Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tid, tålamod och tårar när Zlatan var tillbaka

Lundhs blogg

Tillbaka i landslaget blev det en timmes presskonferens. Där var det allt från tårar till tal om att göra mål i VM 2022. Och Zlatan hade till och med tålamod med oss journalister.

Knappa fem år efter att Zlatan Ibrahimovic läste upp sitt avsked till landslaget på en presskonferens i Nice så var den nu 39-årige anfallaren tillbaka. I Sveriges landslagsoverall. Vid ett podium. Och med både svenska och utländska medier nedanför redo att ställa frågor.

Det blev närmare en timme där Zlatan fick svara på ett batteri frågor. Nej, det grävdes inte mycket i det förflutna utan var rätt snällt, även om det kom en fråga av Expressen om han ångrade vad han sagt om landslaget. Där var Zlatan snabb med att påpeka att det inte gick att ångra något, men att man nu tittade framåt.

Zlatan gav själv en förklaring till att landslagssuget kommit tillbaka när han återvänt till Europa och Milan i januari 2020 och känt att han höll på högsta nivå. Han uttryckte både en stolthet och en glädje över att återigen få spela för Sverige även om han gärna ville slippa bli påmind om åldern. Dock drog han själv upp de 39 åren ganska ofta.

Annons

Visst, det talades om EM-guld, att få kraft av negativ kritik och att han är bäst i världen i sitt eget huvud, men annars var det en presskonferens som var långt från de sista åren när det senast begav sig i landslaget. Zlatan poängterade gång på gång att han var en i laget, att han inte var här för en egen show och att han var beredd att göra vad Janne Andersson ville.

Zlatans kvicka replik på frågan om att bli lagkapten var att landslaget redan har en lagkapten i Andreas Granqvist. Inte heller var det något problem att sitta på bänken eller att anpassa sig till Janne Anderssons nya landslag. Eller när han talade om att Alexander Isak avstått nummer 11 och att även Emil Forsberg erbjudit nummer 10, men att tröjnummer inte spelade så stor roll.

Milan-stjärnan bjöd dessutom på rejält med känslor när Aftonbladet frågade om vad sönerna sagt kring hans comeback. Då kom tårar för Zlatan som förklarade att sonen Vincent börjat gråta när de skiljts åt. I stället för familjetid under landslagsuppehållet går Zlatan in i en landslagsbubbla och får inte träffa någon utifrån trots att familjen finns i Stockholm.

Annons

Zlatan fick frågan av Expressen om han blivit mer ödmjuk men han sa att han bara var sig själv. Samtidigt gick det inte att få något annat intryck av den knappa timme där Zlatan skämtade att han till och med hade tålamod med journalisterna. Även om han flikade in att det var första dagen, han var sliten efter lite sömn och inte skulle gå på för hårt fram trots att han kände igen en del ansikten.

Utifrån presskonferensen gick det inte att ta miste på Zlatans motivation att spela för Sverige igen. Att hjälpa laget. Att vara en del av både unga och gamla som haft framgångar. Självklart hoppas han på att spela EM i sommar och uteslöt inte ens spel över VM 2022, men tog ständigt in brasklappen om åldern och kroppen som inte alltid gör som hjärnan vill att den ska göra.

Däremot var det inte aktuellt att prata om bojkott av VM i Qatar 2022. Han var fokuserad på att spela mästerskap och förklarade att det är vad man minns som spelare. I samband med en fråga om kärleken till bollen så drog han in sin synpunkt på att idrottare ska ena världen till skillnad från politik som delar världen.

Annons

Även om Janne Andersson fick inleda presskonferensen så gick det närmare 45 minuter innan DN:s Johan Esk förbarmade sig och ställde en fråga till förbundskaptenen. Annars handlade det naturligtvis om en av de mest sensationella comebacker ett svenskt landslag sett och Andersson fick för första gången känna av kraften kring Zlatan på nära håll.

Sportsligt är Zlatan Ibrahimovic givetvis en spelare som tar plats i landslaget. Sedan handlar det om hur Janne Andersson ska utnyttja det bäst. Utifrån den första insatsen på Friends Arena så lär förbundskaptenen få en lojal lagspelare i form av Milan-anfallaren. Det var uppenbart sett till de många, långa och svaren som kryssade alla boxar för rätt svar.

Sedan får vi se hur det blir när det väl är avspark. Om Zlatan går in i landslagets användande av positiva förstärkningar som delvis blivit dess signum. Klart är att han och Janne Andersson hittat varandra och nu ska de bygga ett starkare landslag tillsammans. Även om Janne ska bestämma och Zlatan ska göra sitt yttersta för att hjälpa laget.

Annons
Publicerad 2021-03-22 17:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto