Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Norges landslag visar vägen i Qatar-frågan

3v

Norges landslag aviserar att man ska öka trycket på både Qatar och Fifa när VM-kvalet börjar. Sveriges landslag? De hänvisar till förbundet och ägnar sig åt sport snarare än politik.

ANNONS

LÄS NYHETSTEXTEN – Norges spelare ska protestera mot Qatar-VM – svenska stjärnorna skjuter över frågan på SvFF

På torsdag börjar VM-kvalet för svensk del och målet är att spela VM i Qatar november 2022. Innan Janne Andersson och Co kan boka en resa dit är det långt kvar, men i takt med att mästerskapet närmat sig har frågan om bojkott blossat upp.

Bakgrunden är att det lilla emiratet är beroende av miljontals gästarbetare för att få landet att snurra och för att bygga arenor, vägar, järnvägar och annan infrastruktur. Dessa gästarbetare behandlas illa och har få rättigheter och det är utan tvekan en rovdrift på människor och tusentals har dött.

Ovanpå det är Qatar ett land utan pressfrihet, demokrati eller mänskliga rättigheter för alla. Exempelvis är homosexualitet förbjudet precis som att bli gravid utanför äktenskapet. Så här skriver svenska UD om vad man ska tänka på om man åker till landet:

ANNONS

“I brottmål tillämpas i vissa fall den muslimska sharia-lagen. Enligt sharia klassas bland annat alkoholanvändning, utomäktenskapliga relationer och homosexualitet som brott. Även att ”klä sig opassande med tanke på sitt kön” är förbjudet. Graviditet utanför äktenskap kan leda till straff.”

Internationella organisationer som Fifa, IOK och Uefa har en förmåga att förlägga mästerskap i länder som inte alltid respekterar mänskliga rättigheter. I sommar är det EM-matcher i både Ryssland och Azerbajdzjan, i februari nästa år har Kina OS och senare samma år är det VM i Qatar.

I Norge har diskussionen om Qatar-VM verkligen tagit fart. En rad klubbar har tagit beslut om att försöka få det norska fotbollsförbundet att bojkotta VM. Man försökte trycka in frågan på NFF:s årsmöte, men det slutade med att norsk fotboll ska hålla möte i slutet av juni för att ta beslut om Norge ska bojkotta eller inte.

ANNONS

Norska landslaget inleder sitt VM-kval onsdag kväll och de flesta räknar med en enkel seger borta mot Gibraltar. Vilket ska vara ett första steg när Ståle Solbakken ska leda den mest talangfulla norska generationen någonsin mot VM. Något som skulle bli det första mästerskapet för ett norskt herrlandslag sedan 2000.

Å andra sidan lär inte fokus hamna på resultatet mot Gibraltar utan på vad det norska landslaget gör för att markera mot både Fifa och Qatar. Exakt vad är inte känt, men man ska göra något. Allt för att man önskar sätta tryck på både organisationen och på myndigheterna i det lilla emiratet.

Blir glad av att läsa om hur Solbakken, Martin Ödegard, Erling Braut Håland och de andra i truppen lagt tid på samlingen för att sätta sig in i läget i Qatar. Samt att man talar klartext om vad man tycker om hur Fifa tagit sig an gästarbetarnas situation i landet.

ANNONS

“Vi vill pressa Fifa till att bli både rakare och tuffare mot myndigheterna i Qatar. Fifa kan i mycket större utsträckning bli hårdare och mer krävande och ställa tydliga krav på vad som ska till för att detta arrangemang ska vara bra nog”, säger Ståle Solbakken till norsk press.

Intervjuade den norske förbundskaptenen för någon månad sedan och även om han inte var för en bojkott av VM så gick han mycket längre än det svenska förbundet. Ståle Solbakken var tydlig med att han aldrig kommer att ta ett norskt landslag på träningsläger till Qatar.

Under de första två dagarna med landslaget har vi frågat både Janne Andersson och några av de närvarande och tongivande spelarna om deras inställning om VM i Qatar och att eventuellt göra något. Nej, man har inte pratat om att markera på något sätt.

ANNONS

Även om Janne Andersson tydligt tar avstånd från vad Qatar står för vilket även en del av spelarna gör så faller de in bakom det svenska fotbollsförbundet. SvFF har ansvaret för att peka ut riktningen för dem. Och där har ju Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand en rätt unik inställning i att man anser att för få landslag åker till Qatar och spelar träningsmatcher där.

I Norge har det norska förbundet skakats om av missnöjet i landet, men det är inte direkt något som Ståle Solbakken och spelarna tar intryck av. Istället för att lägga sig bakom förbundet så kliver man fram och kommer att markera på något sätt. Hur ? “Den som håller sig vaken får se det”, säger Solbakken.

Enligt lagkaptenen Martin Ödegaard står hela laget bakom beslutet, även om det var förbundskaptenens förslag. Och att beslutet inte är konstigt: “Jag tänker att det säger sig själv. Alla är eniga om att det som sker och har skett inte är bra. Det är viktigt att försöka påverka. Jag känner att det förklarar sig självt; vi bryr oss.”

ANNONS

Även om politik oftare kan splittra och fotboll kan ena så finns det exempel på det motsatta både när det handlar om fotboll och politik. Att Norge agerar för att man bryr sig är givetvis rätt väg att gå. Hade på något sätt önskat att Sveriges landslag låg i framkant här.

Istället kliver det norska landslaget upp på barrikaderna och riktar kritiken mot de som har det främsta ansvaret. Fifa och de styrande i Qatar. För man kan delta i VM-kvalet med sikte på mästerskapet och samtidigt försöka göra en skillnad. Och visa att man faktiskt bryr sig.

***

Zlatan Ibrahimovic bildade anfallspar med Alexander Isak under det första träningspasset. Marcus Berg tränade vid sidan. Ryggen plågar honom och han har inte spelat match på fyra veckor. Om Berg inte kan spela lär det blir Ibrahimovic/Isak, men tror fortfarande på Berg och Ibrahimovic från start mot Georgien.

ANNONS

Att döma av resten av lagen och aktiviteten på träningen är detta en trolig laguppställning: Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Helander, Augustinsson – Kulusevski, Olsson, Ekdal, Forsberg – Ibrahimovic, Isak/Berg.

***

Gästade senaste avsnittet av podden Snett inåt bakåt och pratade en massa om hur det var förr: VM 1994, supporterresor, kvällstidningskrig och en massa annat. (Låter som om jag är 100 år gammal, men det är jag inte utan bara 54.) Det var kul förutom att Emil Eriksson kallade mig en streber utan att ha grepp om ordets betydelse…

***

Förbundets högste tjänsteman Håkan Sjöstrand dök upp på Zlatans första träningspass med landslaget. Gav knappt pengarna tillbaka.

***

Jesper Karlsson har gått oerhört starkt i Nederländerna. Han har onekligen förtjänat chansen i A-landslaget. Samtidigt kunde man ganska lätt känna lite ömhet när hans nervositet från podiet gick fram. Den kommer han snart att slipa bort sett till hur han spelar fotboll.

ANNONS

***

Marcus Berg på måndagen. Oscar Wendt på tisdagen. Det är julafton hela veckan på Kamratgården. Andreas Granqvist hade ett råd till hemvändaren Berg: “Undvik konstgräset.” Tänkte väl på hans egna ljumske som gett honom problem.

***

Henrik Larsson gav under tisdagen intervjuer till både Fotbolldirekt och Aftonbladet och påpekade det många redan sagt: sonen Jordan Larsson borde varit med i landslaget. Inte direkt konstigt att en pappa känner så, även om det överraskar lite att han uttrycker det till gamarna.

I efterhand kan jag undra om inte Janne Andersson skulle unnat sig att ta ut 27 spelare. Särskilt om Bergs rygg är känslig. Då hade Jordan Larsson kunnat vara på plats och känna att han har en möjlighet att nå EM.

***

Får ge Andreas Granqvist att han troget tar alla frågor som kommer och allt ifrågasättande och det helt utan sura miner. Rätt starkt, trots allt.

ANNONS
Publicerad 2021-03-23 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto