Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Den eviga jakten på nya och lovande spelare

För 13 år sedan var Sebastian Larsson den många efterlyste. Ung, lovande och het i Premier League. Klart han skulle in i landslaget. Nu tillhör Larsson den alla vill flytta på.

Torsdag kväll leder Sebastian Larsson ett svenskt landslag ut på plan i Moskva. Ryssland väntar i en träningsmatch och AIK-mittfältaren är lagkapten. Ett uppdrag han garanterat värdesätter, men samtidigt en signal om att han knappast startar mot Kroatien på söndag.

Under onsdagens presskonferens drog Janne Andersson startelvan och det var ett till stora delar oprövat lag som startar mot Ryssland. Kalle Johnsson i mål, Krafth, Starfelt, Holmén och Bengtsson i backlinjen, Larsson, Svensson, Svanberg, Sema på mittfältet och Jordan Larsson och Isak på topp.

ANNONS

I samband med att förbundskapten Andersson presenterade sin trupp i förra veckan sa han att de som startar mot Ryssland knappast gör det mot Kroatien på söndag. Naturligt med tanke på slitaget på spelarna med många matcher och resor. Därmed skulle Sebastian Larsson vara bänkad på söndag.

Så även om Larsson givetvis är hedrad över att vara lagkapten är det naturligt att han hellre velat spela den riktiga tävlingsmatchen från start. Borta mot VM-finalisterna från 2018. En match där det står mer på spel och där vi kan vänta oss en starkare elva från start.

I samband med att Sverige inledde Nations League med att möta Frankrike på hemmaplan blev det rätt mycket liv kring att nyblivna Juventus-spelaren Dejan Kulusevski blev bänkad. Istället spelade en 35-årig mittfältare från en klubb som då slogs i botten av allsvenskan.

ANNONS

Givetvis blev förbundskapten Andersson ifrågasatt, men det räckte inte. Utan även Larsson blir en aning ansatt och ifrågasatt. Som om det är hans fel att Sveriges landslagsledning väljer en annan uppställning där han ingår för att slita hårt på högerkanten.

Fotbollen är inte unik när det handlar om att vi människor vill ha något nytt. Vi vill ofta ha det senaste. Oavsett om det handlar om en mobiltelefon, en tv-serie, ett band eller ett klädesplagg. Vi vill helt enkelt vara i framkant och då krävs det en förändring och en förnyelse.

Under åren som jag följt landslaget har det varit ett återkommande tema. När Sveriges U21-landslag gjorde flera bra matcher på hemmaplan 2009 ville många ha in fler unga spelare i A-landslaget som då hade det kämpigt i VM-kvalet. Likadant var det efter att ett annat svenskt U21-landslag vunnit EM 2015.

ANNONS

Även enstaka spelare har stuckit ut och fått påhejande. Från Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström tidigt 2000-tal till Sebastian Larsson, Marcus Berg, Rasmus Elm, Alexander Kacaniklic, Muamer Tankovic, Robin Quaison, Oscar Hiljemark och givetvis John Guidetti. Suget efter nya talanger är omättligt.

Sebastian Larsson känner väl till det. “Absolut. Det är inget konstigt. Jag har själv varit med om det. Folk får ha sina åsikter och tycka vad man vill. Det berör mig inte mycket. Det viktiga är vad ledarna tycker och vad jag känner. Det är positivt att unga och bra spelare trycker på och kan förbättra oss. Men jag är trygg i vad jag kan.”

Hösten 2007 hade Larsson spelat en rad matcher för Birmingham i Premier League efter att ha lämnat Arsenal där han tagit sig fram som ungdomsproffs. Först gick han på lån till Birmingham 2006 och sedan köpte klubben loss den då 21-årige mittfältaren från Eskilstuna.

ANNONS

När Sverige EM-kvalade på hösten blev Larsson uttagen i landslaget och fick mycket beröm av sin tidigare klubbkompis Fredrik Ljungberg som inte var förvånad över att Larsson nådde Blågult. “Han är en väldigt duktig passningsspelare, det är hans stora styrka. Sedan har han stor spelförståelse och är en trevlig kille.”

Larsson fick vänta på sin debut till våren 2008 då Sverige träningsspelade mot Turkiet. Han var med i EM-truppen 2008 och fick stöd av Zlatan Ibrahimovic som inför EM-premiären mot Grekland var tydlig om att han ville han in både Larsson och Fredrik Stoor. Stoor tog en plats i två matcher, men inte Larsson som fick nöja sig med ett inhopp på elva minuter.

Därefter etablerade sig Sebastian Larsson i landslaget och bortsett från skadeperioder har han varit med under både Erik Hamrén och Janne Andersson. Han har spelat mest till höger på mittfältet men även fått agera högerback och spelat centralt. Nu är han mest använd till höger och det är nog målet att ta den platsen när det är dags för EM nästa sommar.

ANNONS

Om han är kvar då? I dag handlar debatten kring startelvan mest om Alexander Isak som ska komma in i stället för Marcus Berg och Kulusevski som givetvis ska knuffa undan nämnde Larsson. Janne Andersson är i det närmaste icke-populist när han ständigt gör val som knappast lirar med folks förväntningar. Fram till nu? Eller blir det Viktor Claesson som startar?

Nu ska vi först se att Dejan Kulusevski får ansluta till Sverige i Zagreb. Därefter är frågan hur förbundskapten Andersson väljer. Blir det Kulusevski som många suktar efter att få se från start eller blir det tidigare favoriten Claesson som är tillbaka i landslaget för första gången sedan i juni 2019.

Magkänslan efter att ha följt Janne Andersson som förbundskapten i fyra år säger Claesson från start på söndag. Och att Kulusevski då får nöja sig med ett inhopp i Zagreb och istället en trolig start i Lissabon. Däremot skulle det förvåna om Sebastian Larsson fanns med från start på söndag.

ANNONS

Mattias Johansson är den ende av de nya spelarna som inte får starta mot Ryssland. Han lär få en halvlek, men det känns tufft mot högerbacken även om Janne Andersson motiverade det med att Emil Krafth som är tvåa bakom Mikael Lustig måste få en chans att göra avtryck.

Det blir intressant att se ett helt nykomponerat mittbackspar i Holmén och Starfelt och den sistnämnde hade inte jag tippat som landslagsman. På topp ska kombon Jordan Larsson och Alexander Isak bli kul att följa. Uppbackad av Ken Sema på vänsterkanten och Mattias Svanberg centralt.

Även om vi andra kan tjata om att det är en träningsmatch som flyttats från Stockholm till Moskva och är inkastad i spelschemat när 16 andra länder spelar EM-playoff så är det givetvis viktigt och stort för många av spelarna. Och för Janne Andersson som på när håll kan följa en del spelare som kan bli framtiden för svensk fotboll.

ANNONS

***

Två ryska spelare isolerade efter att ha testat positivt för corona… Fotboll i pandemins tidevarv. Dessutom blir det publik (9 000 åskådare) och då har Moskva ändå redovisat ökande smittotal.

Och när svenska fotbollsklubbar och dess organisationer kräver öppna läktare så förlänger man begränsningen på 500 personer till siste oktober i Danmark. Inte helt lätt att få ihop turerna.

***

Kosovo spelar för en EM-plats med start torsdag. Har poddintervjuat förre Elfsborgs-spelaren Arber Zeneli som är en av lagets stjärnor. Zeneli berättar om uppladdningen inför matchen, om vad fotbollen betytt för den unga nationen, om hans val att spela för föräldrarnas Kosovo, om reaktionerna i Sverige och om att det var fel att den svenska landslagsledningen att ringa efter att han valt landslag.

Lyssna direkt här.

ANNONS

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Rejäl fotbollskväll på torsdag på C More Fotboll och TV12. Vi börjar sända 17:30 och kör på till EM-playoffen är avklarade. Huvudmatcherna är Ryssland-Sverige (avspark 18:15) samt Norge-Serbien (avspark 20:45). Alla EM-playoffmatcher finns på C More.

***

Filip Helander skadad och fick lämna truppen. Känns som om det seglar upp en del mittbackskandidater och att Helander missar en möjlighet till spel. Kan kosta framöver. Dessutom har inte Andreas Granqvist varit med sedan i november. Frågan är om lagkaptenen ens kommer tillbaka till landslaget?

Rimligtvis måste “Granen” spela i HIF och göra det bra innan nästa samling för att han inte ska falla långt ner på förbundskaptenens lista. Kan knappast räcka med att komma tillbaka till i mars? Frågan är om han ens orkar kämpa på som spelare om han inte gör comeback snart. Och hur länge håller han ihop i så fall?

ANNONS

***

Verkar som om Ryssland-Sverige spelas helt utan svenska journalister på läktaren. Nya tider. Undrar när det hände senast?

***

Skottland har tappat tre spelare som är coronasmittade. Speciellt. Bosnien tappade en spelare och en assisterande tränare.

***

Norge-Serbien och Island-Rumänien är två andra EM-playoff med svenskintressen. Hoppas på både Lagerbäcks och Hamréns landslag som är två matcher från EM-slutspelet 2021.

Publicerad 2020-10-07 kl 18:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto