sin sista hemmamatch innan han lägger av. Om det innan vägt jämnare mellan Rosenberg och Ibrahimovic i MFF-världen så tippade det över våldsamt till den förstes fördel efter det här.

Det är en aning sorgligt att se att Zlatan Ibrahimovic inte alls verkar bry sig om det arv han lämnar efter sig. Att relationen till Malmö FF inte var mer värd. Eller relationen till landslaget. Att det är något annat som driver honom och att det knappast är en kärleksförklaring till sporten som gett honom mycket. Uppenbarligen brinner han fortfarande för sig själv och att fortsätta visa omvärlden att han är bäst.

Samtidigt får man väl se det som att han tar sin fotboll till Sverige och det är upp till den svenska klubbfotbollen att ge sitt svar på det. Hur det slutar? Ja, det är svårt att förutspå men med tanke på reaktionerna är det givetvis något som ger än mer intresse kring allsvenskan. Så där finns en del att hämta kring alla som vill allsvenskan väl och att den ska lyfta.

Däremot tror jag Zlatan kommer att bli varse svårigheten att styra i en svensk klubb. Och att det kommer att bli en omställning som han knappast bejakar, vilket lär innebära att ett ägande i Hammarby får svårt att bli framgångsrikt. Återstår att se om han kommer till Södra Teatern vid Mosebacke i mars 2020 för att delta i klubbens årsmöte.

 

Publicerad 2019-11-27 kl 16:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto