Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ingen gillar att bli dömd efter en match - men det är fotbollens natur

Lundhs blogg

Hur kunde ni döma oss efter en match? Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var ilskna över mediernas sågningar efter Vigo-haveriet. Samtidigt ligger det i fotbollens natur att en match kan avgöra.

Inför EM 2000 fick jag möjlighet att sitta ner med Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg för en längre intervju. Då kom deras ilska från Vigo fram ett par gånger. Det handlade om deras första landskamp med alla tillgängliga spelare två år tidigare, och där det blev förlust med 4-0 efter en match där inte mycket stämde för svensk del.

Det stod 3-0 till hemmalaget redan efter en halvtimmes spel. Då var den spanske förbundskaptenen Javier Clemente ute och signalerade att hans spelare skulle ta det lugnt. Efter matchen som spelade i mars 1998 valde Klas Ingesson att kliva av landslaget och kritiken från medierna mot Söderberg och Lagerbäck var hård.

Annons

Nu satt vi runt ett konferensbord på Scandic Opalen i Göteborg dryga två år senare. EM väntade. Trots ett starkt kvalspel där Sverige vunnit sju, kryssat en och förlorat noll matcher samt bara släppt in ett mål hade förbundskaptenerna inte glömt Vigo. De upprepade frågan om hur medierna kunde döma dem efter en match. Mitt svar blev att dra upp Håkan Svensson och då blev de rätt tysta.

Halmstad-målvakten var nybliven svensk mästare och var den som stod i mål i spanska Vigo. Efter mindre än en minuts spel hade Svensson sjabblat och det stod 1-0 till Spanien. Det rasslade in ytterligare tre mål. Han bytte förvisso handskar i paus men precis som många andra i Sverige hade Svensson ingen bra kväll.

Fram till EM 2000 var han inte ens nära landslaget. Han blev dömd efter en match. Givetvis är det skillnad på en spelare och ett par tränare som precis tillträtt, men det säger ändå en del om fotbollens flyktighet att en match kan sätta avtryck. Att man kan spela sig fram till en möjlighet att få dra på sig landslagströjan och sedan kan man själv straffas för att egentligen alla faller samman.

Annons

Håkan Svensson gjorde samma säsong som EM i Belgien och Holland avgjordes avtryck i Halmstads BK. Klubben vann SM-guldet med sex poäng framför HIF och det var när allsvenskan avgjordes över 26 matcher. Blott 24 insläppta mål – överlägset bäst – och Svensson blev årets målvakt i svensk fotboll.

Till EM tog Sverige med sig givne ettan Magnus Hedman från Coventry men även Mattias Asper från AIK, som efter EM flyttade till Spanien och Real Sociedad, samt Magnus Kihlstedt från norska Brann. Om Svensson var sämre än de andra två? Nja, han hade Vigo att bära med sig.

En insats i en match kan verkligen etsa sig fast. När Svensson gjort intervjuer genom åren har Vigo ganska ofta kommit upp. Det räcker att kolla pressarkivet och se hur målvakten gång på gång fått svara på frågor om känslorna och synen på insatsen i landskampen.

Annons

Om det var rättvist? Det finns väl ingen egentlig rättvisa och det är klart att man kan hävda att om man är bra nog så kommer det att visa sig. Då blir det fler matcher, men givetvis är det en rad andra parametrar som spelar roll. Att man får chansen i rätt match, kan fylla rätt roll och kanske våga ta för sig.

Pontus Kåmark har berättat om hur Stefan Schwarz ersatte honom mot Förenade Arabemiraten under en vinterturné inför VM 1990. De var bägge debutanter och när Schwarz kom in i 82:a minuten hade Sverige fått frispark och MFF-spelaren rusade fram och tog den. Skottet gick i mål och till sommaren var han med i VM-truppen, men inte Kåmark.

Det är lite spännande att kolla igenom listan på spelare som bara gjort en landskamp. Kanske var de inte bra nog i konkurrensen som gällde då? Samtidigt är det klart att tillfälligheter spelar roll. Som skador. Som vem man spelar bredvid. Eller om hela laget kollapsar och det blir någon som får skulden. “Ölme” Johansson var ju inte nöjd med Kåmark som mittbackspartner…

Annons

Faktum är att Håkan Svensson fick en chans till i landslaget. Efter att ha blivit årets målvakt efter säsongen 2000 så fick han följa med till Tipshallen i Växjö i januari 2001. Matchen mot Färöarna slutade 0-0 och är mest känd för att Zlatan Ibrahimovic debuterade i A-landslaget, men Svenssons avtryck i blågult tog slut där. Å andra sidan fick han fler matcher än en.

 

 

Publicerad 2020-04-09 10:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto