Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kulusevski på topp är ett steg tillbaka - till riskminimering

1v

Dejan Kulusevski flyttas upp i anfallet, enligt Expressen. Samtidigt kommer Sebastian Larsson in till höger. Defensiva drag, men en seger kan ge en annan syn.

Efter fyra raka förluster i tävlingsmatcher har assisterande förbundskapten Peter Wettergren talat om att landslaget ska försöka gå tillbaka till grunderna igen. Att försöka hitta den tidigare stabiliteten. Riskerna man tagit i höst har straffat sig även om det varit en del av att utveckla spelet.

Ännu har inte den officiella startelvan släppts, men Expressen har uppgifter om att Dejan Kulusevski får spela i anfallet. Något Juventus-spelaren själv var inne på i torsdags. Då han vid pressträffen talade om att han hade en känsla som talade för det.

Min bild är att Expressens Daniel Kristoffersson är trovärdig när det handlar om uppgifter kring startelvan. Lika intressant är att Sebastian Larsson får starta till höger. Efter petningarna vid senaste samlingen så har AIK:aren krigat sig in i startelvan igen.

Vem blir offret? Ja, det blir Robin Quaison som inte haft någon bra säsongsstart i Mainz och framför allt haft svårare i landslaget i höst med en del skadeproblem som gjort att han missade Kroatien borta. Han är en bit från EM-kvalet då han var Sveriges bästa offensiva kraft. Nu får han nöta bänk när Kulusevski tar klivet upp på topp.

ANNONS

Inför lördagens avgörande mot Kroatien har vi journalister talat en del om hur landslagets ledning skulle få in Emil Forsberg, Kulusevski och Viktor Claesson i laget samtidigt. Då vi var en del som trodde på Quasion ut och Claesson in som forward, men nu verkar det bli bänk för honom.

Uppenbarligen hade det blivit för offensivt med ett mittfält med Forsberg, Kristoffer Olsson, Kulusevski eller Claesson samt Marcus Berg och då någon av Claesson och Kulusevski på topp. Det är väl tillbaka till grunderna att få in Sebastian Larsson till höger som är mer defensivt inriktad.

Startelvan i en match på hemmaplan som Sverige måste vinna är trots allt ett steg tillbaka. Tillbaka från offensiven som präglat tre av fyra landskamper i Nations League (undantaget är Frankrike hemma i premiären). Där den nu både covid-sjuke och avstängde Janne Andersson drogs med av trycket efter första matchen.

Då Dejan Kulusevski fick börja på bänken och Sebastian Larsson startade. Ni minns hur alla från Zlatan till krönikörer och supportrar hade synpunkter på fegheten alternativt försiktigheten att välja en veteran från ett bottenlag i allsvenskan framför stjärnskottet från en av Italiens giganter.

ANNONS

Till mötet med Portugal var Kulusevski med från start och så har man försökt även borta mot både kroater och portugiser med idel förluster. Även om det varit en del knappa förluster och enskilda misstag som bidragit till att det slutat med förluster. Men det är inte alltid lätt att försvara när det är mer tonvikt på offensiven.

Till lördagens möte är Robin Olsen tillbaka i mål. Backlinjen blir väl Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander och Pierre Bengtsson. Mittfältet blir då Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson och Emil Forsberg. På topp Kulusevski och Berg. Man får ju här vara ärlig och säga att varken Alexander Isak eller Qauison imponerade mot danskarna i onsdags.

Oftast är det resultat som skriver historien och styr debatten. Därav det ökade trycket. En seger mot Kroatien med ett mer defensivt inriktat landslag hade gett Wettergren och Andersson lite arbetsro. Om det blir ännu en förlust så kommer trycket att öka på dem, då det är svårt att leva på gamla framgångar.

Det är ändå rätt många som tycker att man kan bortse från att Sverige i Nations League ställs mot tre lag från topp tio i världen och som även är världsmästarna, vice världsmästarna och Europamästarna. Så snabbt går det för en förbundskapten att hamna under tryck.

ANNONS

Och att även Janne Andersson tar intryck av debatten har vi sett i höst när han lade om kursen och försökte utmana några av världens bästa landslag med ett modigare spel. Nu skotar han och Wettergren in på offensiven och lägger om kurs. Inte alltid lätt att genomföra, om inte en vinst kan tysta ifrågasättandet som vuxit under hösten.

Publicerad 2020-11-14 kl 14:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto