Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tyvärr blev inte Jannes jobb svårare

2v

Mötet med Estland var en möjlighet att EM-glänsa inför Janne Anderssons ögon. Tyvärr tog ingen riktigt vara på det. Förbundskaptenen fick tyvärr inte ett svårare jobb.

ANNONS

Sverige krönte landslagsveckan i mars med en ny seger och en ny hållen nolla. Estland fick se sig besegrat med 1-0 efter att Marcus Berg rakat in returen på Robin Quaisons skott efter en fin räd av Mainz-anfallaren. Ett mål som kom redan i den tredje minuten, och otroligt nog blev det inte fler svenska mål.

Estland kom till Stockholm med något slags nödlandslag där en tidigare förbundskapten fått hoppa in för att täcka upp för den ordinarie och en rad spelare kallats in efter att det där viruset härjat fritt. Man hade fått stryk i två VM-kval med 2-6 hemma mot Tjeckien och 2-4 borta mot Belarus. Tio insläppta.

Visst, de kämpade, sprang och sparkade. Ingen kan klaga på deras inställning. Däremot var det rätt uppenbart att kvaliteten inte var topklass rakt igenom i det estländska nödlandslaget. Snarare borde här funnits möjligheter att kunna excellera för svenska spelare på EM-jakt. För man måste värdera motståndet en aning när man ser på prestationen.

ANNONS

Pandemin har tvingat ner Janne Andersson och Peter Wettergren framför skärmar i Stockholm under det senaste året. Det är oftast Wyscout som gäller för att följa de svenska landslagsspelarna istället för besök hos dem i England, Tyskland, Spanien, Italien eller Ryssland. Därför var insatsen på Friends Arena en viktig möjlighet att stärka kandidaturen inför ledningens ögon.

Tror tyvärr inte Janne Andersson fick ett svårare jobb. Framför intervjumikrofonen efter matchen plussade förbundskaptenen för Marcus Berg och Dejan Kulusevskis inhopp när han svarade på frågan om vilka spelare som gjorde intryck på honom. Ett svar som var rätt tydligt kring en del av de andra EM-sugna spelarna.

Självklart är det inte bara lätt att gå in i en startelva där det var mest nya spelare rakt igenom. Å andra sidan får man inte så många möjligheter och man måste ta dem. Nu var det för få som verkligen knep möjligheterna och satte press på förbundskaptenen i sin uttagning 18 maj. Även om det fanns några undantag.

ANNONS

Lagkapten Berg gjorde enda målet och var oerhört jobbig att möta för estländarna. Han vill givetvis starta i EM och kommer att ge Alexander Isak en match. Robin Quaison har haft en tuff säsong och var sällsynt svag mot Danmark i november, men här visade han en uppåtgående kurva. Fjärde anfallsplatsen lär bli hans även om han inte gjorde något mål.

Vet att en hel del plussade för Jens Cajuste och även om han blixtrade till är det tveksamt om han övertygade förbundskapten. Dock har han en dimension i sin defensiva styrka som Sverige saknar. Mattias Svanberg var för ojämn och för passiv även om en del av hans passningar och frisparkar höll bra klass. Vann Gustav Svensson kampen från Kina?

Emil Krafth har varit med under hela Janne Anderssons tid som förbundskapten. En ständig back-up för Mikael Lustig. Mot Estland hade han det tufft och var nära att orsaka en straff, hamnade snett i dueller och slog bort många bollar. Om förbundskaptenen funderar på att låta Marcus Danielson och Sebastian Larsson täcka upp som högerback för att kunna ta ut fem mittbackar så stärkte Krafth nog den tanken.

ANNONS

På ena kanten fanns det ett hopp om att Ken Sema verkligen skulle cementera en plats i EM-truppen. Tyvärr var Sema aldrig riktigt med i den här matchen och sedan kan man undra om det berodde på honom eller på att han inte fick bollen. Watford-spelaren har haft svårt att övertyga i landslaget och försämrade EM-chanserna här.

Jesper Karlsson var vassare än Sema men borde ha gjort ett mål och höll inte tillräcklig nivå. Även om det inte fanns stora möjligheter att han skulle bli en EM-joker så går det att stryka om det inte blir skador. Däremot är det givetvis så att han är en framtidsman för landslaget och att han bara börjat ta kliven mot det.

Det räckte att se Dejan Kulusevskis inhopp för att inse skillnaden mot en del av de andra. Under den tid han spelade anfallare istället för Berg så tillförde han en hel del rörlighet och offensiv kreativitet. Något man vill se när man möter ett begränsat lag som Estland och för att jobbet ska bli svårare för Andersson.

ANNONS

För spelarna väntar knappa sju veckor av matcher för att göra det sista rycket och imponera på Andersson. Förbundskaptenen har nog ganska klart för sig vilka han vill ta ut, men skador kan snabbt ändra på bilden. Så därför ska man inte ge upp förrän truppen är uttagen. Oavsett känslan av en missad chans mot Estland.

***

Den 18 maj ska Janne Andersson ta ut EM-truppen. Sedan samlas laget påföljande måndag för en vecka i Båstad följt av en träningsmatch mot FinlandFriends Arena. Efter lite ledigt blir det en vecka i Stockholm och en match mot Armenien innan avfärd till Dublin. EM-premiären är 14 juni, mot Spanien.

***

Uefa har gett klartecken för fem avbytare under EM. Nu är flera förbund inne på att man ska tillåta större EM-trupper med tanke på coronapandemin och att spelarna både kan bli sjuka och skadade. Det är tal om 25, 26 eller 27 spelare istället för 23. Något Janne Andersson är för och han skulle göra vad han kan för att SvFF-basen och Uefa-höjdaren Karl-Erik Nilsson ska driva frågan.

ANNONS
Publicerad 2021-03-31 kl 21:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto