Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bara sponsorerna kan få Fifa att lyssna

3v

Zlatan Ibrahimovic möter under måndagen svensk press i landslagets regi för första gången sedan i Nice sommaren 2016. Ihop med Janne Andersson blir det presskonferens 15:00 och det går att misstänka att förbundskaptenen inte får så många frågor.

ANNONS

***

En öppen träning tisdag och en stängd på onsdag väntar landslaget innan det är dags för VM-kval mot Georgien torsdag kväll. Under måndagen är det mest rehab på egen hand.

***

Veckans poddintervju är med Christoffer Bernspång som är herrlandslagets matchanalytiker. Han började jobba med Janne Andersson inför VM i Ryssland då man nådde kvartsfinal. Tidigare har han hjälpt damerna när de tog VM-brons 2011 och nådde EM-semifinal 2013, P17-landslaget som tog VM-brons 2013 och U21-landslaget när man vann EM-guld 2015.

Herrlandslagets matchanalytiker berättar om jobbet med att kartlägga motståndare, om att han inte vill räkna efter antalet timmar som går åt, om lärdomarna från VM i Ryssland, om hur man hjälper spelare som vill ha information om specifika motståndare och om svårigheten att nå ut med information under matchen.

ANNONS

Dessutom talar han om utbildningen i Örebro, om vägen till jobbet på fotbollsförbundet, om tacksamheten gentemot Håkan Ericson och Tony Gustavsson, om revolutionen som pågår inom fotboll med teknik och statistik, om att ha en del i en rad svenska medaljer på 2010-talet, om var han hämtar inspiration och om rädslan man kan känna som analytiker.

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Gillar att Aftonbladet fick köra en gammal klassiker under måndagen. Om ökat säkerhetspådrag nu när Zlatan är tillbaka.

***

Svenska Fotbollförbundet höll årsmöte i helgen och fick en könsmässigt obalanserad styrelse. Nu är det bara 33 procent män trots att RF haft som mål att det ska vara minst 40 procent för det kön som är i minoritet. Något som blir en regel 1 juni. Undrar om någon på RF ens reagerar att det största specialförbundet struntar i det?

ANNONS

Givetvis bra att SvFF mer speglar samhället men fortfarande haltar man i mångfaldsfrågan. Dessutom är det fortfarande männen som sitter på makten. Ordförande Karl-Erik Nilsson, vice ordförande Bert Andersson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

***

Måndagen började annars med att Amnesty gick ut med en vädjan till Fifa att göra mer kring gästarbetares rättigheter i Qatar. Man vill även att supportrar ska agera och öka trycket på Fifa kring emiratets arrangemang av VM 2022 och allt negativt som följer. En diskussion som hängt med sedan 2 december 2010 då Fifa röstade för att ge landet VM.

Den blossar upp emellanåt och senast var det Guardians uppgifter om att 6 500 gästarbetare har dött sedan landet fick VM. Man bygger en rad arenor och dessutom infrastruktur i form av tåg, vägar, hotell och en massa annat. Budgeten är på runt 1 500 miljarder kronor, men potten till arbetarnas löner är låg. Om den ens betalas ut.

ANNONS

Förutom landets rovdrift på gästarbetare från en rad länder i Asien så är homosexualitet förbjudet, det saknas pressfrihet, demokrati samt mänskliga rättigheter. Inte minst kvinnor är tydligt underordnade männen i det qatariska samhället. Även om man hävdar framsteg är det inga stora kliv man tagit.

Det är ingen hemlighet att det gas- och oljerika landet har använt sig av sina miljarder för att på olika sätt putsa på regimens image. Förutom fotbolls-VM så har man haft VM i handboll och friidrott, köpt rättigheter till Bein Sports och pumpat in pengar i Paris SG, FC Barcelona och Bayern München.

Ovanpå det är Qatar Airways partner till både Uefa (EM 2021) och Fifa (VM 2022) och ser till att även de stora organisationerna får ta del av det lilla landets rikedomar. Givetvis har Bein Sports köpt rättigheter av de bägge organisationerna och det har givetvis varit lönsamt.

ANNONS

Qatariern Nasser bin Ghanim Al-Khelaifi är utan tvekan en central figur. Han är president i PSG och sitter sedan något år tillbaka i Uefa:s exekutivkommitté trots misstankar om mutbrott i jakt på rättigheter. Han är dessutom styrande av Bein Sports, bas för Qatar Sports Investement som köpte PSG och minister utan portfölj i landets regering.

Qatar är helt enkelt rejält insyltat bland dem som bestämmer. Även om bojkotthotet flammat upp i Norge och även väckts av en del supportrar och klubbar i andra länder (Gais i Sverige) så är det långt från att det blir verklighet. Om det nu är rätt väg? Själv tror jag inte på det.

Naturligtvis är det lätt att tycka illa om att VM går i Qatar och det efter att landet mutat sig till mästerskapet. Bäst hade varit om Fifa hade flyttat det, men precis om i FN blir det inte alltid som man vill när man är en del av internationella organisationer. Alla ser inte på frågorna på samma sätt.

ANNONS

Skrev en krönika om det för någon månad sen, och självklart är det enkelt att skrika om bojkott och att stoppa sportswashing. Gillar verkligen när klubbarnas medlemmar kliver in och sätter tryck kring var de kan åka på träningsläger och hur man värderar samarbeten. Så det är inget stöd för Qatar att anse att bojkott inte löser något.

Snarare blir då frågan mycket större. Om vi ska bojkotta VM i Qatar borde vi sluta handla med landet. Dessutom faller väldigt många fler mästerskap under luppen då. EM-matcher i Ryssland och i Azerbajdzjan i sommar. OS i Peking nästa år. Vet att en del anser att man inte kan relativisera så och att en bojkott av Qatar kan stå på egna ben, men så är det inte för mig.

Finns bara en väg att påverka. Slå mot pengarna. Först när Skoda och Nivea tyckte det var dålig PR att ishockey-VM skulle gå i Belarus så flyttade man mästerskapet till Lettland. De brutala scenerna när Belarus president Lukasjenkos säkerhetsmaskineri slog ner demonstrationer och protester mot hans styre blev det för mycket.

ANNONS

Ännu har inte Skodas ägare Volkswagen sagt något om EM-matcherna i Ryssland i sommar och hur president Putins säkerhetsmaskineri slagit ner protesterna efter att den förgiftade Navaljny återkommit till landet och fängslats. Utan där verkar det grönt att köra på med EM-matcher.

VM har inte Volkswagen som sponsor utan de största partners Fifa har är Adidas, Coca-Cola, Hyundai, Wanda, Qatar Airways och Visa. Specifika VM-sponsorer är Budweiser, McDonald’s och Vivo. De är framför allt de som borde få höra om ett missnöje med Qatar-VM om det ska hända något.

Nu tror jag inte man behöver lägga någon kraft på kinesiska Vivo och Wanda och inte heller Qatars flygbolag. Men möjligen kan de andra ta intryck av ett stort missnöje även om det nog krävs mycket. Har man härdat igenom Fifa:s mutskandaler håller man nog ut.

ANNONS

Har inte vi i medierna ett ansvar? Hur kan SVT och TV4 sända matcherna? Något Svenska Nyheter tog upp ganska fyndigt i senaste avsnittet, där man även gick hårt åt SvFF. Givetvis relevanta frågor och historiskt har sändande bolag legat på alldeles för lite och det är för att kampen om rättigheter ofta är hård. Sedan måste man väga upp matcherna med journalistisk.

Och hur kan vi journalister ens åka dit? Vet att Aftonbladets Johanna Frändén, som även gjort en rad mästerskap för SVT, bestämt sig för att inte åka till Qatar. Klart att enskilda journalister kan avstå men i grunden ska vi åka dit och skildra landet och ställa frågor. Det är sämre att inte belysa det på plats, men det är givetvis viktigt att visa den negativa sidan av mästerskapet.

Sedan måste svenska företrädare i Fifa, Uefa och IOK kliva fram och vara tydligare om missnöje med valen. Allt för att tidigare sätta tryck organisationer och röstande. Även om det är svårt så måste miniminivån vara att väcka frågor och debatt i förväg och inte långt efter besluten är tagna och det är nästan omöjligt att ändra riktning.

ANNONS

Publicerad 2021-03-22 kl 14:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto