Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En seger med fler dimensioner än poängen

2v

Totalt sex poäng i VM-kvalstarten. Än viktigare var att Janne Anderssons landslag mot Kosovo gav en rad svar till förbundskaptenen.

ANNONS

Efter den tröga omstarten i VM-kvalpremiären mot Georgien så fanns det nog en aning oro hos de flesta som följer landslaget. Hade höstens många nederlag satt sig i psyket? Hur väljer Janne Andersson bland alla offensiva alternativ? Vad blir bäst med Zlatan på plan? Och kan landslaget kontrollera matcher?

Pandemin har ritat om fotbollens kalender och därför ligger två matcher i VM-kvalet till Qatar insprängda mindre än två månader innan truppen till EM i sommar ska presenteras. Ett mästerskap som ska bli avslutet för en del av förbundskaptenens mest betrodda spelare. Vilket gör utmaningen tuffare för både spelare och förbundskapten.

Under måndagen kan alla involverade i Sveriges landslag glida omkring i coronabubblan på spelarhotellet vid Humlegården. Det är förvisso mycket praktiskt som ska avverkas inför EM men det bekommer säkert inte de involverade. Segern mot Kosovo var övertygande och med sex poäng, en hållen nolla och fyra gjorda mål ser VM-kvalet ljust ut och kan parkeras till omstarten i höst.

ANNONS

Lägg till det att förbundskapten Andersson fick se hur landslaget kontrollerade en match mot ett sämre rankat landslag. Precis som hans landslag gjort gång på gång, med Georgien som ett av få undantag. I efterhand framstår Georgien som skakade Spanien som starkare än trott. Även om starten i Pristina söndag kväll var trög med en del bolltapp så fick man kontroll över spelet efter hand.

Nyckel i det var Emil Forsberg som förutom avsaknad av ett mål gjorde det mesta rätt. Han har en bollkontroll och ett lugn som få andra och gav Sverige andrum och var ett ständigt hot när han flöt in i planen. Det var Forsberg när han är som bäst och det är inte svårt att se att han blir svårrubbad i svensk startelva oavsett hur många alternativ som finns.

Det är lätt att stirra sig blind på att Kosovo är rankade över 100 på Fifas världsrankning men under senaste EM-kvalet slog man både Tjeckien och Bulgarien. Det nya landslaget var med i kampen om en andraplats bakom England till de två sista omgångarna då man även ledde i Prag när 45 minuter var kvar. Det är ingen lätt motståndare på bortaplan, trots att man saknade en del spelare.

ANNONS

Fast efter att Sverige överlevt det första svajandet fick man till bättre press och tog man kommandot i matchen. Man fick till fler anfalla och sökte avslut. Zlatan Ibrahimovic klackade efter lite rörighet i straffområdet fram bollen till Ludwig Augustinsson som skickade in 0-1 efter dryga tio minuter. Något som gav ytterligare lugn till Sverige.

Därefter letade man efter 0-2 för att ta udden ur motståndet och skapade några lägen. Alexander Isak sprang sig fri på en underbar genomskärare från Forsberg. Real Sociedad-anfallaren gjorde allt rätt när han rundade målvakten, men med öppet mål sköt han över.

Istället tog det 35 minuter innan Zlatan med sin tredje assist på två matcher efter comebacken hittade Isak i straffområdet med en hård och välslagen passning. Efter att Isaks första avslut strandat på en försvarare gick han runt backarna och drämde in 0-2 mellan benen på målvakten. Likt en riktig skyttekung.

ANNONS

Ledning med två mål gav ett skönt lugn i det svenska laget och inget av Kosovos sju avslut gick ens på Kristoffer Nordfeldt i det svenska målet. För när väl Sverige hade skaffat sig en målmässig kontroll var aldrig segern i fara utan det handlade snarare om hur stor den skulle bli och om den möjligtvis viktiga målskillnaden skulle förstärkas.

Det blev till slut 0-3 efter att Sverige fått straff i samband med hands efter en svensk hörna. Sebastian Larsson klev fram till elvameterspunkten (Zlatan var utbytt så det kom inget svar på vem som är förste straffskytt) och AIK:aren skickade in bollen på målvaktens högra sida. Precis tillräckligt hårt och långt ut för att målvakten inte skulle hinna få undan det.

Sverige saknade inte möjligheter att öka på segersiffrorna och bara Emil Forsberg kunde gjort två och kanske borde gjort ett. Och han var inte ensam men det viktiga var att bevara nollan, ta hem vinsten och undvika skador på spelare likt den Albin Ekdal råkade ut för.

ANNONS

Om Nordfeldt hade en lugn afton var det mer att göra för backlinjen som i stort hanterade det. Mikael Lustig spelade upp sig efter en svagare inledning. Filip Helander fick en armbåge i pannan i starten och plåstrades om, men gjorde återigen en solid insats bredvid Victor Nilsson Lindelöf. Ludde Augustinsson närmar sig sin forna landslagsform.

På mittfältet gjorde Viktor Claesson, som gick före Dejan Kulusevski när förbundskapten Andersson valde, en rätt anonym insats. Även de centrala mittfältarna Larsson och Kristoffer Olsson var ojämna och inledningen för Olsson var direkt svag. Han är viktig för Sverige och ett starkt EM bygger på att han hittar formen, men just nu ger hans insatser en del oro.

Längst fram hittade Alexander Isak och Zlatan Ibrahimovic alltmer. Milan-stjärnan är stark på att ta emot bollar och fördela dem och sett till hur han hittar fram med assister så är det ett vasst vapen. Att han dessutom startade två raka matcher med tanke på att han precis kom tillbaka från skada var ytterligare ett styrkebesked.

ANNONS

Det är uppenbart att han och förbundskapten Andersson hittat varandra i sina möten. Zlatan har helt fallit in i hur landslaget jobbar. Bara sättet som han signalerar till lagkamrater efter olika aktioner är ett tydligt tecken på att han accepterat hur Andersson byggt landslaget. Vilket är en tydlig grund för Sverige att stå på.

Den 18 maj tar Janne Andersson ut EM-truppen. Väldigt få platser är öppna i förbundskaptenens manskap. Det handlar om vem som ska bli fjärde ytter, fjärde mittfältare och hur han ska välja kring mittbackarna. Några av dem får en sista chans att glänsa mot Estland på onsdag kväll.

Efter det kan Janne Andersson och Peter Wettergren börja laborera kring vilka 23 spelare som ska få följa med. Parallellt med det kan de i tysthet be för att slippa fler skador och att Albin Ekdal kommer tillbaka i tid. För på vissa positioner är det tunnare och det centrala mittfältet är en sådan där man saknar alternativ som defensiva mittfältare.

ANNONS

Om torsdagens darriga seger gav upphov till en rad frågetecken så var söndagen en tid för när landslaget sträckte ut en rad av dem till utropstecken. Sedan får man ha respekt för att motståndet blir annat i sommar, men landslaget får också mer tid på sig att få ihop ett delvis nytt lag under ett par veckor i Båstad och Stockholm. EM ser just nu rätt lockande ut med blågula ögon.

Publicerad 2021-03-29 kl 08:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto