Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svensk fotboll är mer än allsvenskan för herrar

Lundhs blogg

Passa på och byt till höst-vår! Coronaviruset som lamslagit världen har även gett luft till förslaget att skifta spelordning. Många glömmer att fotboll i Sverige är mer än herrallsvenskan.

Redan innan Stefan Lundin, som i dag är ordförande i tränarföreningen, i helgen var ute och propagerade för att Sverige ska byta spelordning från vår-höst till höst-vår så har förslaget dykt upp i både mejlkorgen och via sociala medier. Många ser ett tillfälle när allsvenska starten är uppskjuten.

Den allsvenska premiäromgången 2020 skulle ha påbörjats i lördags och avslutats i kväll, men coronautbrottet har satt stopp för det mesta i samhället. Även om Sef-klubbarna håller sig vid tidtabellen som talar om spel i början av juni är det färre och färre som tror att det blir verklighet. I Danmark talar man om tidigast matcher i augusti…

Annons

Dessutom har svenska klubbar tvingats öppna för att faktiskt spela matcher utan publik. Allt för att komma i gång och faktiskt hinna med att spela hela allsvenskan och inte behöva tänka i enkelserie eller att stjälpa över matcher till 2021. Naturligtvis vill partners som Unibet och Discovery ha alla matcher i utbyte mot hjälpen med pengar.

Det är i kölvattnet av det här som den gamla diskussionen om höst-vår dyker upp. Det gör den med jämna mellanrum, inte sällan när svenska klubblag har svårt att hävda sig i Europa. Eller så handlar det om det korta svenska transferfönstret på sommaren är illa anpassat till de internationella transferfönstrena.

Nu har svensk fotboll ett läge att ändra. Det lustiga är att svensk klubbfotboll fortfarande spelar vår-höst på prov efter att fotbollsförbundet övertygade klubbarna om att gå med på det inför VM på hemmaplan 1958. Den så kallade ”Maratonallsvenskan spelades över 33 omgångar istället för över 22 som var brukligt.

Annons

Då tog svensk fotboll beslut på årsmötet i mars 1957 där 112 röstade för förslaget och 95 emot. Det hette att man skulle återgå till höst-vår, men då sträckte man ut allsvenskan som spelades hösten 1957, våren 1958 och hösten 1958. Någon ändring har det aldrig blivit därefter.

Klart att klimatet spelar in även om konstgräset har gjort att det är lättare att tänka sig en dansk variant i form av att spela höst-vår. Där man avslutar seriespelet i slutet på maj och drar i gång igen i juli för att sedan ha ett längre vinteruppehåll i december och januari. Egentligen två säsonger i en men anpassat efter i princip alla andra ligor i Europa.

Möjligen hade ett skifte gynnat svenska klubbar som ger sig ut i Europa i jakt på intäkter. Det kan vi inte veta, för även om FC Köpenhamn gjort det bra och dansk klubbfotboll är rankad på 13:e plats av Uefa och Sverige 21:a så kan det bero på andra faktorer. Ingen 51-procentsregel ger mer kapital. Färre lag i ligan. Avsaknad av SHL som slukar tv-pengar, sponsorer och talanger.

Annons

Även om det går att invända mot att kyla kan skrämma en del åskådare är det givet att det skulle kunna funka med inramning i allsvenskan för herrar. Möjligen kan det gå även i superettan och i allsvenskan för damer, men är det bra att ta en kamp mot ishockey, handboll och en del andra sporter som är aktiva på den tiden av året? Mycket tveksamt.

Dessutom blir det än mer övervikt för konstgräs som blir mer eller mindre ett tvång. Om inte klubbar kan hålla sig med hybrid och naturgräs i dag så lär det bli ännu mer resurskrävande att lösa annat än konstgräs om man dessutom ska spela både längre på hösten och börja tidigare på vintern.

Danmark är inte heller något bra argument sett till publikutvecklingen som är klart sämre än i Sverige. Visst, den danska ligan är stark enligt Uefa-koefficienten men knappast när det handlar om inramning. Då vinner allsvenskan överlägset och det ger också intresse från åskådare, tv-bolag och sponsorer. Är ett långt vinteruppehåll rätt för att hålla intresset vid liv?

Annons

Ovanpå det skulle det även vara väldigt svårt för resten av svensk fotboll att stöpa om verksamheten på det sättet. Föreningar i lägre serier har inte sällan sämre planer och förutsättningar. Det blir tuffare att konkurrera med andra sporter och på ungdomssidan och även om det går mot mer specialisering i yngre åldrar är det knappast något som gynnar utvecklingen.

Nej, det är en idé som inte flyger. Det är lätt att bara tänka herrallsvenskan och ett gäng av de större klubbarna som möjligen både kan hantera skiftet och även gynnas av det, men för svensk fotboll i stort är det inte rätt väg. Nu har frågan utretts ett gäng gånger och ända sedan 1958 har det slutat med att ligga kvar vår-höst.

***

Även Svenska fotbollsförbundet permitterar nu Janne Andersson, Peter Gerhardsson och upp emot 90 andra på kansliet. Undrar hur man gör kring lönen över 44 000 kronor? Avstår de anställda eller skjuter SvFF till?

Annons

***

Veckans podcast var med Vincenzo Morabito som var 1990-talets gigant i den svenska agentvärlden och sedermera blev stor även i både Italien och England. Hade egentligen aldrig så mycket med honom att göra men han hade ett gäng av bronshjältarna från USA innan han flyttade hem till Italien. Glad att jag fick tag på honom via Skype och han berättade gladeligen om karriären.

Nedan är podcasten där han talar om hur intresset för Sverige och svensk litteratur samt tillfälligheter gjorde honom till spelaragent, om hur han hjälpte Blåvitt att få mer betalt för Glenn Hysén, om hur han under 1990-talet representerade en rad svenska storspelare likt Thern, Schwarz och Kennet Andersson, om varför intresset för svenska spelare svalnat med åren och om hur han var med och värvade ihop det Lazio-lag som Svennis vann serie A med.

Annons

Morabito ger även svar på den kritik och de anklagelser som riktades mot honom, hävdar att han inte gjort skumma affärer och talar om hur coronautbrottet kommer trycka ner både löner och transfersummor, om att korruptionen inte är försvunnen i fotbollsvärlden och om att Fifa och Uefa hade kunnat göra mer för att rensa upp.

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Sorgligt att se hur en del av miljardärerna som äger klubbar i Premier League (Tottenham, Liverpool och Newcastle) ser till att utnyttja de statliga räddningspengarna för att se till sitt eget bästa. Överlag är den öppna kampen om miljarder kronor mellan spelare och ägare ovärdig.

***

Svensk fotboll borde däremot ta tillfället i akt och stryka dam från damallsvenskan.

***

***

Publicerad 2020-04-06 13:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto