Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Obegripligt att SvFF inte markerar mot Östersund

Minns ni när Håkan Sjöstrand lovade att jaga matchfixare: “Vi vill inte veta av er i svensk fotboll. Ni är inte välkomna.” Efter de senaste turerna kring Östersunds FK hade det varit på sin plats med en liknande hetta.

I fredags avslöjade Expressen bolaget bakom sponsoravtalet på närmare 16 miljoner kronor som låg till grund för att Östersunds FK fick elitlicens för 2020 av Överklagandenämnden. Ovanpå det så förnekade en representant för Puls8 Ltd som är baserat på Cypern att det ens fanns en överenskommelse med klubben.

Det som följde var ett parodiskt pressmeddelande på dålig engelska där man måste undra vem som skrev det om det nu är så känsliga förhandlingar… Något dygn senare gick ÖFK och bolaget ut i ett gemensamt pressmeddelande där man försökte klarlägga varför en företrädare för bolaget förnekade en uppgörelse och parterna var lagom diffusa om uppgörelsen mellan bolaget och klubben.

ANNONS

Det här sponsoravtalet har varit underligt från start. Vem skriver ett av allsvenska mått historiskt stort sponsoravtal och vill inte att det ska synas eller höras? Ja, det faller på sin egen orimlighet. Dessutom verkar det här lille bolaget knappast vara något att kunna luta sig emot med större trygghet. Ta bara del av VSK-supportrarna Anno1904:s genomgång.

Klart är att de 16 miljonerna är något som var helt avgörande för Överklagandenämnden att ändra på Licensnämnden beslut att inte ge ÖFK en licens för 2020. Även Licensnämnden hade informationen om avtalet men bedömde ändå att klubben inte skulle klara säsongen ekonomiskt och ville skicka ner ÖFK i superettan.

Uppgörelsen som ÖFK presenterade innebar att klubben skulle få de dryga 16 miljonerna utbetalat under november, december och januari. Aftonbladet har på senare tid haft en rad avslöjande kring klubbens skakiga ekonomi och hur en maktkamp dessutom verkar försvåra ytterligare kring att få klubben att överleva. Det ser inte ljust ut, och det var innan turerna om sponsorn blev klarlagd.

ANNONS

Överklagandenämndens ordförande Martin Holmgren säger till Aftonbladet att han förstår frågor om hur han ser på uppgifterna om att det möjligen inte ens var en bindande uppgörelse. Men sedan stänger han dörren: “Överklagandenämnden tog beslut i december. Sedan var ärendet avslutat för vår del.”

Inte heller SvFF-basen Karl-Erik Nilsson ger något vidare hopp om att titta på ärendet, enligt Aftonbladet. Han konstaterar: “Det är en olycklig situation om förutsättningarna har ändrats, men man kan inte göra något annat än att vara så noggrann som möjligt när besluten fattas.” Sedan säger han att “det är sådana här saker man måste leva med när det har gått igenom instanserna.”

Även om Svenska Fotbollförbundet har ett regelverk som inte fångar upp det här borde man väl göra allt för att markera mot Östersund som klubb. Och verkligen testa alla vägar i regelverket. Givetvis måste även Svensk Elitfotboll kliva fram och markera mot en klubb som i efterskalven efter avsättandet och domen mot Daniel Kindberg verkar köra på i samma hjulspår.

ANNONS

Läste förvisso söndagens Dagens Nyheter och där skrev krönikören Johan Esk, som varit i Östersund för att bevaka en skidtävling, följande: “När jag checkade ut från hotellet i Östersund såg jag att ÖFK hade spelarmöte och där inne fanns så klart förre ordföranden Daniel Kindberg.”

Ja, herregud. Det är mycket som är oklart kring Östersund och årsmötet är först 12 mars. Frågan är var man står då? Har de påstådda 16 miljonerna kommit in då? Hur mycket är en maktkamp där 16 miljoner hålls inne i väntan på rätt personer tar plats i styrelse och ledning? Trots allt finns ÖFK:s koppling till det mystiska bolaget via klubbens frukostvärd Alan Barker. Ligger Kindberg bakom pengarna?

En sak är att svensk fotbolls företrädare hade svårt att upptäcka brottsligheten som skattemyndigheten och polisen gemensamt lokaliserade efter en granskning av flyttbranschen i stort som även berörde Jämtland. Men att nu sitta helt passivt och konstatera att man får leva med det här är ett svek mot alla andra klubbar som försöker sköta sig.

ANNONS

Brage kanske skulle haft den allsvenska platsen? Dessutom blir det helt fel att 31 andra medlemsklubbar i Sef bara kan följa processen från sidan utan att man säger något. Om man tidigare skyllde på tidigare ordföranden Daniel Kindberg så borde de andra som klivit in i föreningen stå för något annat. Eller?

Varför inte kalla till en presskonferens och likt Håkan Sjöstrand markera hur man ser på det här. Matchfixning är ett gift för svensk fotboll, men det är även detta eventuella fusk. Man borde kräva omedelbar och full insyn och få ta del av vad som sker via både klubbens och bolagets företrädare för att få reda på varför 16 miljoner inte redan är betalda.

Det minsta SvFF och Sef kunde göra är att slå fast att man kommer jaga Östersunds företrädare till det här är klarlagt. Dessutom kan man säga att klubben inte är välkommen om det är så att man återigen fuskat och vilselett både Licensnämnden och Överklagandenämnden med felaktiga uppgifter om ett sponsoravtal.

ANNONS

Svensk herrfotbolls två ledande institutioner SvFF och Sef verkar inte förstå vad de tappar på sin passivitet. Det handlar om trovärdighet och att signalera vad som är okej och inte. De kanske skulle titta på Håkan Sjöstrands ilska i klippet nedan och inspireras i vad de borde visa om de vill behålla något slags förtroende.

Publicerad 2020-02-24 kl 09:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto