Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tiden för Granqvist snart ute

3v

För ganska precis ett år sedan ledde Andreas Granqvist segerramsorna när Sverige nått EM. Efter det har han spelat 54 minuter tävlingsfotboll – och på vägen fram till EM är det ont om matcher att visa var han står.

Fredagen den 15 november i fjol säkrade Sverige EM-platsen efter en stark insats i Bukarest. Efter en dryg halvtimme hade Marcus Berg och Robin Quaison dödat matchen och bakåt höll mittbacksparet Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf rent framför Robin Olsen. Det som målats upp som en ödesmatch blev en ganska enkel kväll.

Segerfesten började på gräset ute på Rumäniens nationalarena och fortsatte på hotellet och sedan på någon nattklubb. Det är klart att det fanns mycket att fira för alla inblandade. Veteraner som Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg kunde efter kvalsuccén se fram emot en fin kröning av landslagskarriären med ett nytt mästerskap.

Några månader senare spreds ett virus över världen och påverkade det mesta. Bland annat så tvingades Uefa att skjuta fram EM-slutspelet till sommaren 2021. Något som tvingade Berg, Larsson och Granqvist att förlänga karriärerna i landslaget för att få avsluta jobbet för Sverige. Att få spela mot Spanien, Polen och något playoff-lag och drömma om att gå längre än i VM 2018.

ANNONS

Coronaviruset innebar att man även var tvungen att skjuta på den allsvenska premiären och seriespelet sprangs i gång i mitten av juni utan träningsmatcher. Andreas Granqvist fick kliva av skadad efter 54 minuters spel mot Kalmar FF i allsvenskans andra omgång efter att ha missat premiären mot Varberg på grund av sjukdom. Sedan har vi inte sett honom på plan.

När Janne Andersson under onsdagen presenterade truppen till årets tre sista landskamper saknades återigen Andreas Granqvists namn. Förbundskaptenens lagkapten har alltså inte spelat match sedan i juni och det senaste man hörde var om ett bakslag för tre veckor sedan och då utan säker prognos för en återkomst.

Av allsvenskan 2020 återstår fyra omgångar vara tre matcher spelas efter landslagsuppehållet. Kanske är Granqvist tillbaka till någon av dem? För om vi ska vara realistiska kring mittbacken så handlar det om fyra matcher nu 2020, tre cupmatcher i februari-mars, tre VM-kvalmatcher i mars samt sex-sju omgångar seriespel innan EM-truppen ska presenteras.

Ovan förutsättningar bygger givetvis på en rad antaganden, som att det svenska fotbollsåret går i gång ungefär som planerat, att det blir ett EM-slutspel och att Andreas Granqvist kör vidare. Kanske även att HIF hänger kvar? För det är klart att det är slitsamt för mittbacken att dras med ljumskskador som plågat honom i omgångar efter hemflytten från Ryssland.

ANNONS

Men alla förstår att fönstret för Granqvist att visa att han fortfarande håller på planen i första hand och därefter i landslaget är på väg att slå igen. En del nyktra bedömare hade nog sett fönstret som igenslaget redan. Att åldern, skadehistoriken samt matchmöjligheterna gör det nästintill omöjligt för Granqvist att nå den nivå som krävs.

Även om “Granen” varit kritiserad efter VM-kvalet och succén under VM i Ryssland 2018 så går det inte att komma i från hans betydelse för Janne Anderssons landslag. När han kom tillbaka hösten 2018 så tog man viktiga segrar efter en svag start av Nations League. Han gjorde även starka insatser under hösten när EM-kvalet avgjordes efter en tuffare vår.

Han har helt enkelt inte gjort dåliga insatser i Blågult. Däremot är det svårt att se hur han ska ta sig tillbaka till den rollen och den formen igen. Under Granqvists skadeperiod fick vi se Anel Ahmedhodzic välja Bosnien. Tyvärr hade Pontus Jansson svårt att övertyga i de senaste landskamperna och nu är han tyvärr skadad.

Samtidigt har förbundskapten Andersson hela tiden varit solidarisk med sin lagkapten. Efter förlusten mot Portugal var förbundskaptenen tydlig att han saknade Granqvist i gott gammalt slag och att han är lagkapten fram till att han inte är med i landslaget längre. Samtidigt är den naturliga frågan om Granqvist kan nå den nivån igen. Fakta är att det finns färre och färre möjligheter.

ANNONS

Via sms hälsar Granqvist att han jobbar på med rehaben och att han inte fokuserar på något annat. Dessutom skriver mittbacken att han har bra samtal med Janne och att de vet var de har varandra. Naturligtvis har även Sveriges lagkapten koll på hur matchmöjligheterna blir färre och färre innan EM-truppen ska presenteras, men gör naturligtvis rätt att tänka på rehab.

Marcus Danielson är åter inkallad i landslaget och det är bara att hoppas att tiden i Kina inte sänkt hans kvalitet. För det han bjöd på hösten 2019 i både Djurgården och landslaget och fortsatte med i Qatar på vinterturné var hoppfullt med tanke på EM. Sedan finns Filip Helander som alternativ och dessutom måste Carl Starfelt gjort sådant intryck att han tagit sig in i truppen framför Sebastian Holmén som inte fick vara med.

Sett till hur Janne Andersson talade om Nilsson-Lindelöf, Danielson och Helander så lät det som att det var förstatrion och att Starfelt kom därefter. Pontus Jansson är i dagsläget den som ska in bland mittbackarna. Frågan är om Andreas Granqvist gör en Houdini-liknande aktion för att ta sig ur ett omöjligt läge och når EM-truppen? Eller tog det slut i Bukarest? Tyvärr får man inte alltid skriva sitt eget sista kapitel.

ANNONS

***

Digitala pressträffar är något som tränger sig på i coronans tid och det är tyvärr inte riktigt samma sak som att träffas och att vara på plats. Landslaget kör digitalt måndag i Köpenhamn och kan även bli digitalt tisdag.

***

Jens Cajuste är uttagen i A-landslaget efter att ha tackat nej till U21-landslaget samtidigt som USA:s förbundskapten Gregg Berhalter var intresserad. Förstår givetvis att Janne Andersson säger att Cajuste varit aktuell tidigare och att det inte handlar om att binda en spelare till Sverige, men SvFF behöver inte fler fall av tappade spelare.

Även om USA har en del lovande spelare som numera gör avtryck i några av Europas större klubbar är väl Sverige ett hetare landslag. Lägg till att det lär öppna sig på mittfältet när Sebastian Larsson och Gustav Svensson knappast är aktuella efter EM och där Albin Ekdal går att utsätta för konkurrens. Det krävs speltid i en tävlingsmatch för att bli bunden till Sverige.

***

Träningsmatchen mot Danmark spelas på Bröndbys stadion. Redan onsdag kväll kommer Sverige att mönstra ett B-landslag och det är givetvis en fin möjlighet för en del av de nya spelarna att visa att de ska vara med.

ANNONS

***

Jordan Larsson stärker alltmer sin EM-kandidatur. Vass i ryska ligan och gjorde bra intryck under senaste samlingen. Med en knäskada på Sebastian Andersson och noll speltid för John Guidetti så ser det lovande ut. Blir det EM 13 år efter att pappa Henrik Larsson spelade det sista av tre EM-slutspel?

***

Naturligtvis går det inte att komma runt fyra raka förluster i Nations League för svensk del. Samtidigt är det en väldigt tuff grupp och om Sverige fått Danmarks plats med Island och England hade det varit lättare att hänga kvar i A-divisionen. Eller Bosniens plats med Polen, Italien och Nederländerna samt gruppen med Spanien, Tyskland och Schweiz.

Nu gäller svensk seger mot Kroatien och att man vinner med 1-0 för att gå före på bortamål eller med två mål. Sedan får inte kroaterna ta poäng mot Portugal om Sverige inte tar poäng mot Frankrike borta. Då kan Sverige hänga kvar i A-divisionen vilket både ger pengar och motstånd av hög klass.

Publicerad 2020-11-04 kl 15:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto