Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vågar Janne Andersson granska veteranernas bäst-före-datum?

Lundhs blogg

Lionel Messis skilsmässa från Barcelona ser inte vacker ut. Oavsett vad man tycker och tänker kring spelaren, klubben och var skulden ligger så är det enkelt att konstatera att det är ett ovärdigt slut. Särskilt om det slutar i en rättsprocess.

Sedan går det naturligtvis att förstå att en spelare som varit 20 år i en klubb och vunnit allt som går att vinna mer än en gång vill prova något annat. Frågan är bara vilken klubb som har råd att värva Messi och kan hålla sig inom regelverket för Financial Fair Play?

***

Tyvärr måste vi återigen skjuta på poddturnén. Regelverket tillåter inte att vi samlar så mycket folk. Nya datum blir i mars nästa år:

Måndag 8 mars, Scalateatern i Stockholm

Tisdag 9 mars, Frimis i Örebro

Lördag 13 mars, Malmö Live

Söndag 14 mars, Landskrona Teater

Måndag 15 mars, Kalmar Teater

Kontakta Live Nation för eventuella biljettfrågor. Ta hand om varandra!

Annons

***

Zlatan Ibrahimovic fyller 39 i oktober. Ändå har han gjort ett sådant avtryck i Milan att han blir bäst betald i klubben.

***

AIK har fina vänner som ser till att finansiera Mikael Lustig. En klassvärvning och bra för landslaget. Belgiska ligan är inte att leka med.

***

Janne Andersson har inte samlat det riktiga landslaget sedan man tog sig till EM i november i fjol. Under onsdagen tar förbundskaptenen äntligen ut en trupp. I nästa vecka är det dags för Nations League och på andra sidan väntar regerande världsmästarna Frankrike och regerande Europamästarna Portugal.

Utöver de länderna är Kroatien med i Sveriges grupp. Det svenska landslaget är numera med i A-divisionen efter att ha vunnit sin grupp hösten 2018 då man höll både Ryssland och Turkiet bakom sig. Sverige spelar om en plats i slutspelet i juni (för gruppvinnarna) och prispengar. Bara för att delta i A-divisionen får man 25 miljoner kronor.

Annons

Coronaviruset ritade om våren och bland annat försvann träningsmatcherna i mars och sedan EM-slutspelet. Rätt många var frågande till om att Uefa skulle få in Nations League i höst, men man tryckte in det och två träningsmatcher när en del länder (Norge och Island är bland de 16 landslagen) spelar playoff till EM nästa sommar.

Så Janne Andersson har förutom nästa veckans kommande två matcher ytterligare fyra Nations League-insatser och två träningsmatcher (Ryssland hemma i oktober och Danmark borta i november) under hösten. Vilket är rejält matchtätt och framför allt möjligheter att testa nytt.

I och med att EM flyttades fram ett år så är det klart att trycket ökade på en del av veteranerna likt Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Marcus Berg och Lustig som måste visa att de fortfarande håller fram till EM. Berg går starkt i ryska Krasnodar men resten av gänget har antingen inte spelat och har inte övertygat.

Annons

Samtidigt stormar det fram en del unga spelare som gör avtryck på olika vis. Klart att Dejan Kulusevski flyttat fram positionerna sedan debuten i landslaget förra hösten. Även Alexander Isak har gjort en stark säsong. En spelare som Isaac Kiese Thelin har hittat form igen.

Martin Olsson är också tillbaka precis och gör det bra om än i allsvenskan. Även Ludwig Augustinsson är på gång igen. Lägg till att Viktor Claesson börjat spela igen. Alla tre har varit med i Anderssons landslag. Det är här det blir intressant att se hur Andersson resonerar. Är det fokus på de gamla vanliga spelarna eller blir det nya? Hur stor blir truppen?

Här var den senaste truppen, från i november i fjol:

Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt.

Backar: Pierre Bengtsson, Marcus Danielson, Riccardo Gagliolo, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pontus Jansson, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf.

Annons

Mittfältare: Albin Ekdal, Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Ken Sema, Mattias Svanberg, Gustav Svensson, Muamer Tankovic.

Anfallare: Marcus Berg, Sebastian Andersson, John Guidetti, Alexander Isak, Robin Quaison.

Återstår att se hur Janne Andersson resonerar. Känslan är att han inte är den experimenterande typen. Snarare försöker han väl på att hitta fram till ett spel med en befintlig trupp. Granqvist som är skadad är väl knappast med och då finns fyra mittbackar ovan. Eller finns det plats för Joakim Nilsson från Arminia Bielefeld?

Här är speltiden från senaste EM-kvalet:

Robin Olsen, 810 minuter

Mikael Lustig, 610
Filip Helander, 450
Andreas Granqvist, 630
Pierre Bengtsson, 450

Sebastian Larsson, 659
Kristoffer Olsson, 814
Albin Ekdal, 528
Emil Forsberg, 608

Robin Quaison, 758

Annons
Marcus Berg, 688

Här är totalen över Janne Anderssons tid i landslaget och då handlar det om de elva spelare som fått mest speltid i tävlingsmatcher:

Robin Olsen, 2 700 minuter

Mikael Lustig, 2 090
Victor Nilsson Lindelöf, 2 115
Andreas Granqvist, 2 421
Ludwig Augustinsson, 2 007

Viktor Claesson, 1 442
Sebastian Larsson, 1 791
Albin Ekdal, 1 677
Emil Forsberg, 2 179

Marcus Berg, 2 414
Ola Toivonen, 1 163

Man kan konstatera att förbundskapten Andersson ändrar en del men att han skyndar långsamt. Samtidigt måste han vara säker på att en del av veteranerna inte passerat bäst-före-datumet. För det kommer att straffa sig i EM 2021. Inget lätt beslut för honom.

***

Svider att Friends Arena kommer att vara tomt när Sverige äntligen får hit världsstjärnor i massor.

Publicerad 2020-08-26 09:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto