Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Covid-19 fortsätter att skaka fotbollens värld

Efter en helg med helt galna resultat i England, en toppmatch i Italien där bara ena laget var redo för spel och flyttade landskamper så är det bara att konstatera att covid-19 har effekt på fotbollen. Och det tog inte slut när Sveriges landslag samlades för tre bortamatcher på tio dagar.

Förbundskapten Janne Andersson slog sig ner vid podiet i Friends Arenas inre och försökte signalera lugn när han gick igenom förutsättningarna för Sverige. Där Ludwig Augustinsson inte får åka till Ryssland eller Portugal för då blir det karantän i Bremen, men han är med i Stockholm och Zagreb.

Eller där Dejan Kulusevski inte kommer till Stockholm då han är inskickad i karantän med resten av Juventus. Därmed kan vi stryka Rysslands-matchen som ju är tvångsflyttad till Moskva då ryssarna inte får åka till Sverige. Svenska landslaget hoppas att Kulusevski ansluter till matchen i Zagreb, men det återstår att se.

ANNONS

Lägg till att MLS och New York City hade meddelat Janne Andersson att Anton Tinnerholm inte var uttagningsbar. Något som förvisso inte betydde att han skulle blivit uttagen, enligt förbundskaptenen men den förre ÅFF- och MFF-spelaren var nog uttagen i bruttotruppen.

Ovan på dessa turer så kan det tillkomma fler återbud eller begränsningar då Andersson inte träffat alla spelare när han mötte pressen. Samt att Sebastian Andersson lämnat återbud på grund av knäproblem och att Marcus Danielson fått hjärnskakning och därför inte var möjlig att ta ut.

Nations League-matcherna är en bra plattform att spela ihop laget, men när man ser alla turer som man måste brottas med för att ens få till spel under pandemin så är det klart att man undrar om värdet. Jag fattar givetvis att Andersson vill ha matcher, men för spelarna att köra resan Stockholm-Moskva-Zagreb-Lissabon och hem i detta läge…

ANNONS

När jag intervjuade SvFF-basen och Uefa-vicen Karl-Erik Nilsson så hymlade han inte om att spel i höstens landskamper till stor del handlade om pengar. Matcherna är sålda till rättighetsinnehavare världen över och pengarna är inkomna och utdelade till SvFF och andra nationsförbund. Så ett inställt Nations League hade gett Uefa en ekonomisk skuld.

Därför sitter fotbollen i ett tufft läge när landslag och klubblag måste köra på. Ta bara att Tottenham spelade tisdag, torsdag och söndag förra veckan. Det kommer att slita hårt på många spelare. Janne Andersson medgav att han var orolig med tanke på belastningen och det täta spelandet för en hel del av spelarna.

Att det riskerar att finnas ett pris att betala i slutändan. En faktor som säkert kommer att spela in på hur Janne Andersson mönstrar startelvorna i matcherna som är torsdag, söndag och onsdag. Blir det tre olika elvor? Kanske inte fullt ut, men det blir inte många spelare som kör ens två gånger 90 minuter.

ANNONS

***

Oscar Hiljemark till Ålborg. Kan kanske bli en omstart för en spelare som har mycket potential men inte fått till det utan bytt klubb många gånger de senaste åren.

***

Skulle åkt till Oslo för att bevaka Norge-Serbien i EM-playoff men skärpta regler innebar att det krävdes tio dagars karantän för att komma in i vårt västra grannland. Något som var omöjligt att hinna då beskedet kom i fredags. Trist.

***

Blir Robin Olsen kvar i Roma? Eller blir det Everton? Något annat? Klart att en flytt vore att föredra.

***

Stark granskning av Dagens Nyheter kring AIK:s försäljning av Nabil Bahoui. På många sätt typiskt att en skum affär som rör fotboll kommer fram som en bieffekt av en knarkrazzia, och att polisen släpper den för att fokusera på andra, tyngre brott. Därför bra att DN fick tipset och gjorde ett gediget jobb kring fakturan.

ANNONS

Det är givetvis rätt att SvFF och AIK signalerar att man vill titta ordentligt på affären där klubben anlitade ett brevlådeföretag för att sälja en spelare till Saudiarabien. Hoppas verkligen att både förbundet och AIK gör det också, och inte bara säger att man ska göra det. Samt att man berättar vad man hittar.

Tyvärr existerar udda upplägg i svensk fotboll och det är knappast något nytt. När Kalmar FF sålde Ari till AZ så skickade den småländska klubben 20 miljoner kronor till brevlådeföretag i London som skickade det till ett brevlådeföretag i Panama, och där slutade spåren från hälften av pengarna som brassen inbringade.

***

Kristoffer Peterson till Fortuna Düsseldorf. Tysk fotboll bör passa honom, men Uwe Rösler är ingen lätt tränare.

Publicerad 2020-10-05 kl 18:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto