Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premiären lovade gott för allsvenskan

3v

Tre danska mål hjälpte Malmö FF till seger mot Hammarby. Jonas Knudsens avgörande i slutsekunderna var vasst. Och det var en allsvensk premiär som lovade gott inför fortsättningen.

ANNONS

Tungviktsmötet Malmö-Hammarby rivstartade den allsvenska säsongen. Under den första halvleken var det ett böljande spel med dramatik, chanser, hårda tag och mål på mål. Till och med en blåklocka på Ola Toivonen. Tvärtemot hur en trevande premiär brukar vara så fick vi en sprakande match med underhållande fotboll.

Abbe Khalilis briljanta 2-2 på en frispark i den sjunde tilläggsminuten av första halvlek var en kröning av 45 minuters fotboll som hade allt man vill ha som neutral. Bortalaget tog ledningen när fjolårsfyndet Gustav Ludwigson nickade in 0-1 i samband med ett bolltapp av Jo Inge Berget och svagt försvarsspel. Ett underläge som påminde om MFF:s skakiga försäsong.

Missnöjet fortplantade sig runt omkring på arenan. Även om det bara var en del enstaka röster som hördes från olika loger runt omkring så var det i varje fall något. Skriken påminde om känslorna som hör ihop med fotboll och vad som är saknat, även om det inte bara var positiva förstärkningsord som spelarna fick höra.

ANNONS

Verkligheten var dock att Malmö FF skapat mest under inledningen men lite ologiskt hamnat i underläge. Närmast Malmö-mål var nyförvärvet Antonio Čolak men David Ousted gjorde en sanslös räddning. Kort därefter var Hammarby-målvakten snett på det i en utrusning och Ola Toivonen föll och fick straff. Då hade det gått 35 minuter.

Danske playmakern Anders Christiansen klev fram och skickade in 1-1 från elva meter. Några minuter senare sköt Čolak återigen utifrån – tyskkroaten sköt på allt som rörde sig – och Ousted i Hammarbys mål kunde bara stöta ut bollen till en framstormande Sören Rieks som skickade in 2-1. Vilket kändes både logiskt och rättvist.

Men Hammarby reste sig igen och Akinkunmi Amoo fick frispark tätt utanför straffområdet efter att ha dribblat med bland andra Bonke Innocent. Då klev Abbe Khalili fram och visade kvalitet när han böjde bollen i en bana tätt över muren och in i mål, i målvaktens bortre hörn. Otagbart för Marko Johansson.

ANNONS

Hammarby-mittfältaren Khalili signalerade tydligt vad han tyckte att de skrikande MFF-supportrarna skulle göra. Fingret över munnen. En del av hans lagkamrater ville tona ner det, men det var heta känslor i ett rivalmöte som vuxit med åren. Och som naturligtvis inte blev mindre laddat efter Zlatan Ibrahimovics intåg i 08-klubben.

Malmö FF saknade inte möjligheter att avgöra matchen under de sista 45 minuterna. Sören Rieks borde nog ha gjort mål när han var mitt i straffområdet och fick tid att sikta, men skottet gick i stolpen. Känslan var att de två tippade topplagen skulle dela på poängen när Malmö tappade mer och mer i kvalitet längst fram.

Men Jonas Knudsen fångade upp en boll efter en fast situation och danskens första mål i allsvenskan var onekligen värt att vänta på. Ett vackert avslut när klockan rörde sig mot 90 spelade minuter och det blev segermålet. Knudsen stormade mot den vanligtvis knökfulla kortsidan men fick fira med lagkamraterna.

ANNONS

Efter 90 minuter är det väl tidigt att dra några klara slutsatser, men det är givet att segern ger Malmö FF en boost. Den svajiga inledningen av året med cupfiasko har naturligtvis skapat frågetecken för både spelare och ledare i klubben, precis som för deras supportrar. Efter 3-2 och övertygande spel och dominans mot en guldrival så smyger sig garanterat mer lugn in i laget.

Det gick att se på Jon Dahl Tomassons firande efter att Knudsens skott letat sig in i mål att den danske MFF-tränaren var lättad. Malmö dominerade matchen och skulle bara vinna den, men det ska göras också. Resultat ger förtroende och ofta brukar mer förtroende ger bättre resultat. Nästa uppgift är tuff i form av Häcken borta, men dit behöver man inte snegla riktigt än.

Det blir en tyngre hemresa för Hammarby. Det svider alltid att tappa poäng i slutminuterna även om spelat haltar, men det finns förklaringar med förra veckans cupspel ovanpå viruset som slog ut två tredjedelar av truppen och gräsmatch. Klart att det finns mer att hämta och nu får klubben en vecka på sig inför hemmapremiären mot Mjällby.

ANNONS

Säsongen är tvådelad och det handlar om att vara med i toppstriden när EM-uppehållet drar i gång. Fram till dess är det åtta matcher. Sedan får man tid att slipa på detaljer i vad som är en mindre försäsong och en bit in i juli så öppnar transferfönstret. Så det handlar om att hänga med under åtta omgångar och sedan starta om.

***

Gästade Nyhetsmorgon under lördagen för att prata om den allsvenska premiären. Då talade jag med Jenny Strömstedt om avsaknaden av publik och hade en utläggning att varken Folkhälsomyndigheten eller regeringen tar idrotten på allvar.

Fick mothugg av förra S-kommunalrådet Lennart Holmlund i Umeå som bloggar på VK. Enligt honom har jag inte fattat att Sverige är drabbat av en pandemi och att jag ska be om ursäkt. Det är med corona och strategin som med fotboll, vi kan tycka olika.

ANNONS

***

Haussade Blåvitt fick nöja sig med 0-0 borta mot Örebro SK och det var en allsvensk premiär som artade sig som man förväntar sig. Det fanns naturligtvis intentioner och ambitioner i bägge lagen, men det var ingen större underhållning. Istället en typisk premiär.

Utan skadade Marek Hamsik och med en bänkad Pontus Wernbloom så var det knappast det Blåvitt många hoppats på. Förstår om tränaren Roland Nilsson hoppade till när Simon Thern dessutom blev skadad och att döma av bilderna kan det dröja lite innan han är tillbaka. För skadelistan är lång.

Bortalaget var annars klart starkast från start och under första halvlek men saknade kvalitet för att avgöra. Örebro blev starkare under andra halvan av matchen och kan garanterat bli ett jobbigt motstånd för många lag. I slutändan var 0-0 rättvist men det var ingen match man saknade när slutsignalen gick.

ANNONS
Publicerad 2021-04-10 kl 19:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto