Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En nazi-referens som skadar både fotbollen och Djurgården

3v

Aftonbladet publicerade under söndagen en lång intervju med Djurgårdens tränarpar Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Den handlade om deras ledarskap och de fick förklara att de egentligen är så “softa att det är löjligt”.

I artikeln skrivs det bland annat om anonyma klagomål på deras ledarskap och det ges ingen direkt tyngd när det presenteras utan credd. Det handlade bland annat om Benny Lekström under tiden i Sirius och något vi på Fotbollskanalen skrev om. I den långa Bladet-intervjun medger Lagerlöf att i just fallet med Lekström så blev det fel, även om Dif-tränaren är noga med att påpeka att målvakten också var oproffsig.

ANNONS

Bergstrand och Lagerlöf har varit oerhört framgångsrika med både Sirius och Djurgården. Samtidigt är det ingen hemlighet att de också är tuffa. Emellanåt ifrågasatta. Men sådan är elitfotbollen och ofta är det vinnarna som skriver historien. I det här fallet fick Dif-duon tala ut och berätta att det verkligen inte var någon fara kring deras ledarskap.

Att Djurgårdens pressansvariga var nöjda med intervjun visade sig när Marcus Björling twittrade om hur bra intervjun var. Den tweeten är nu borta. Precis som klippet som Aftonbladet publicerade till intervjun var borta en lång tid. Överraskande nog var det tillbaka på måndagen, men syntes inte till i den skrivna intervjun.

Det var i klippet som Kim Bergstrand talade om ledarskap och att man bland annat kan lära sig av många olika saker och gav sig sedan in på Tyskland på 1930- och 40-talet.

“Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metoder och sådant kan man diskutera, men det finns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av. Eller hur man inte ska göra. Men jag tror att man överallt kan leta ledarskap.”

ANNONS

Kim Bergstrand har bett om ursäkt. Det är naturligtvis det enda som går att göra. Svårt att förstå hur man i sin jakt på ledarskap som man kan lära sig av hamnar i Tyskland under den perioden. Oavsett hur man vänder och vrider på resonemanget så förstod även Bergstrand det problematiska då han inte ville se det publicerat. Vad som hände? Oklart, men det publicerades.

Kim Bergstrand är rak och tydlig och han kan skälla på en när han inte är nöjd. Jag har fått en del sms av honom. Jag tar det för det är bra med en dialog och uppskattar att ta raka diskussioner med Dif-tränaren och det är en av hans fördelar. Nu har han satt en stämpel på sig som blir svår att skrubba bort.

Det är inte så att jag tror att Bergstrand är nazist, men bara att tala så här om en regim som mördade och förföljde miljontals männsikor, och fick till en gruppdynamik ingen vill besläktad med, skakar om. Särskilt när fotbollen ofta hävdar att man gör precis tvärtom, och att man jobbar mot rasism och all typ av diskriminering.

ANNONS

Det är givetvis negativt även för Djurgården med den här stämpeln på herrlagets tränare. Fotbollen i stort får också en släng av det här. Det räcker att se reaktionerna på när klippet valsar runt och folk undrar hur det låter i omklädningsrummet när det låter så här inför en kamera.

Man kan även konstatera att Aftonbladet inte direkt följde upp de här anmärkningsvärda uttalandena. Istället bara avpublicerade tidningen klippet och hoppades nog att det hela skulle försvinna. Så skedde inte utan istället tog en negativ diskussion om fotbollens baksidor fart. Då ändrade sig tidningen och publicerade igen.

Publicerad 2021-02-01 kl 12:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto