Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Claesson gör rätt som välkomnar konkurrensen

Viktor Claesson poängterade att det viktiga var att Sverige presterade som lag. Inte att han skulle spela. Apropå färsk konkurrens från Dejan Kulusevski.

Sedan Viktor Claesson gick sönder i Madrid i samband med EM-kvalet mot Spanien har vi som följer landslaget hört Janne Andersson tala om Krasnodar-spelaren mer än en gång. Förbundskaptenen var onekligen förtjust i den förre Värnamo- och Elfsborgsspelaren.

Kanske är det att han från början stod på tillväxt för Janne Andersson och var med på den första vinterturnén i januari 2017. Efter det tog han kliv och när Sverige slog Portugal i en träningsmatch borta i mars samma år stod Claesson för två av målen. Sedan närmade han sig tålmodigt startelvan ju längre det gick.

ANNONS

Till VM 2018 var Claesson riktigt stark och etablerad i startelvan. Han bara fortsatte att utvecklas efter en flytt till ryska Krasnodar och blev viktigare och viktigare för landslaget. Under våren 2019 var han och Quaison viktiga i EM-kvalet och stod för mycket offensivt fram till skadan.

Nu är Claesson äntligen tillbaka i landslaget. Den svåra knäskadan som innebar att både korsbandet gick och att det var en del broskskador tog rejält med tid att läka. Sedan handlade det om att börja spela matcher igen och göra det bra nog för att ta plats i landslaget.

En bonus för honom var att EM sköts upp ett år vilket innebär att han får tid på sig att hitta rätt efter en lång frånvaro. Klubbkamraten Marcus Berg säger att Claesson ser vass ut igen och har använts flitigt av Krasnodar efter återkomsten på plan.

ANNONS

Under tiden när Claesson rehabat och tränat och sakta tagit sig tillbaka har konkurrensen ökat. Inte minst på sistone från Dejan Kulusevski som gjorde en strålande halv säsong för Parma innan Juventus köpte loss honom. Starten i Turin-klubben har varit bra.

Så plötsligt har Claesson konkurrens i en tidigare given position och det är helt rätt inställning att efterlysa fler alternativ. Om Sverige ska kunna excellera i EM så behöver fler spelare känna sig jagade och veta att det finns bra spelare som kan fylla rollen.

Sedan kan vi inte glömma att Janne Andersson emellanåt gillar att se Sebastian Larsson fylla en något defensivare roll till höger. Om det blir så framöver? Ja, det är upp till Claesson och Kulusevski att visa att deras attacker och spel är ett ännu bättre försvar.

Jobbigt på ett sätt för Janne Andersson att ställas inför val, men samtidigt ett måste om Sverige ska ha ambitioner att gå längre i EM än man gjorde i VM 2018. Om laget ska prestera så är det välkommet med mer konkurrens. Sedan får det gärna bli svettigt för Andersson när han ska ta ut laget.

ANNONS

***

Ryssland-Sverige är onekligen en udda match, men maskineriet måste hållas i gång. Och även om Svenska Fotbollförbundet förlorar pengar på corona så hänger matchen ihop med ett stort Uefa-avtal som ger svensk fotboll över 100 miljoner kronor per år.

***

Var lite överraskad när pressfikat inte var inplastat dag ett. Det var åtgärdat till dag två. Apropå skattningsprotokoll, feberkoll och annat när man ska in på arenan.

***

Ålderman Ekwall agerade presschef i dag när han avslutade i mixad zon med ett flertal spelare och tackade för deras insats.

***

Jordan Larsson jämförs inte sällan med sin pappa, vilket givetvis är orättvist, men sonen har tagit rejäla kliv spelmässigt och det ser minst sagt lovande ut. Dessutom är Larsson Jr riktigt bra i intervjuer och bjuder på både garv och en del glimtar.

ANNONS

***

Marcus Berg till Kamratgården efter EM 20201? Svårt att tolka hans besked i samband med tisdagens pressträff på annat sätt. Anfallaren hade samtal med Kennet Andersson och när corona innebar att förhandlingarna med Krasnodar låg på is så var en återkomst till Blåvitt om inte nära så i varje fall uppe till diskussion. Berg var dessutom ärlig med att han helst av allt ville stanna i den ryska klubben för att få spela på högre nivå inför EM som nu går sommaren 2021. Att det dessutom blev Champions League var en bonus.

***

Robin Olsen till Everton och Premier League. Även om han ska peta Englands etta och det är svårt trots Jordan Pickfords misstag på sistone, så är det förståeligt att Sveriges etta var jublande glad. Olsen har drömt om att få en chans i Premier League och nu får han det. Dessutom lär Carlo Ancelotti inte ha så svårt att peta Pickford jämfört med om det varit en brittisk manager.

ANNONS
Publicerad 2020-10-06 kl 18:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto