Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

EM-klart Sverige får tid - men osäkert om det finns kvalitet

Lundhs blogg

Sverige kontrollerade Island och tog sig till EM utan problem. Peter Gerhardsson får tid på sig att utveckla laget, men frågan om det finns talanger av kvalitet att fylla på med?

Efter att Sverige med tur klarade 1-1 borta mot Island i september är det givet att det fanns en del osäkerhet inför avgörandet i Göteborg. En plats i EM i England sommaren 2022 stod på spel. Vinnarna av mötet Sverige och Island kunde rita in ett EM-slutspel om knappa två år.

I slutändan blev det aldrig någon dramatik. Sverige kontrollerade matchen från start och efter att Sofia Jakobsson utnyttjat en isländsk miss och skickat in 1-0 så var det väldigt lugnt sett till svenska nerver. Olivia Schough var skarp när hon dödade matchen en bit in i andra halvlek och satte 2-0.

Sverige är klart för EM-slutspelet. 2022 Med tanke på att det svenska landslaget aldrig missat ett mästerskap och att Svenska Fotbollförbundet har inskrivet att mästerskapsmålet är medalj så var det väntat. Eller rättare sagt, ett missat EM hade varit svagt. Nu avslutade man starkt, som när man gick till VM 2019.

ANNONS

För även om ett Island, som har goda möjligheter att nå EM som grupptvås, pressade Sverige i hemmamatchen var kvalgruppen inget riktigt test för landslaget. Sex segrar, ett kryss och 34-2 i målskillnad. Nu kan man inte göra mer än vinna överlägset, men till EM i England måste man höja sig för att slåss om topplaceringarna.

Förbundskapten Peter Gerhardsson får rejält med tid på sig inför EM 2022. Mästerskapet i England skulle gått sommaren 2021 men är uppskjutet ett år på grund av coronapandemin. Något som är positivt sett till att han får möjligheter att utveckla spelet och förhoppningsvis slussa in en del nya spelare.

När Sverige hämtade hem VM-bronset i Frankrike förra sommaren fanns en åldrad centrallinje som var viktig och tongivande. Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Caroline Seger och Kosovare Asllani. Två av dem var inte med när EM-biljetten skrevs ut i Göteborg, men Seger och Asllani är fortfarande viktiga för landslaget.

ANNONS

Hedvig Lindahl är skadad och den 37-åriga målvaktsettan har tidigare talat om att hon är osäker om landslagsframtiden. Då är frågan om Jennifer Falk och Zećira Mušović räcker till för att fylla upp luckan i målet. Nu finns tid och man kan växa med förtroende, men det svävar ett frågetecken över målvaktsposten.

Nilla Fischer satt på bänken och är tillbaka i landslagstruppen, men den svenska backlinjen är oerhört stark. Magdalena Eriksson har klivit in som mittback och är ett äss. Ihop med Linda Sembrant ser det starkt ut. På kanterna var Hanna Glas och Jonna Andersson riktig starka, både bakåt och framåt.

Caroline Segers visade mot Island att hennes betydelse för Sverige fortfarande är stor. Hela tiden är på rätt plats, fångar upp bollar, vinner dueller och sätter fart på det offensiva spelet. Frågan är om Seger orkar två år till? Visst, hon har kontrakt i två år till med FC Rosengård.

ANNONS

Det finns ett möjligt OS i Tokyo nästa sommar som kan vara en morot på vägen. Även om vi inte kan vara säkra på att det blir av. Sedan är det ytterligare ett år till EM i England och då är mittfältaren 37 år. Svårt att se en given ersättare till lagkaptenen, men det är samtidigt svårt att bygga en EM-satsning på henne utan en given stand-in.

Fortfarande har Kosovare Asllani (31) och klubbkamraten Sofia Jakobsson (30) mycket kvar att ge i landslaget. Real Madrid-spelarna är ofta de som ligger bakom avgörande mål och passningar, som mot Island där Jakobsson drog in 1-0 och Asllani var inblandad inför 2-0.

Dessutom finns Fridolina Rolfö som inte var med i segermatchen mot Island. En hjärnskakning från i augusti (!) stoppade Wolfsburg-stjärnan från EM-kvalets upplösning. Förhoppningen är att hon är tillbaka när det närmar sig nya viktiga matcher. Lägg till Elin Rubensson siktar på comeback efter att ha blivit mamma.

ANNONS

Den stora och unga talangen som också saknades i Göteborg på grund av en skada är Hanna Bennison som tidigare gjort debut i A-landslaget. Hon har ett stort spel i sig och med tiden kan hon ta än större kliv. Något som finns nu med tanke på att Gerhardsson kan bygga ett landslag och prova sig fram med två mästerskap som är klara.

Det måste vara en fördel för Gerhardsson att veta att han och Magnus Wikman nu kan ta sikte på både OS och EM som kommer efter varandra 2021 och 2022. Däremellan ligger dessutom VM-kvalet till VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Man kommer att kunna ha en bra kombination av tränings och tävlingsmatcher.

Nu handlar det om att ännu fler spelare måste kliva fram. Det är gott om allsvenska stjärnor i den svenska truppen men serien har tappat internationellt. I en fotbollsvärld där konkurrensen fortsätter att öka så kan det bli svårt att se till att Sverige når medaljplats om inte spelare tar steg, och tyvärr då helst till bättre klubbar och ligor.

ANNONS

EM kan nästan vara tuffare än ett VM då det inte finns några svaga motståndare. EM i England kommer garanterat att bli en häftig upplevelse för fotbollen i stort. Uefa har skruvat upp satsningen på damfotboll, värdnationen har satt fart på intresset i hemlandet, vi kan drömma om att pandemin lagt sig och då kan det spraka till rejält.

England är kvalificerat som värd och för ett par dagar sedan blev både Nederländerna och Tyskland klara. Under tisdagen följde Norge, Danmark och Sverige. Bara att hoppas att Peter Gerhardsson fortsatt kan skruva på lagbygget och att spelare som får chansen växer med uppgifterna. Det krävs för att Sverige ska få uppleva en ny och magisk fotbollssommar likt 2019 i Frankrike.

Publicerad 2020-10-27 21:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto