Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En smak av Janne Anderssons framtida landslag

Jordan Larsson. Mattias Johansson. Carl Starfelt. Sebastian Holmén. Och veteranen Martin Olsson. Där har ni en smak av Janne Anderssons framtida landslag.

Uefa var tvunget att få in EM-playoff under hösten och det gav alla andra landslag extra träningsmatcher. Vilket ger Janne Andersson en möjlighet att testa spelare och med tanke på belastningen på spelarna så tog förbundskaptenen ut 28 spelare.

Nu får inte alla följa med längre än till Moskva där Sverige möter Ryssland i en träningsmatch, men uttagningen var ändå en fingervisning över vilka spelare som är på förbundskapten Anderssons radar. Att Jordan Larsson fanns där kanske inte förvånade men Carl Starfelts namn var överraskande.

ANNONS

De flesta hade nog trott på Joakim Nilsson som imponerat under fjolåret i Arminia Bielefeld. Men han verkar långt efter med tanke på att Willem II-spelaren Sebastian Holmén är med för andra samlingen i rad och sedan finns de gamla vanliga gänget med.

Parallellt med att Andersson givetvis vill se att landslaget åtminstone hänger kvar i A-divisionen i Nations League så ska han trimma ihop ett manskap till EM nästa sommar. Lägg därtill att VM-kvalet går i gång redan i mars och att han måste ha ett längre perspektiv än EM i juni.

Klart är att Marcus Berg och Sebastian Larsson lägger av i landslaget efter EM. Även Andreas Granqvist gör det, men där måste man undra om han ens kommer tillbaka till landslaget till EM. Lägg till att Gustav Svensson och Mikael Lustig kommer vara under tryck och kanske också kliver av efter EM 2020 som spelas 2021.

ANNONS

Det är i det perspektivet man måste se uttagningarna av en 28-mannatrupp och att Jordan Larssons insatser i Spartak Moskva och på två vinterturnéer gett avtryck. Starfelt har uppenbarligen imponerat i den ryska ligan tillräckligt för att få en möjlighet här. Precis som Holmén.

Mattias Johansson har länge nämnts som en outsider som högerback men har bara fått 39 minuters speltid i tre träningsmatcher för sex år sedan. Den 28-årige försvararen har hållit sig ute i Europa under en rad år och gjort över 200 matcher i Nederländerna, Grekland och nu Turkiet efter flytten från Kalmar FF.

Martin Olsson stoppades av coronautbrottet i HIF senast och får nu en ny möjlighet. Han är en spelare som Andersson uppskattar och även om han är till åren (32 fyllda) så är det en spelare som antagligen är tänkt för en eventuell EM-trupp och inte längre.

ANNONS

Sedan finns det redan en hel del ungdom i det svenska landslaget i form av Isak, Kulusevski och Svanberg. Återstår att se vilken speltid de får. Framför allt då Kulusevski som gjorde mål i ligadebuten för Juventus och redan fått mycket förtroende. Blir det likadant i Blågult?

***

Claes Eriksson är tillförordnad förbundskapten för U21-landslaget fram till att förbundet hittat en ersättare till Roland Nilsson som gick till Blåvitt. Till vardags är Eriksson landslagschef för U21 och pojklandslagen, men nu tar han över som förbundskapten.

Efter segern mot Italien i senaste matchen så har man fortfarande en möjlighet att nå U21-EM även om det är långt bort. Då krävs fyra segrar på fyra sista matcherna och där man möter bottenlagen Armenien och Luxemburg i tre matcher, men Italien borta blir svårt.

ANNONS

Även U21-landslaget tvingas flytta match. Sveriges regering ger inte dispens till spelarna från Armenien utan den matchen som skulle spelats på Olympia flyttas nu till Polen. Lite svårt att förstå att Sverige som land krånglar kring det här då i princip alla EU-länder tillåter elitidrottare att skifta länder.

Eriksson tog in lite nya namn jämfört med tidigare och i hans första trupp fanns Hörberg, Sarr och Abraham från Östersund, Malmö och AIK med. Dessutom var Cajuste från Midtjylland återigen inkallad efter att ha gått starkt i det danska mästarlaget.

***

Håkan Sjöstrand kände sig manad att markera sitt stöd för förbundskapten Janne Andersson under onsdagen. Detta med tanke på generalsekreterarens passivitet kring den kritik som Zlatan Ibrahimovic riktat mot förbundskaptenen.

Nu nämnde inte Sjöstrand något kring den hårda kritik som kommit från Ibrahimovic, men fick möjlighet att lyfta stödet han ger Janne Andersson… Tycker att Karl-Erik Nilsson var mycket tydligare häromveckan, men det var första gången någon i förbundets ledning uttalade sig direkt kring Zlatans kritik. Vilket avspeglade i sig att TT och många andra medier skrev om det.

ANNONS

Sjöstrand är fortsatt försiktig kring att närma sig Zlatans hårda kritik utan nöjer sig med full förtroende för Janne Andersson. Förbundskaptenen svarade med att han kände bra stöd och att han har en bra relation med sin chef. Så då är allt bra.

***

En trupp på 28 spelare och ingen John Guidetti. Istället Jordan Larsson som tagit sig förbi. Efter att ha varit med i alla samlingar (senast inkallad som reserv) sedan petningen i mars 2019.

Löser Guidetti en ny klubb innan 5 oktober så han får mer speltid? Hittills bara tre minuter i samband med ett inhopp för Deportivo Alavés även om han suttit på bänken. EM-tåget kan gå om det inte blir mer speltid och där han måste bidra med både mål och assist.

***

Sverige föll en placering på världsrankingen efter förlusterna mot Frankrike och Portugal. Just nu är Sverige på plats tolv i Europa. Något som är en grund till seedningen när VM-kvalet lottas i början av december och då hamnar det svenska landslaget i seedningsgrupp 2.

ANNONS

Därav vikten att göra resultat mot Ryssland, Kroatien och Portugal. Möjligheten finns att jobba sig in i seedningsgrupp 1, men framför allt bör man undvika att trilla ner i grupp 3. Till VM i Qatar 2022 går endast tio gruppvinnare och sedan gör tio grupptvåor och två lag från Nations League upp om tre platser.

***

På tiden att Uefa vaknade och införde fem byten i samband med landskamperna till skillnad från i september.

***

Tre bortamatcher för landslaget på tio dagar samt ett stopp i Stockholm några dagar inför Moskva-Zagreb-Lissabon är knappast optimalt för spelarna i corona-tider. Många undrar hur ens landskamperna i Nations League kunde bli av när spelschemat är så pressat efter pandemin?

SvFF-basen och Uefa-vicen Karl-Erik Nilsson var rak i min poddintervju häromveckan, det handlar om att Uefa sålt matcherna till tv-bolag världen över och dessutom skickat vidare pengarna till de 55 nationsförbunden. Så det handlar om att slippa betala tillbaka mer.

ANNONS

Till viss del handlar det om pengar som kommer fotbollen till gagn och då inte bara eliten utan förbundets olika satsningar. Ingen lätt ekvation att få till ett fungerande spelschema och det finns inte direkt utrymme att peta in Nations League någon annanstans.

Samtidigt går det att förstå klubbar som är tveksamma och restriktiva att släppa sina spelare till dessa landskamper. Det är verkligen inga lätta ekvationer som Uefa, ligor, förbund, klubbar och spelare ställts inför i pandemins efterdyningar. Vi får väl se kring återbud.

***

Läste att Midtjylland kan räkna hem 238 miljoner danska kronor om klubben tar sig till Champions League. Möter Slavia Prag på hemmaplan och man får väl anse att chanserna är hyfsade. Inser samtidigt hur dåligt det är för svensk fotboll att inga svenska klubbar är där.

ANNONS

Malmö FF får istället slåss med Granada på torsdag om en plats i Europa Leagus gruppspel. Klart tuffare väg och dessutom mindre pengar i potten. Lägg till att svenska klubbar till nästa höst halkar ner till nya Tipscupen a.k.a. Europa Conference League där pengarna är ännu mindre.

Inte bra när Midtjylland och andra nordiska klubbar med resurser vill värva svenska spelare. Eller när de vill behålla sina spelare som kanske Malmö, AIK eller Hammarby vill värva. Vet att eventuella intäkter till svenska klubbar inte med automatik hamnar i Sverige, men det är inte bättre att en kvarts miljard av CL-pengarna hamnar i Danmark.

Publicerad 2020-09-30 kl 13:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto