POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Danielson stärkte onekligen EM-aktierna

DOHA. Marcus Danielson hade ett magnifikt 2019. Mittbacken startade 2020 starkt inför ögonen Janne Andersson. Det var svårt att inte bli imponerad.

Det var minst sagt otippat att Sverige skulle möta Moldavien i hällande regn. I Qatar av alla ställen. Emiratet som ligger på en halvö i öknen och där det i princip aldrig regnar. Mindre förvånande var det att Sverige tog kommandot i matchen där moldaverna förvisso bara hade två debutanter mot fem svenska, men där kvaliteten ska synas även om det är ett svenskt B-landslag.

Tyvärr gav spelövertaget inte så många klara chanser. Jesper Karlsson kommer att gräma sig att han inte skickade in returen på Daleho Irandusts avslut efter Dino Islamovic skapat läget. Å andra sidan kan Karlsson trösta sig med att han stod för det snygga förspelet till Jordan Larssons 1-0. Falkenbergs-talangen hittade rätt i Elfsborg i höstas och några gånger fick vi se prov på kunnandet.

På många sätt var det en typisk match på vinterturnén med en väldig variation i både utförande och förmåga. Även om en del spelare hade ambitioner och försökte ta initiativ så är man inte alltid synkad med de andra. Då är det lättare att försvara eget mål än att kreera och skapa möjligheter framför mål.

Häcken-talangen Irandust var på något sätt symbolen för svängigheten. I den fria Emil Forsberg-rollen så skapade han en del framåt, men brast samtidigt med några enkla missar och bolltapp. Samtidigt går det att se potentialen i Irandusts bästa stunder men det handlar om att hitta en jämnhet för att kunna ta sig uppåt.

Anfallsparet Islamovic och Larsson, som jag gillade, blev lidande av att de fick för få bollar att jobba med. I Larssons fall så gjorde han mål på ett distinkt vis när han väl fick läget och det är svårt att klandra honom för att han inte gjorde så mycket mer givet omständigheterna. Om han kom närmare EM i sommar? Nej, det hade behövts mer.

Om man bara använder EM som måttstock på Sverige-Moldavien så var det bara en spelare som stärkte sin kandidatur. Marcus Danielson. Han fick rejält med beröm av förbundskaptenen Janne Andersson som snabbt flikade in att han förväntade sig inget annat av mittbacken som var kvällens lagkapten.

Samtidigt var det bara tredje A-landskampen som Danielson startade och ändå ledde han både laget och försvarsspelet. Han var hela tiden på rätt plats, gav ett lugn när medspelarna behövde det och klev fram och vann dueller när det var nödvändigt. När det kaotiskt på slutet fick han styr även på det. Han tog helt enkelt vid där 2019 slutade.

Sverige vann till slut matchen med 1-0 och att nollan hölls utan att Pontus Dahlberg sattes på några större prov vilade till stor del på Dahlberg. Även om man måste plussa för debutanten Anel Ahmedhodzic som såg välskolad ut och gjorde en solid insats i försvaret. Sedan är det längre för honom till det riktiga landslaget och han har U21-landslaget.

Marcus Danielsons vilja att stanna i Djurgården är onekligen till klubbens gagn och kanske till mittbackens nackdel i ett landslags perspektiv. Det går inte att jämföra med att Sebastian Larsson och Andreas Granqvist är allsvenska spelare då de har lång erfarenhet från spel i utlandet och långa karriärer i landslaget.

Ändå har Danielson under sin korta landslagskarriär visat sig växa med uppgifterna och att han behärskar det Janne Andersson vill ha hos en mittback. Vem som ska bort av de andra mittbackarna? Det är svårare och med tanke på att Danielson kan extraknäcka som högerback kan han bli Lustigs reserv.

***

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson är en skicklig retoriker och är dessutom så hal som man måste vara för att bli förste vicepresident i Uefa. Det tolvåriga träningslägret som kommunalråd i Emmaboda kopplat med en framgångsrik karriär som elitdomare har gjort honom slipad. Och det är menat som beröm.

Karl-Erik Nilsson gick på offensiven när han vid en pressträff skulle tala om fotbollsförbundets politiska linje att skicka landslaget till Qatar och koppla ihop det med att man samtidigt försöker påverka landet och hur man behandlar gästarbetare. I Nilssons värld är det för få landslag som åker på läger i Qatar.

Han lyfte fram att SvFF och en del nordiska förbund nu varit här tre gånger och att arbetarna fått det bättre under den tiden Dessutom är det inte bara VM-arbetarna som får det bättre, enligt Nilsson som hänvisade till rapporter från både ILO och Amnesty, utan alla arbetare.

Lägg till att staten Sverige, ILO och Qatar under torsdagen tecknade ett avtal om samarbete i frågor rörande arbetares rättigheter även om Nilsson inte ville ta åt sig äran av det så nämnde han det som ytterligare en faktor som går åt rätt håll. Ja, han höll givetvis med om att allt är långt i från bra, och det är därför SvFF är här.

SvFF-basen påpekade dessutom att varje gång man träffat gästarbetare (i egen regi) så har de upprepat hur bra det är att Sverige är här och spelar fotboll. Att arbetarna snarare är rädda för att lämnas utan uppmärksamhet och att det vore än mer negativt för dem. Därför tryckte Nilsson på för att Sverige ska åka till Qatar och gärna ta andra landslag med sig.

Enda länderna som är uteslutna för Karl-Erik Nilsson att skicka Sveriges landslag till är Saudiarabien och Iran. Skälet är att de inte släpper in kvinnor på läktarna och där lutade sig förbundet och Nilsson mot att Uefa tagit ställning. Annars får Sverige beröm av andra Uefa-länder för sin politiska linje, enligt Nilsson. Att det inte leder till att fler länder är i Qatar på träningsläger fick inget riktigt svar.

Enda gången Karl-Erik Nilsson var lätt svarslös var när Aftonbladets Per Bohman påpekade problematiken med det laddade politiska läget i regionen och att landslaget är mitt i det. Där exempelvis Janne Andersson uttryckt obehag kring att behöva flyga över Iran på vägen hem till Sverige. Då hade Nilsson svårare att komma med raka besked.

***

Det är något med sättet som Darijan Bojanic behandlar bollen som fascinerar. Hur han löser trånga lägen och dessutom hittar fram med passningar få andra ser. En bra kontraktsförlängning för Hammarby.

***

Genom att flytta till Malmö FF ger Isaac Kiese Thelin sig själv en möjlighet att närma sig Janne Anderssons EM-trupp. Han var med i VM-truppen och var nästmest använd anfallare i Nations Leagues fyra matcher hösten 2018, men har inte spelat alls i EM-kvalet.

***

Karl-Erik Nilsson säger att det inte är någon fördelaktig affär för fotbollsförbundet att man åker till Qatar. Nu går det inte att granska förbundets ekonomi, men att då bo på ett av Dohas dyraste hotell låter inte så genomtänkt. Naturligtvis ingår Sheraton i paketet som Sverige får till för att komma till Qatar och spela fotboll.

***

Uppgifterna om att det ukrainska flyget som störtade utanför Teheran blev nerskjutet av misstag av iranska luftvärnsmissiler skakar om. Sveriges landslag är inbokat att åka hem med Qatar Airways på måndag och då flyger man rakt över Iran.

***

Sverige möter Kosovo på söndag innan man åker hem på måndag. Där emellan blir det en lugnare fredag och en dagen-före-match-träning på lördag. Startelvan på söndag lär bli som följer, och det är bestämt att målvakterna får varsin halvlek:

Pettersson/Abrahamsson – Sandberg, Da Graca, Une Larsson, Olsson – Kacaniklic, Erlingmark, Saletros, Tankovic – Hedlund, Söder.

***

Ajax-talangen Sergiño Dest, 18, är född i Nederländerna men har valt att spela för USA då hans pappa är amerikan och backen har dubbelt medborgarskap. Med Dest kände sig inte bekväm under Ajax träningsläger i Qatar med tanke på de politiska spänningarna mellan USA och Iran och valde att lämna lägret med klubbens godkännande. Sedan tidigare hade USA:s landslag ställt in sitt träningsläger i Qatar.

 

Publicerad 2020-01-09 kl 21:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå