Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollen ökar trycket på Tegnell o Co - men nytt nej är troligt

Lundhs blogg

Svensk Elitfotboll går på offensiven för få i gång allsvenskan. Ett öppet brev med en önskan om klartecken och ett offentliggörande av dokumenten som ska säkra spel är två drag. Tveksamt om det räcker för att få Anders Tegnell o Co att ändra sig.

Svensk fotboll vill precis som ligor i Tyskland, Danmark och Norge komma i gång. Planen är avspark för allsvenskan den 14 juni. Allt för att hinna med hela säsongen och för att tillfredsställa två viktiga partners i form av tv-bolaget Discovery och spelbolaget Unibet som hittills haft tålamod och skjutit till pengar trots noll matcher.

Naturligtvis handlar det i stort om pengar och överlevnad. Risken är att någon eller några svenska elitklubbar får allvarliga ekonomiska problem om man inte börjar spela fotboll i mitten på juni. Inga matcher innebär givetvis noll intäkter och samtidigt är kostnaderna höga i en bransch med små marginaler från start.

Annons

Svensk elitfotboll är precis som många branscher under hårt tryck efter coronautbrottet. Trots att man fått möjligheter till statlig hjälp i form av korttidspermitteringar och omsättningsstöd och att spelare avstått en del lön så är läget prekärt för många klubbar. Därav det uppskruvade trycket på Folkhälsomyndigheten för att komma i gång.

Under måndagen gick Sef-basen Lars-Christer Olsson ut i ett öppet brev till de 32 medlemsklubbarna. Istället för att bara mejla klubbarnas så lade man ut brevet i sin helhet på organisationens hemsida. Där gav Olsson herrklubbarnas syn på läget och lyfte fram protokollen som är en grund till varför man tror sig få klartecken på ett möte med FHM senare i veckan.

Detta följde Sef upp med att lägga ut de två protokollen i gryningen på tisdagen, efter att Aftonbladet fått och publicerat dem på måndagskvällen. Där kan man ta del av 13 + 9 sidor om hur svensk klubbfotboll ska försöka begränsa riskerna till ytterligare smittspridning av covid-19 genom en rad olika åtgärder kring matcher och träningar.

Annons

Även om det inte är några rena coronatester som andra ligor kör utan mer självskattning för spelarna så finns det givetvis likheter med hur en rad proffsligor runt om i Europa försöker minska riskerna för smittspridning. Det går verkligen inte att klaga på seriositeten bakom protokollen.

Frågan är bara om det räcker för att övertyga FHM? Vid förra mötet som var i fredags fick man träffa en biträdande jurist och det var långt från statsepidemiolog Anders Tegnell. På eftermiddagen efter mötet hade inte ens Anders Wallensten som är biträdande statsepidemiolog sett något protokoll och var rätt avfärdande kring fotbollens önskemål. Se intervjun via länken.

Wallensten pratade snarare i termer om att FHM skulle komma med ett besked om ett par veckor gällande aktiviteter i sommar och risken för smittspridning. Han poängterade att man inte jobbade med specifika sporter. Det vill säga att man snarare kommer att lämna generella riktlinjer vad som gäller för idrott.

Annons

Vad sker då när FHM lämnar nya direktiv? Ja, det rimliga är att tro att Riksidrottsförbundet får ansvar att ta de generella rekommendationerna vidare till de olika specialförbunden. Sedan kan nog alla inse att det är lättare att ge klartecken till tennis, golf, löpning och andra idrotter som inte är kontaktsporter mellan lag.

RF lär helt enkelt sitta på makten den dagen FHM lämnar i från sig riktlinjer. Något som gör det svårt att tro att svensk elitfotboll ska få ett klartecken vid mötet senare i veckan. För om FHM ändrat sig och ger rekommendationer till idrott redan denna vecka lär inte RF kunna ge ett klartecken vid sittande möte. Då ska RF gå igenom nya riktlinjer och sedan bedöma vad som gäller.

Ett nej denna vecka behöver inte hota en allsvensk start 14 juni, men däremot är det nog omöjligt att gå i gång med cupens kvartsfinaler i månadsskiftet maj och juni. Då kan man tvingas skippa Svenska cupen som man gjort för damerna. Allt för att kunna gå i gång med seriespel i mitten av juni. Något som i så fall skulle innebära att AIK får platsen i kvalet till Europa League i kraft av sin fjärdeplats i fjol.

Annons

Nej, det är ingen SvFF-konspiration att ge platsen till AIK. Faktum är att cupen är en av få rättigheter som förbundet fortfarande säljer och att man varken spelar klart herrarnas eller damernas cup kommer innebära kostnader på något sätt. Givetvis måste då SvFF på ett eller annat sätt kompensera rättighetsköparna och det finns alltså ett pris för förbundet att ställa in.

I Sef:s perspektiv är givetvis allsvenskan och superettan viktigare än cupspelet när det blir ont om tid. Dels är det bara åtta medlemmar kvar i cupen, dels handlar det om att hålla nya och viktiga partners i form av tv-bolag och spelbolag nöjda. Klubbarna är beroende av miljonerna från dem. Glöm inte att klubbarna redan fått förskott av tv-miljonerna 2018 och 2019 vilket innebär att det inte blir så stor ökning 2020 som många trott.

Annons

Överlag är det fascinerande att ta del av fotbollens beskrivning av mötet i fredags och kommande möten. Det låter som om det är fotbollen som sytt ihop möten med FHM på egen hand. I själv verket har RF haft en rad möten med FHM och i fredags tog RF med Sef och SvFF på mötet med en lägre tjänsteman på FHM.

Lars-Christer Olsson skriver i sitt öppna brev: “I relationerna med våra myndigheter är det också viktigt att Riksidrottsförbundet medverkar i de lösningar vi lägger fram. Därför har nu SEF, SvFF och RF medverkat i våra kontakter och möten med Folkhälsomyndigheten. Ett första möte hölls i förra veckan.”

Ungefär som att fotbollen vill att RF medverkar i de lösningar som fotbollen lägger fram… Vad jag förstått är det snarare så att RF är den enda samtalspart som FHM egentligen vill ha för att kunna avhandla idrott och att sedan har RF tagit med representanter för olika idrotter. I förra veckan var det herrfotbollen som var med och träffade FHM.

Annons

I det svenska myndighetssamhället är FHM och RF samtalspartners och det är RF som sedan ska sköta allt kring hur man gör med idrottens specialförbund vid nya direktiv. Precis som när det handlar om de 500 miljoner kronor i stöd som regeringen skjutit till. Även där har RF makten om hur man ska fördela det och RF är givetvis specialförbunden som deltar men det finns naturligtvis olika viljor.

En större fråga är om det är rätt att sparka i gång fotboll under en pandemi? Finns inget enkelt svar för mig. Visst, man kan kritisera fotbollen att det inte finns marginaler men det är ett problem som de svenska klubbarna delar med en rad branscher. Att ta höjd för en pandemi är inte givet. Se bara hur medier, hotell, krogar och affärer har svårt att överleva.

Jag kan givetvis förstå fotbollens vilja och ha respekt för frustrationen. Klubbar riskerar att gå under om man inte får börja spela. Något som vore oerhört sorgligt. Samtidigt är det FHM som sitter på kunskapen och expertisen och bara för att en del gör fel och flockas på Ullared eller på en uteservering så innebär det inte att två fel blir ett rätt. Om nu fotboll på tomma arenor ökar risken för ökad smittspridning.

Annons

 

 

Publicerad 2020-05-12 15:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto