POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Starkt att se spelarnas lönesänkningar - som inte är givna

Spelare har inte bara begränsade kontrakt, utan även korta karriärer. Därför är det inte givet att gå ner i lön.

Elfsborgs spelare var först ut med lönesänkningar för att hjälpa klubben i coronakrisen. Efter det har AIK och Häcken följt efter. Även Kalmar FF:s spelare har gjort en insats för klubbens ekonomi, men det skedde redan i höstas när det var hårda tider.

Det var min tidigare TV4-kollega Patrick Ekwall som i helgen bröt en lans för att spelarna borde sänka sina löner när nu supportrar och medlemmar på olika sätt samlar in pengar till klubbar i kris. För de senaste veckorna har vi sett hur supportrar swishat hejvilt för att hjälpa till med pengar.

Att det är en historisk kris förstår givetvis alla. Det räcker att ta del av nyhetsrapporteringen för att inse att nästan alla företag, stora som små, fått se intäkterna försvinna när samhället stängt ner som skydd mot viruset. Varsel, permitteringar och nerskärningar duggar tätt.

Idrottens värld har också drabbats. När man tvingats skjuta upp matcher för att man inte kan spela med publik och till slut även både avsluta säsonger i förtid (hockey och handboll) och flytta premiärer som i fotbollens värld så slår det mot intäkterna. Det är många åskådare som annars hade sökt sig till arenorna.

Kostnaderna kvarstår däremot för klubbarna. Även om man skär ner på inköp och försöker strama åt på alla möjliga vis och slipper en del kostnader (allt från resor till säkerhet) när det inte är matcher är det givetvis löner som är de stora posterna och de ska betalas varje månad.

Under allsvenskan 2018 gick 920 miljoner kronor till personalkostnader. Ovanpå det kostade administration och lokaler 190 miljoner kronor. Runt 1,1 miljarder och med tanke på att utgifterna troligen vuxit med ett nytt kommande tv-avtal och spelavtal så kan man nog räkna med 100 miljoner kronor i månaden för klubbarna i allsvenskan, och som man har svårt att rucka på.

Därför är det givetvis välkommet att spelarna är med och tar ansvar. Att de går med på korttidspermitteringar i vissa fall – som ju måste vara framförhandlat då det borde vara omöjligt att permittera spelare på tidsbegränsade kontrakt – eller rena lönesänkningar i andra fall. Allt för att bidra till klubben i kris.

Samtidigt förstår jag de spelare som eventuellt tvekar. Du har en begränsad karriär och har offrat en hel del för att nå dit. Dessutom sitter du på ett kontrakt som bara gäller x antal år. Inte heller är det så att alla i en allsvensk trupp tjänar stora summor utan det är stora löneskillnader.

Under 2018 hade snittlönen i allsvenskan sjunkit till 94 097 från 104 319 som gällde 2017. Det är inklusive “signing bonus”. Det blir ett oerhört trubbigt mått på lönerna där allt baserar sig på att 16 klubbar har 24 spelare var och där kostnaden för lön och bonusar för alla klubbar är delad på 384 spelare.

Så om en hel spelartrupp sänker sin lön slår det väldigt olika mellan spelarna. För en del är det knappast avgörande men för majoriteten är det pengar som betyder mycket. Det är inte så att spelarna i allsvenskan är i närheten av beloppen som betalas ut i de större ligorna runt om i Europa där det handlar om allsvenska årslöner i veckan eller i månaden.

Man kan givetvis argumentera för att det borde vara självklart för spelarna att ta ansvar. Risken är annars att föreningarna hamnar på ekonomiskt obestånd och då blir det ingen lön alls. Samtidigt är det tufft om du blivit övertygad att välja klubben X och lönen varit ett argument. Nu ska du avstå från en del av pengarna med oklarheter kring hur det blir framöver.

Att det ändå har skett lönesäkningar i flera klubbar och lär hända i ännu fler är riktigt starkt. Besparingar i miljonklassen är något som kan hålla fler föreningar vid liv. Tillsammans med stödet från medlemmar och supportrar som ser till att det flyter in ytterligare pengar ger det hopp om att man ska kunna överbrygga krisen.

De klubbar som kommer överens om permitteringar av spelare och anställda får dessutom hjälp av staten som skjutit till pengar för att bidra. Vilket är ett smart sätt, men det måste vara reglerat på något sätt för annars hade spelare kunnat anses vara utan kontrakt och därmed fria att försvinna.

Även Svensk Elitfotboll tar ansvar och går ner i lön under tre månader för att göra allt för att klubbarna ska ha det stöd som man måste ha. Även det en snygg åtgärd som visar på att även ledningen tar det på allvar och är villiga att bidra för att säkra allsvenskans framtid.

För det är inte svårt att bli orolig när man tar del av konkurser, arbetslöshet och annat som följer i krisens fotspår. Jakten på sponsorpengar kommer inte vara lätt framöver och dessutom kan det vara flera supportrar och medlemmar som får svårt att gå på matcher och stötta klubbarna.

***

Vi kör FotbollsOnsdag 20:00 på onsdag kväll på CMore och på Sportkanalen. Tar er igenom läget i fotbollsvärlden.

***

Twitter ska man lista fyra spelare som betytt något och samtidigt tagga fyra andra som ska göra likadant. Aldrig gillat pyramidspel av den karaktären och det är svårt att begränsa sig till fyra för min del.

Sonny Johansson, Peter Lorimer, Claes Cronqvist, Eddie Gray, Stuart Baxter, Trevor Cherry, Ole Jensen, Jocke Nilsson, Gordon Strachan, David Batty, Lee Chapman, Daniel Nannskog, Alan Smith, Lucas Radebe, Jermaine Beckford, Pablo Hernandez. Ja, det är egentligen för få.

***

Flytten av sommaren OS i Tokyo var bara en tidsfråga. Under tisdagen blev det klart att man skjuter på det till 2021. Därmed borde det vara helt givet att EM 2021 i England spelas 2022. För inte kan landslaget för damer spela två mästerskap på en sommar.

***

Kanon att SVT lagt ut en rad VM-krönikor. Bara sett VM-krönikan från 1978 och det var ett spännande tidsdokument på flera sätt. Samtidigt är det uppenbart hur mycket sport-tv gått framåt och dessutom känns det knappast som man tänkte på tittaren i första hand.

***

 

Publicerad 2020-03-24 kl 18:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto