Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En ny lektion mot högklassigt motstånd

LISSABON. Återigen stryk för Sverige. Landslaget fortsätter att skapa chanser men det ger inget – och bakåt läcker det. Det krävs mod av Janne Andersson för att hålla kursen.

Förbundskapten Janne Andersson var återigen förbannad på domarinsatsen. Nu blev han varnad och får inte sitta på bänken mot Kroatien. En match som avgör om Sverige ska få vara med i högsta divisionen i Nations League. Tack vare ett sent franskt segermål i Zagreb finns den svenska chansen kvar.

Att Andersson och den svenska bänken var irriterad på domaren tyder på en frustration som nog handlar om mer än domarna. För det är klart att det är långt i från kul att förlora gång på gång. Att bli straffad trots att man anser sig göra en del bra insatser.

ANNONS

Även om Sverige borde fått in något mål bakom en storspelande Rui Patricio så var det ändå klasskillnad när det blev en ny svensk förlust. Till slut stannade slutresultatet vid 3-0 till hemmalaget. Fjärde raka förlusten i en tävlingsmatch för Janne Anderssons landslag. Sämsta på över 100 år, även om det inte går att hetsa upp sig för mycket över det.

Nu handlar det om Nations League och mot högkaratigt motstånd. Det är svårt att gnälla för mycket på att Sverige faller mot landslag som Frankrikes, Portugals och Kroatiens. Dessutom efter att man gjort några rätt starka insatser som dock gett för lite utdelning.

Trots allt har Janne Andersson gett efter för offensiva lustar och satsat framåt. Då kan balansen i laget bli därefter. Individuella misstag straffar sig än hårdare när man inte inte har understöd. Det har vi sett flera gånger under Nations League. Att Pontus Jansson inte direkt ersatt Andreas Granqvist rakt av har varit tydlig, men mittbacken är inte ensamt ansvarig.

ANNONS

Dagens landslag visar prov på ett annat spel än under VM 2018 och vägen fram till Ryssland och en kvartsfinal där. Rätt eller fel? Ja, det är många som anser för att utvecklas är det enda vägen. Det smärtar samtidigt med förluster och bygger knappast något större självförtroende, men om målet är ett annat spel i EM 2021 så är det här den enda vägen.

För tredje tävlingsmatchen i rad fick Dejan Kulusevski starta och han adderar mycket till den svenska offensiven. Ännu har det inte lett till varken mål eller poäng, men att det tar tid att få honom att hitta de andra är inte konstigt. Utan Emil Forsberg tappade Sverige en del, även om Viktor Claesson glimtade till.

Marcus Berg hade ett stolpskott och några andra farliga avslut men alldeles för ofta hade Sverige för svag precision när lägena dök upp. Mikael Lustig och Albin Ekdal var bara några av syndarna. När skotten eller nickarna gick på mål var Rui Patricio där, men ofta var det den mästerlige Pepe som styrde upp försvaret.

ANNONS

Alexander Isak kom in och var vassare än Quaison och det gav än mer fart till offensiven. Sedan är det tyvärr så att inte det heller gav något mål framåt. Nej, det är uppenbart att man behöver mer tid för att hitta rätt. Svårigheten är att få det i landslaget med ett pressat tidsschema.

Janne Andersson var efter matchen ärlig om att Portugal var bättre och att det bara var att gratulera. Nu handlar det för Sverige att lära sig av förlusterna och förhoppningsvis ta med sig erfarenheterna. Så länge det är Nations League finns den möjligheten för förbundskaptenen.

Tre matcher återstår i november och det är klart att man kan slå Danmark och sedan även Kroatien på hemmaplan. Då finns sista matchen mot Frankrike som blir den sista testen. Under 2021 finns det inte tid att testa och experimentera utan då är det tre VM-kvalmatcher i mars och sedan EM till sommaren.

ANNONS

En fråga som Janne Andersson måste lösa är vem som ska vara mittback bredvid Victor Nilsson Lindelöf. Jansson har haft det tufft och det finns inga riktiga givna alternativ. Inte heller Mikael Lustig såg hundraprocentig ut. Om de är bästa alternativen så måste de ha mer stöd i försvarsspelet så det inte läcker så lätt som det gjort de senaste matcherna.

***

Danmark slog EnglandWembley och är oerhört nära att bli seedat i första gruppen i VM-lottningen. Kasper Hjulmand bygger vidare på Åge Hareides fina arbete med det danska landslaget.

***

Även om Anel Ahmedhodzic fått debutera för Bosnien var det en hyfsat tung vecka. Först missade man att avancera till avgörande EM-playoff efter strafförlust mot Nordirland. Sedan utvisad mot Polen.

***

Starkt av Pontus Jansson och Mikael Lustig att ta presskonferensen efter en tuff match. Sedan får man konstatera att endast två spelare efter match för alla utom TV4 är rätt lite.

ANNONS

***

Freddy Adu till Österlen FF. Det nyblivna division 1-laget fick rejält med utrymme i svenska medier när man meddelade att det tidigare underbarnet är klart för klubben. Österlen spelar på Skillinge IP som är en klassisk svensk idrottsplats utan större inramning.

Inte att man undrar var han ska bo någonstans? Och vad han får i lön? Vet att karriären gått utför sedan genombrottet och den tidigare amerikanske landslagsmannen halkat ner i näringskedjan. Fast att han skulle hamna i Österlen FF är bara för osannolikt.

***

Bara 1-0 hemma mot Nordirland för Norge efter ett självmål av Stuart Dallas. Kan Lars Lagerbäck hänga kvar vid förbundskaptensjobbet? En ledig Ståle Solbakken, som fick sparken av FC Köpenhamn i helgen, ökar trycket på svensken. I Norge vill många se Solbakken ta över.

Publicerad 2020-10-14 kl 23:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto