POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

En chansning, men en spännande chansning för MFF

DOHA. Jon Dahl Tomasson tar över efter Uwe Rösler i Malmö FF. Ännu en chansning från Malmö FF:s sida, men onekligen en spännande sådan.

En knapp månad efter att Uwe Rösler fick sluta trots gällande kontrakt presenterade Malmö FF dansken Jon Dahl Tomasson som ny tränare för klubben. Den förre storspelaren, som bott kvar i Nederländerna efter spelarkarriärens slut, lämnar jobbet som assisterande i Danmarks landslag och skippar alltså EM i sommar (med tre hemmamatcher på Parken) för chansen att träna MFF.

Innan dess var hans tränarkarriär rätt begränsad med två halvår som huvudtränare i Excelsior och Roda samt ett år som assisterande i Vitesse. Däremot är det givet att han har stor erfarenhet från en lång spelarkarriär som tog honom till Premier League, serie A, Bundesliga och La Liga utöver ligaspel i Nederländerna och Danmark.

Ja, det är en chansning. Ingen vet riktigt var han står som huvudtränare, men det är givet att Malmö FF träffat ett gäng kandidater för att vaska fram den som passar bäst. Det är en tuff kravbild att vinna SM-guld, spela gruppspel i Europa och utveckla unga spelare som tar plats i A-laget, och sedermera kan säljas.

Dessutom inte helt lätt för Malmö när man siktar högt sett till kravbilden men där allsvenskan inte lockar de internationella toppnamnen och lönen är begränsad. Det har figurerat en hel rad namn, från Jens Gustafsson till Kåre Ingebrightsen och David Nielsen. Det är lätt att avfärda vissa med att de inte var aktuella, men det är väl givet att sondera många namn.

Sportchefen Daniel Andersson och MFF:s övriga ledning är helt enkelt tvungen att chansa en aning. Ändå sedan Rikard Norling överraskande lämnade Malmö FF efter SM-guldet 2013 har klubben valt tränare som inte varit de mest givna. Några har gett resultat och andra inte.

Det är lätt att i efterhand tro att Åge Hariede var ett starkt namn, men han hade i princip pensionerat sig när frågan kom från MFF. Väl på plats var han en bas till dagens MFF-bygge med att ligga bakom två gruppspel i Champions League och ett SM-guld. Lägg till att man sålde en del spelare under den tiden.

Även om Uwe Rösler kom från England och hade ett hyfsat CV så var han arbetslös just då och hade fått sparken från League 1-klubben Fleetwood tidigare på våren. Då hade han efter tidiga resultat i Brentford och Wigan sakta börjat dala i status i England och fick kicken från Leeds United väldigt snabbt.

Rösler lämnade totalt sett på plus med tanke på vad dubbla gruppspel i Europa League gav klubben. Sedan gick han bara på “experienced players” som han gärna satsade på och var ingen som gullade med de unga spelarna på frammarsch. Tvärtom och det fällde honom i längden.

Magnus Pehrsson fick hissa SM-bucklan precis som Allan Kuhn men ingen av dem klarade av att riktigt prägla truppen, spelet eller klubbens riktning och missade Europa och cupen. Chansningarna på dem som huvudtränare funkade inte och de blev inte kvar särskilt länge. Något som speglade både deras prestationer och bristen på tålamod i fotbollsvärlden.

Om Jon Dahl Tomasson är rätt är svårbedömt. Ovanan vid att leda en storklubb som är i ett medialt fokus oavsett hur det går, och där det blåser rejält när resultaten sviktar, är något som talar emot honom. Lägg till det en trulighet gentemot medier och en introvert stil som passar bättre när man är assisterande.

Malmö får samtidigt in en tränare som varit ute många år i Europa och i stora klubbar och känt av både med- och motgång och fått erfarenhet av vad som krävs för att vinna. Ovanpå det har han många intryck från nederländsk klubbfotboll efter åren i Feyenoord, och det är viktigt då det är vad Malmö FF vill närma sig.

Lägg till att han lärt sig mycket av Åge Hariede under tiden i Danmarks landslag där norrmannen tagit det danska landslaget till VM 2018, seger i Nations League-gruppen och nu EM 2020. Att dessutom få Hareides kännedom kring Malmö FF och en rekommendation är extra plus.

Samtidigt får alla MFF-supportrar köpa att det är ännu en chansning i Daniel Anderssons tränarrekryteringar. Klubben har inget annat val om man samtidigt vill försöka ta sig ännu högre upp i näringskedjan. För om Jon Dahl Tomasson hade varit en färdig och vass huvudtränare av det snitt som MFF drömmer om, då hade han näppeligen tagit det här jobbet.

***

Sverige körde träning dag två i Doha och det var fokuserat på planen. Som Dale Reese, landslagets idrottsskadeterapeut, konstaterade: de uttagna spelarna är som fromma lamm och gör exakt vad ledningen säger till dem.

Jakob Une Larsson hade lite känning och avstod och ännu har inte nyblivna pappan Peter Abrahamsson anlänt. Marcus Danielson tog vid från i höstas och var synnerligen stabil när det var spelövningar.

***

Zlatan-statyn vältes över ända i Malmö natten till söndagen. Det är svårt att förstå varför man inte bevakat den ännu mer med tanke på hotbilden. Det är lätt att säga att en staty inte borde behöva bevakas och att Zlatan symboliserar mer än det som en hel del MFF-supportrar retat upp sig på. Men följden är tyvärr baksidan av det som är fotbollens passion.

Det är givetvis för djävligt att det sker och det måste fördömas. Men om man ska stå upp mot krafterna som vill ha bort statyn så får man följa upp det med rätt sorts av bevakning. Inte för evigt, men givetvis en tid när det är så laddat.

När statyn avtäcktes i Malmö i början av oktober visste ingen (utom möjligtvis huvudpersonen och några i LA Galaxy) att Zlatan i slutet av november skulle gå in i Hammarby. Efter det skett var det svårt att se den stå orörd och tecknen var många och tydliga att den var i fara.

Sorgligt nog är det svårt att veta hur man ska hantera statyn efter det här. Risken är att den blir liggande i ett förråd efter att den har blivit reparerad. För det är svårt att se någon plats där den kan stå utan risk för ny vandalisering. Åtminstone i Malmö om den nu ska vara kvar där.

 

Publicerad 2020-01-05 kl 18:29

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå