Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svårt att inte bli förtjust i Danielsons makalösa resa

Lundhs blogg

För riktigt länge sedan talade man om som hämtat ur Rekord-Magasinet. Sedan drog man till med Buster. Vad det heter i dag? Spelar mindre roll – men Marcus Danielsons resa är härligt osannolik.

Sverige tränar sent måndag eftermiddag på Stade de France i Paris inför årets sista landskamp tisdag. Vem vet när det blir spel nästa gång? Enligt schemat väntar VM-kval i mars men sett till hur ett virus åter sköljer över världen är inget säkert. Inte ens EM i sommar.

I Norge har motsvarigheten till Anders Tegnell ifrågasatt fotbollens protokoll och just hänvisat till att det blev framtaget i en annan tid med en annan spridning. Och att det var en delförklaring till att norska myndigheter vägrade låta Lars Lagerbäck ta sitt landslag till Rumänien och Österrike.

Huvudskälet var att i Norge så ska man gå i karantän i tio dagar om man varit i kontakt med en smittad person. Därför blev det ingen träningsmatch mot Israel i onsdags. När sedan Norges Omar Elabdellaoui testade positivt så blev det stopp för resan till två matcher i utlandet när landslaget var på flygplatsen.

Annons

Söndagens match mot rumänerna blev inställd och det flesta tror att Uefa kommer att döma den segern till Rumänien. Om inte Norge får ett undantag sett till att landets myndigheter stoppade matchen, och i så fall kan den lottas. För det finns ingen plats i kalendern att spela den.

Norge har inte gett upp utan samlat ihop ett nödlandslag till onsdagens match mot Österrike där kriterierna var att man inte tillhörde den uttagna truppen, att man spelade utanför Norge alternativt hade haft covid-19. Vilket innebar att en del både tidigare och nuvarande allsvenska profiler är uttagna: Bråtveit, Ulvestad, Vindheim, Skjelvik och Granli.

Svenska myndigheter har till skillnad från norska inte lagt sig i. Åtminstone inte fram till nu då statsminister Stefan Löfven återigen gick ut och skärpte regelverket och slog fast att åtta personer är max när det handlar om att samlas i grupp.

Annons

Elitidrotten undantagen, eller? Otroligt nog kunde ingen riktigt svara på vad som gäller. Ganska talande för hur politikerna ser på idrotten och hur de hanterar den. För om det är max åtta personer kan SHL, SDHL stänga ner precis som allsvenskan och handbollen och så vidare. Den nya restriktionerna börjar gälla 24 november och till dess lär man veta.

Oavsett kommer Sverige att ta sig an Frankrike i Nations League tisdag kväll. Efter lördagens 2-1 seger mot Kroatien så har kroaterna ett försteg när det handlar om att hänga kvar i A-divisionen. Sverige måste göra ett bättre resultat mot Frankrike än vad Kroatien gör hemma mot Portugal. Inte helt lätt.

Peter Wettergren ska nu välja en startelva som ska försöka ta poäng mot Frankrike som redan vunnit gruppen. Kan Finland vinna över Didier Deschamps landslag så kan väl Sverige. Sett till insatsen mot Kroatien finns ingen anledning att ändra startelvan om inte någon har känning eller är sliten. Bortsett då från avstängde Albin Ekdal (där Sebastian Larsson väl flyttar in och Viktor Claesson spelar till höger).

Annons

Vilket talar för att Marcus Danielson återigen får starta bredvid tidigare lagkompisen Victor Nilsson Lindelöf. Duon spelade i backlinjen för Västerås SK som bland annat tog klivet upp i superettan 2010, och där Danielson redan tidigt var imponerad av VNL vilket han berättat om. Nu har de hittat varandra igen.

Om det gick snabbt för Nilsson Lindelöf att nå både proffslivet och landslaget så har det tagit tid för Danielson. Via flera säsonger i GIF Sundsvall så kom det riktiga lyftet under andra säsongen i Djurgården då klubben vann SM-guld, Danielson var bäst i allsvenskan och han fick både debutera och göra mål för landslaget i en tävlingsmatch.

Den då nästan 30-årige mittbacken hade parallellt med fotbollen i Sundsvall läst in en ekonomutbildning. Väl i Djurgården jobbade han en del extra för Ernst & Young. Hans tankar var helt inriktade på att utnyttja nätverket kring klubben för att staka ut en bra yrkeskarriär samtidigt som han spelade fotboll.

Annons

Men landslagschansen hösten 2019 ändrade på mycket och han följde med landslaget på den årliga vinterturnén för att öka på chanserna att nå EM till sommaren. Sedan följde en osannolik värvning av honom till kinesiska klubben Dalian Professional som hade panik och behövde en mittback.

Även om det var tajt om tid skrev Danielson på ett kontrakt som gjorde honom ekonomiskt oberoende (cirka 70 miljoner kronor netto över tre år) och även gav Djurgården 50 miljoner kronor. Virusutbrottet hade då förvisso skett men få anade vad som väntade världen när det skulle sprida sig.

Coronapandemin ritade om det mesta i fotbollsvärlden och bland annat flyttades EM vilket hade varit mittbackens mål. Dessutom hade Danielson svårt att ens ansluta till sin klubb i Kina, även om det gick till slut. På något sätt var det som om många räknade bort honom från landslaget. Att han inte skulle hålla sportsligt.

Annons

Danielson var inte med alls under hösten, men fick ledigt från den kinesiska ligans sista placeringsmatch (Dalian förlorade och blev tolva) och kunde ansluta till landslaget till den sista samlingen när Pontus Jansson var skadad precis som tidigare saknade Andreas Granqvist. Det fanns plats och han fick komma.

Insatsen mot Danmark var ingen höjdare, även om Marcus Danielson tillhörde de starkare i en svag insats. Mot kroaterna satte han inte foten fel många gånger bakåt och dessutom skallade han in ett mål till 2-0 tätt före pausen och var nära ytterligare ett när Sverige jagade 3-1. Han var stark både framåt och bakåt.

Luckan efter Andreas Granqvist är fylld. Åtminstone på kort sikt. Få tror att landslagets lagkapten kan komma tillbaka till EM. Pontus Jansson har inte övertygat och uppenbarligen är Filip Helander snäppet bakom Danielson som nu verkar vara en startman i landslaget.

Annons

Hur länge det varar? Jag har en känsla att Danielson inte funderar på det utan bara njuter av läget. Han har hela tiden överträffat omgivningens förhoppningar och förväntningar och inte brytt sig så mycket om det. Kanske är det en faktor att han som 31-åring fortsätter att spela sin livs fotboll.

För en spelare som var nära att lägga av med fotbollen efter en tung tid som ungdomsproffs i Helsingborg så har Danielson visat att klyschan om att aldrig ge upp kan bli sann. Det finns något hoppfullt i hela hans makalösa resa som hade platsat i såväl tidningen Rekord-Magasinet, serietidningen Buster samt i manuset i en Trollywood-film. Bara det att det är en verklig resa som borde inspirera fler.

***

Dejan Kulusevski har onekligen gjort ett snabbt avtryck i landslaget. Ganska precis ett år sedan jag poddade med honom och då var han övertygad om att han skulle till en stor klubb och att han kunde bidra i A-landslaget. Lyssna själva.

Annons

***

I veckan är det jurymöte inför utdelande av Guldbollen. Förra året var följande personer med i juryn; från SvFF: Janne Andersson, Karl-Erik Nilsson, Håkan Sjöstrand samt från Sportbladet: Magnus Herbertsson, tf sportchef, krönikör Simon Bank och fotbollsreporter Petra Thorén.

Nu har Janne Andersson klivit av. Stiger Stefan Pettersson in där? Eller blir det någon annan? Utgår från att man behåller sex personer och alternerande utslagsröst. I år är det Sportbladet som avgör vid lika. Klart är väl att Patric Hamsch bör ersätta Herbertsson nu när han blivit sportchef.

Går det att ge priset till någon annan än Zlatan Ibrahimovic? Nej. Man måste inte spela i landslaget, enligt de uppdaterade statuterna. Dessutom fick både Rolf Zetterlund och Torbjörn Nilsson Guldbollen på 1980-talet utan att spela i Blågult.

Annons

Konkurrenter är Dejan Kulusevski, Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg men ingen kan mäta sig med Zlatans insatser för Milan sedan han kom tillbaka till Europa i januari. Vilket borde innebära att han får sin tolfte Guldboll när det är dags för Fotbollsåret som ersätter Fotbollsgalan. Sändning med start 19:00 24 november på Fotbollskanalen/TV4 Play i en timme, från 20:00 i TV4.

***

Publicerad 2020-11-16 15:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto