Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En ekvation som inte gick att lösa utan att många fick betala för det

Lundhs blogg

EM 2020 blev EM 2021. Även om det öppnar en lucka i spelkalendern så får skiftet konsekvenser. Coronaviruset har försatt fotbollen i en ekvation utan en lösning.

Så kom till slut beskedet. Även om det överraskade att det var det norska förbundet som drog loss nyheten 17 minuter in i Uefa:s videokonferens med nationsförbunden så var det väntat att EM skulle flyttas. Ingen kunde väl tro på en EM-premiär i Rom 12 juni efter de senaste veckornas utbredning av coronaviruset.

Trycket på Uefa har varit hårt att knuffa bort EM från sommaren för att ge ligorna en möjlighet att spela matcher och slippa blåsa av säsongen likt det svenska hockeyförbundet. De nationella ligorna önskade en möjlighet att antingen spela klart de nu frusna verksamheterna eller komma i gång som man ska göra i Norge och Sverige.

Annons

I slutändan fastnade Uefa för att skjuta upp EM ett helt år. Det ger mer utrymme under hösten 2020 för både ligaspel, europeiskt cupspel och ett möjligt Nations League. Även om det finns ett pris att betala med att flytta herrarnas EM till 2021. Då får damernas EM flytta till 2022 precis som U21-EM.

Fifa lär inte ha något alternativ annat än att flytta klubblags-VM från 2021 till 2022. Uefa agerade smart och fick med sig CONMEBOL (Sydamerikas fotbollskonfederation) att flytta Copa America från 2020 till 2021. Därmed hamnar Fifa i ett omöjligt läge och måste rubba på sin nya klubblagsturnering och även VM-kvalmatcherna som skulle spelats i juni.

Viruset har gjort att fotbollen hamnat i ett läge man aldrig hade kunnat drömma om. Med åren har spelkalendern blivit trängre och trängre när alla involverade i fotbollens värld jagat mer och mer intäkter. Där får man säga att fotbollen väldigt skickligt speglat resten av samhällets utveckling. Sårbarheten i både samhället och i fotbollen är uppenbar efter coronakrisen.

Annons

När de olika aktörerna kring fotboll i Europa under tisdagen hade flera möten var det inga lätta beslut som väntade. Hur man än flyttar spelpjäserna så finns det ett pris att betala. Det är också lätt för alla utomstående att ifrågasätta allt från EM-upplägget med tolv länder till vilka som får lämna plats åt EM för herrarna när läget är som det är.

Efter coronakrisen är det klart att man undrar kring det lämpliga att ett par miljoner supportrar ska flyga kors och tvärs i juni 2021. Samtidigt går det att förstå svårigheten att blåsa arrangörsstäderna på matcher efter allt de investerat. Ja, det är som sagt inte lätt annat än om man inte har någon del i processen.

Givetvis kan man peka på att damerna får flytta på sig till förmån för herrarna. Å andra sidan är verkligheten sådan att EM för herrar ger intäkter på närmare 30 miljarder kronor och runt 80 procent av vinsten på 15-16 miljarder går ut till SvFF och andra nationsförbund. Den kraften har inte damerna. Ännu.

Annons

Pengar är viktiga. Om det kan man ha en massa åsikter och längta tillbaka till en tid när spelarna jobbade heltid, tränade på kvällarna och allt som oftast representerade en klubb hela karriären. Nu har de flesta deltagit i en utveckling som tagit fotbollen från en hobby med lokal prägel till en global miljardindustri med en rad följder.

Det är svårt att stoppa lokomotivet och även om detta är ett hack i spåret verkar alla inställda på att showen måste fortgå och det så snabbt som möjligt. Ta bara att Norge, Island och de andra länderna ska spela EM-playoff i juni, även om Uefa där garderar sig med att beslutet är föremål för prövning. Tack för det.

Men efter att ha tagit del av Uefa:s upplägg kring Europa League och Champions League med tänkt start i månadsskiftet av april och maj så undrar man om de förträngt coronaviruset. Tanken är att Europa League ska gå i gång 30 april för att nå final 24 juni. Champions League ska vara i gång 5 maj med final 27 juni.

Annons

Givetvis går det att förstå viljan att det europeiska cupspelet ska klaras av innan 30 juni då en del spelares kontrakt går ut. Dessutom är det viktigt att fullfölja för att inte tv-bolag och partners ska vilja kompenseras för uteblivna matcher. Samtidigt är det som om Uefa tror att coronaviruset går att styra.

Känner likadant när jag läser Aftonbladets avslöjande om att allsvenskan är tänkt att dra i gång 5-6 juni. Om det på allvar är Sef-klubbarnas planer så måste de känna till mer om coronaviruset än experterna. Å andra sidan är det något vi lärt oss av coronautbrottet så är det att det ryms en epidemiolog i nästan varje svensk medborgare.

Inte så att det går att utesluta att allsvenskan är i gång första helgen i juni men det är långt i från säkert. Att alla vill ha snabba besked är förståeligt, men det är underligt att de samtidigt glömmer bort att det här viruset inte går att styra. Oavsett vad man önskar kring en kommande avspark.

Annons

***

Lider med Åge Hareide som tog Danmark till EM och skulle få avsluta tiden som förbundskapten med tre matcher på Parken. Danska förbundet bestämde sig i höstas  för att byta ut Hareide mot Kasper Hjulmand efter EM. Skiftet från 2020 till 2021 innebär att norrmannen får kliva av och se landslaget från sidan under EM 2021. En aning bittert.

***

Älskar Norges transparens som blåste på med Twitter och bekräftade det alla egentligen visste.

***

Veteraner som Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Gustav Svensson satsar på EM trots att det flyttas fram ett år. Med tanke på att Marcus Berg sagt sig vilja fortsätta spela fotboll går inte heller han att utesluta. De hade ju annars planerat att sluta i landslaget efter sommarens EM.

Vad det betyder? Sett till att Janne Andersson och Peter Wettergren gärna har med sina veteraner så har det garanterat en möjlighet att vara med även i EM sommaren 2021. Naturligtvis är det inte givet men det ska nog mycket till om de ska petas om de bara håller motsvarande klass.

Annons

På plussidan för landslaget finns Viktor Claesson som tack vare uppskjutet mästerskap får en möjlighet att bli både frisk och i form. Något han inte hunnit till sommarens EM. Dessutom har Sverige en rad unga spelare som klivit fram och de kan bli ännu vassare till nästa sommar.

***

Publicerad 2020-03-17 17:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto