POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Ingen garanti för Kulusevski-succé - men behåll topplocket på

Dejan Kulusevski kan naturligtvis göra toksuccé direkt. Inte mig emot, men om det inte blir så: ta det lugnt. Han får fler chanser – och det ska han givetvis ha.

Ännu är inte startelvan till Sveriges möte med Portugal officiell, men att döma av vad förbundskapten Janne Andersson sa i söndags ser det ut som om Dejan Kulusevski startar på Friends Arena. En häftig utveckling.

Den tidigare BP-talangen debuterade i serie A för 20 månader sedan när han spelade 18 minuter för Atalanta. Våren 2019 blev det totalt 102 minuters spel i Italiens högsta liga spritt över tre inhopp även om han satt på bänken i ytterligare tolv matcher.

Under sommaren valde Kulusevski att gå på lån till Parma. Där lossnade det rejält. Inte nog med att han blev utsedd till serie A:s bästa unga spelare, han stod för 10 mål och 9 assist över 36 matcher i en klubb som till slut hamnade på elfte plats.

Redan innan säsongen var halvvägs hade Juventus bestämt sig. Klubben ville ha Kulusevski som blev den nästdyraste svensken och man gjorde klart affären i samband med årsskiftet. Sedan tog man beslutet att han skulle avsluta säsongen i Parma.

Även Janne Andersson fick upp ögonen för Kulusevski. Redan inför samlingen i oktober figurerade hans namn men det dröjde till i november innan han togs ut. Debuten kom i samband med den betydelselösa matchen mot Färöarna då Sverige var EM-klart, men var en signal om att mer skulle komma.

Efter att Kulusevski bara fick ett rätt sent inhopp mot Frankrike så kokade det till i den svenska fotbollsgrytan. Många förstod inte hur en 35-årig AIK-spelare kunde gå före en 20-årig Juventus-spelare. Det var hätskt både i mejlboxar och i sociala medier och det var ett tag sedan det sprakade till så kring landslaget.

I kväll får Kulusevski och Alexander Isak chansen att visa vad de går för. Vilket givetvis är helt rätt. De har presterat i stora ligor och dessutom i klubbar som inte är de allra största och bästa. Isak tog ju chansen när han startade mot Färöarna för ett år sedan och skickade in två mål, även om det gick tyngre mot Norge.

Och det är just det, att det inte behöver bli toksuccé direkt. Även om Kulusevski gjort en andra samling så är det rätt länge sedan den första och det ska klaffa med de andra spelarna. Det vill säga, att oavsett hur det går mot Portugal så är Kulusevski i landslaget för att stanna. Allt talar för honom.

Men det svenska landslagets spelidé är en annan än den som gällde i Parma. Helst av allt vill väl Kulusevski spela centralt och bakom anfallarna, det vill säga den yta även Emil Forsberg härjar skickligt i. Klarar Janne Anderssons nerver två så offensiva spelare? Blir svaret att väga upp det med mer defensiva mittfältare centralt i så fall (minus Kristoffer Olsson?).

Ja, det finns många parametrar att väga in för alla inblandade. Inte bara för Janne Andersson utan även för spelarna som ska hitta Kulusevski på bästa sätt. Samt vice versa. Det kan funka direkt, men det kan också ta någon eller några matcher. Därför måste man ha tålamod och inte direkt ifrågasätta om det inte blir succé.

Har Sverige någonsin haft två så unga spelare som Isak och Kulusevski som gjort avtryck i två så stora ligor under en längre tid? En 99:a och en 00:a. Lägg till att även 99:an Mattias Svanberg finns med bakom den duon. Inte utan att framtiden ser ljus ut, men fotbollsvärlden är svårmanövrerad och det kan bli hack i kurvan.

Klart att det är ett kliv upp att gå till Juventus men skildringarna som kommit från Turin-klubben och som tagit sig ut i italienska medier är bara positiva hittills. Samtidigt får man ha respekt för att för de flesta 20-åringar går det upp och ner även om den långsiktiga kurvan pekar stadigt uppåt. Kul att landslaget kan följa med på den.

Gjorde en poddintervju med Kulusevski i oktober i fjol. Intressant att ta del av hans målmedvetenhet. Vill du lyssna? Via den länken här når man podden.

***

Danmarks landslag tar emot EnglandParken tisdag kväll och det är en del krisrubriker kring det danska landslaget. Inte nog med att spelarna får leva med kritik för att de knäböjer och blandar in politik, även nye förbundskaptenen Kasper Hjulmand får känna av att han lever efter 0-2 mot Belgien.

Sedan var det svaga tittarsiffror när man från premiären av Nations League i lördags. Blott 357 000 såg landslaget som är klart för sitt andra raka mästerskap och har en del stjärnor runt om i Europa. Delvis beror det på en konflikt mellan tv-bolaget Discovery och operatören Yousee, men det stör det danska förbundet.

***

Fotbollsvärlden präglas tyvärr ofta av en tystnadskultur. Därför är det starkt av Franz Brorsson att utveckla sina tankar kring den kulturen och även kring Uwe Röslers hårda ledarskap under tiden i MFF i veckans podcast. Lyssna här! Brorsson talar öppet om att ingen; varken ledare, spelare eller journalister lyfter något de känner till.

Publicerad 2020-09-08 kl 15:29

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto