Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ett möte är ett måste för Janne och Zlatan

8v

Vem ska ringa vem? Ointressant! Endast ett möte mellan Zlatan Ibrahimovic och Janne Andersson kan reda ut om det finns grund till en comeback.

I samband med Aftonbladets årliga intervju med årets Guldbollen-vinnare öppnade den tolvfaldige pristagaren Zlatan Ibrahimovic för spel i landslaget. Inte så att han slog upp dörren men han gläntade på den när han talade om en saknad att inte spela för Sverige. Och att han är beredd att lyssna.

Efter att ha tackat nej till landslaget i samtal med Janne Andersson efter EM i Frankrike sommaren 2016, så var Zlatan Ibrahimovic lika tydlig i ett pressmeddelande från fotbollsförbundet våren 2018. Även då höll han fast vid sitt nej. Sedan har han upprepat det i media ett antal gånger, som i en intervju med DPlay i våras.

ANNONS

Fram till i tisdags kväll. Då Zlatan på Erik Nivas fråga om en förbundskapten ringer och frågar om han är uttagningsbar svarade: “Jag hade svarat… ”Ge mig tid, jag ska tänka på det”. Men det måste komma från honom. För om han tror att jag är ett störobjekt – då är jag inte intresserad. Om han tror att jag kan bidra med något – då kommer jag att tänka på det.”

Ett svar som förvisso öppnar jämfört med tidigare men samtidigt signalerar att initiativet måste komma från Janne Andersson. Samma förbundskapten som hållit sig fast vid att Zlatan får höra av sig om han åter vill ställa sig till förfogande för landslaget. Ja, vem ska ringa vem? Det blir en del tuppande och är ointressant. Lös kontakten utan prestige.

Nu har Janne Andersson åtminstone tagit ett första steg i ett pressmeddelande: “Vad gäller frågan om spel i landslaget uppfattar jag det som att Zlatan nu uttalar sig på ett sätt han inte gjort tidigare. Det gör att det känns naturligt att vi har någon form av kontakt framöver för att diskutera saken närmare, nästa samling är först i mars så det finns gott om tid för det.”

ANNONS

Någon form av kontakt? Kan inte bara Janne Andersson åka ner till Milano och sätta sig med Zlatan Ibrahimovic? Så får de reda ut exakt vad som hänt och framför allt vad som gäller framöver. Om Zlatan är verkligt intresserad av en comeback och vad det i så fall innebär för både honom och för Anderssons landslag.

Hur vill Janne Andersson bäst använda Zlatan? Och kan han och Zlatan hitta en gemensam linje? De har onekligen en del att prata om, inte minst efter Zlatans kritik mot förbundskaptenens val av spelare och att hans val skulle styras av fördomar snarare än av sportslig kvalitet. Ja, det var rätt hårda smällar som sårade förbundskaptenen.

Sportsligt går det inte att ifrågasätta Zlatan Ibrahimovic. Siffrorna i form av mål och assist sedan återkomsten till Milan är imponerande och dess påverkan på klubben har varit tydliga. Nu är den italienska klubben i serieledning och när Zlatan kom i januari var man på nedre halvan.

Den 39-årige anfallaren fick helt korrekt sin tolfte Guldboll. Ingen svensk spelare har kunnat utmana honom på allvar under det senaste året. Det är klart att det lockar att se honom i landslaget igen och i ett EM-slutspel. Om bara han och Janne Andersson har en samsyn och den kan man bara få vid ett möte där man talar ut.

ANNONS

Klart att Zlatan tagit en plats i en svensk landslagstrupp om man ser på konkurrensen. Visst, man hade behövt anpassa spelet om Zlatan skulle starta eller kanske ha honom som en inhoppare i ett tajt spelschema. Och en eventuell comeback hade troligen bara handlat om våren och EM-slutspelet och rent sportsligt är det en förstärkning.

Landslagstruppen hade givetvis hanterat det om det funnits en tydlig bild om vad som gäller. Något Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic hade kunnat jobba sig fram till. Så att förväntningar och förutsättningar var klara för dem alla. Givetvis ingen omöjlighet att nå fram till.

Ändå är jag långt i från övertygad om att Zlatan kommer tillbaka. Det är tydligt i intervjun i Aftonbladet att Zlatan inte viker från sin kritik mot Janne Andersson. Både kring hur förbundskaptenen tog ut landslagets första startelva hösten 2016 och på en dag tog bort allt Zlatan byggt upp på 20 år, och att Andersson inte valde att starta med Dejan Kulusevski mot Frankrike.

Vilket knappast är en bra grogrund att försöka bygga en relation. Janne Andersson har under sina år som förbundskapten gett ett prestigelöst intryck och kanske kan de hitta varandra ändå, men det är naturligtvis svårt om bara en part ska närma sig, ringa och vilja samtidigt som den andra parten vill få frågan, fundera men inte rubba sig ur sin kritiska position.

ANNONS

Samtidigt måste Janne Andersson göra det som är bäst för landslaget. Ledarskapet blir här att ta sig till Milano och se om det går att hitta en gemensam plattform att stå på. Allt annat än ett möte och där man viker tid för att prata innebär att man inte gett det chansen. Att det blir ett misslyckande som stör framför allt landslaget och Janne Andersson.

Zlatan-frågan kommer hänga över landslaget oavsett vad det slutar med. Särskilt nu efter att Zlatan själv öppnat för landslaget igen. Då måste förbundskaptenen ta reda på om Zlatan saknar landslaget tillräckligt för att ingå i det svenska landslag som Janne Andersson byggt under fyra år. Om han kan bli en del av Anderssons ledarskap.

Då är det givetvis bättre att sitta ner och diskutera vad som varit och vad som eventuellt kommer. Zlatan säger att han inte känner Janne Andersson. Likadant har förbundskaptenen uttryckt sig om Zlatan. Enda sättet att försöka hamna på samma planhalva är att reda ut vad som skett fram till nu, och där har Andersson lättare att närma sig för att nå ett avslut.

ANNONS

I den långa intervjun med Erik Niva svarar Zlatan på frågor om en del av det som kom fram i min bok men som i intervjun bakades ihop med vad en anonym landslagsledare sagt i Aftonbladet om att det borde polisanmälts vilket är något annat. Där Zlatan svarar att han är på plan för att vinna och inte för att kramas, och därför ställer han krav på omgivningen. Ovan går givetvis att förstå på ett sätt, och Zlatan sätter säkert högst krav på sig själv vilket går ut över omgivningen.

Samtidigt rimmar resultatinriktningen inte riktigt med Zlatans önskan kring landslaget framöver i intervjun: “Svensk fotboll under 40 år – har det förändrats? När jag ser Sverige idag – jag ser Sverige för 40 år sedan. Kanske ännu mer bak. Vad vill vi svensk fotboll ska leda till? Vad vill vi det ska bli? Ungdomarna i svensk fotboll – vad är det vi vill lära dom? Vad är det vi vill utveckla dom till? Till den spelaren vi hade för 40 år sedan, eller den moderna spelaren man vill ha idag?”

Landslaget vann förvisso inte VM 2018 men gick längre än något herrlandslag gjort sedan 1994. Trots att man 2004 och 2006 och 2008 disponerade inte bara Zlatan utan även Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg, Kim Källström och Olof Mellberg. Många klagar på att Anderssons landslag var riskminimerande och trist, men resultatet är väl viktigast? Eller är det bara ibland?

ANNONS

Klart att Sverige hade haft nytta av Zlatan i EM-truppen om han och Janne Andersson fann varandra. För de vill bägge vinna och tillsammans skulle de bli bättre, men frågan är om delar syn på vilken som är den bästa vägen till vinst. Långt i från säkert, men värt en resa till Milano för Andersson.

Publicerad 2020-11-25 kl 12:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto