Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ett steg tillbaka till Sverige kan vara rätt kliv för Asoro

1v

Djurgården överraskade nog en del när klubben under måndagen presenterade Joel Asoro som nyförvärv. Inte nog med det, Swansea-spelaren flyttar hem permanent och har skrivit på för fyra år. Stark värvning på papperet.

Den 21-årige offensive spelaren är efter ett par år med lån och brist på speltid ett rätt osäkert kort. Samtidigt kan ett steg tillbaka till Sverige och en klubb som har tålamod och kan ge honom speltid vara helt rätt. Allt för att få ny fart på karriären som tog stopp i Italien.

Inser att det givetvis är ett statustapp att gå till allsvenskan och dessutom troligen innebär att lönen går ner rätt rejält. Joel Asoro värvades av Swansea från Sunderland för över 20 miljoner kronor när han var het och hade kontrakt till sommaren 2022. Så det hade gått att vänta ut pengarna.

ANNONS

Joel Asoro fick en del speltid första säsongen i Swansea men har därefter varit ett år på lån i Groningen där det blev 15 ligamatcher. Under hösten flyttade han till Genoa i serie A men fick ingen speltid alls. Åter i Wales fick han beskedet att klubben inte skulle satsa på honom.

Därför är det givetvis rätt att flytta tillbaka till Sverige på en långsiktig lösning. Snarare än att gå på ännu ett lån på ett halvår. Att kliva ett steg bakåt kan faktiskt vara rätt väg för att återigen studsa ut i Europa och även nå landslag och annat som följer med starka insatser.

Se bara på Kristoffer Olsson som lämnade Arsenal för Midtjylland och sedan tog ännu ett kliv och flyttade permanent till AIK. Visst, det var skakigt första våren men utväxlingen därefter var bra för honom, för AIK som fick se ett SM-guld och en hel del miljoner och även landslaget som fick nytta av honom.

Muamer Tankovic var precis som Asoro en ung talang som fick chansen att spela i Premier League och han fick även debutera i A-landslaget. Sedan tog det stopp och han flyttade till Nederländerna, men det var först efter att han hade vänt hem till Hammarby som karriären tog ny fart. I dagsläget är han i AEK Aten och har känt på landslagsspel.

ANNONS

I det perspektivet är det kul att Djurgården kunde plocka hem Joel Asoro. Att han har talang är odiskutabelt men de senaste åren har knappast bara varit till gagn för karriären även om han givetvis lärt sig saker. Nu får han börja om och med ett längre sikte, men man får ha respekt för att han inte spelat fotboll sedan 18 minuters inhopp i Ligacupen i september.

Innan dess var Asoro på lån i Groningen och spelade matcher regelbundet från oktober 2019 till i februari 2020. Det innebär att han under det senaste året endast spelat 18 minuters tävlingsfotboll. Under de senaste fyra och halv säsongerna har det blivit 10 mål och 6 assist för olika A-lag. Inga siffror som skrämmer motståndarna.

Bara hoppas att Djurgården får fart på honom, för det finns potential och han är bara 21 år. Efter SM-guldet valde klubben att inte värva lånespelaren Mohamed Buya Turay som tydligt bidrog till framgången. Kanske kan Asoro fylla upp luckan efter honom? Man har saknat ett liknande alternativ.

Joel Asoro har IFK Haninge som moderklubb men tog klivet till BP som tolvåring. Efter några år där blev det Sunderland som gav honom chansen. Nu talar han varmt om Djurgården och Bosse Andersson. Det är inte så länge sedan Asoro bytte agent till Nina Wennerström och hon har en viss koppling till klubben via Dif-supportern Karl-Johan Persson som investerade i hennes bolag.

ANNONS

***

IFK Norrköpings årsmöte 25 februari blir intressant. Sakarias Mårdh är föreslagen att ta över efter Peter Hunt som inte fick frågan av valberedningen. Hur gör Hunt? Ställer han upp ändå?

***

En annan talang som lämnade Sverige tidigt är Benjamin Nygren som belgiska Genk köpte för över 50 miljoner kronor när han var på väg att fylla 18 år. I höstas bytte han till Heerenveen för att få speltid och fick till en lånetid på två år. Så sent som i helgen stod han för en matchvinnande assist.

Anfallare Nygren är veckans gäst i podden och talar om varför Blåvitt inte var aktuellt att gå hem till, hur ligan i Nederländerna utvecklar honom och att han ser fram emot spel i U21-landslaget med förbundskapten Poya Asbaghi som var en stor anledning till att han stannade i Blåvitt hösten 2018.

Här hittar du podden med Benjamin Nygren:

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Alexander Isak två mål. Zlatan Ibrahimovic två mål. En bra helg för förbundskapten Janne Andersson som givetvis har koll på vad de svenska anfallarna gör.

ANNONS

***

Tom Bradys insats som 43-åring är rätt mäktig. Ledde Tampa Bay Buccaneers till seger i nattens Super Bowl. Tio framträdanden i Super Bowl och sju segrar totalt sett. Till och med fler än någon klubb har.

Insatsen placerar honom bland de största genom alla tider, men det är svårt att jämföra olika epoker och sporter med varandra. Klart att Jordan, Gretzky, LeBron James, Tiger Woods, Lionel Messi och Cristiano Ronaldo finns med där.

Publicerad 2021-02-08 kl 16:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto