Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lättare val för Janne Andersson - men utmaning med fler bänkade

1d

Uefa kommer till Janne Anderssons räddning. Genom att utöka EM-truppen med tre spelare slipper förbundskapten göra jobbiga val som riskerar väcka ilska. Även om risken med fler bänkade och därmed missnöjda spelare ökar.

ANNONS

Först den 18 maj är det dags för Janne Andersson är att presentera den svenska EM-truppen som möter Spanien, Slovakien och Polen. Men redan i mars var frågan om utökade EM-trupper uppe till diskussionen. Den svenske förbundskaptenen var för den förändringen, och det är inte svårt att förstå varför.

Förbundskapten Andersson har fått en ökad konkurrens på en del platser och därmed en del tryck på gamla favoriter som i hans värld är givna. Genomgående sedan han tog över ansvaret för landslaget hösten 2016 är att han gärna håller fast vid spelarna som gör jobbet under kvalet. Han är lojal mot sina lojala spelare.

Vilket gör att Sveriges förbundskapten välkomnar beslutet som Uefa skickade ut under tisdagen. Till skillnad mot Englands Gareth Southgate och Tysklands Jogi Löw som varit emot. Det hänger på att de anser att 23 spelare räcker för en turnering på max sju matcher. Risken är att man får fler missnöjda spelare som inte får speltid.

ANNONS

Även om man har 26 spelare får man bara ta ut 23 spelare till match så tre sitter på läktaren varje match. Uefa har även tagit höjd för att ersätta spelare som får covid från det att man lämnat in sin trupp 1 juni och fram till avspark i första matchen. För svensk del är det 14 juni, då Spanien väntar.

Grunden till att Uefa trots allt lyssnat på en del förbundskaptenerna och diverse rådgivare hänger ihop med pandemin. Coronaviruset gäckar ännu världen och det påverkar givetvis fotbollen också. Allt från ihoptryckta spelscheman med slitage och skador på spelare som följd till risken för utbrott som skulle kunna stoppa matcher.

Uefa måste arrangera ett redan uppskjutet EM i sommar av en rad skäl. De flesta slutar på pengar. Då behöver man ta höjd för att kunna genomföra mästerskapet och precis som att man har adderat fem avbrytare så har man tagit beslutet att få utöka EM-trupperna. Det är förbjudet att ta ut fler målvakter, de tre nya måste vara utespelare.

ANNONS

Det var tal om 25 spelare eller 26 istället för 23 som det brukar vara och det slutade med 26. Det vill säga tre extra och med tanke på att man redan har tre målvakter så är det rimligt att man höll sig till utespelare och att det då i teorin landar på en back till, en mittfältare till och en anfallare till, även om förbundskaptenerna väljer själva.

Om Janne Andersson har sett hur alternativen bakåt blivit färre på grund av skador så har han fått se hur konkurrensen ökat på både mittfältet och i anfallet. Lägg till att han brottas med problematiken kring lagkaptenen Andreas Granqvist som de flesta räknat bort, men inte Andersson.

Att då kunna ta ut 26 spelare den 18 maj gör att förbundskaptenen får det lite lättare. Klart att några spelare kommer att bli besvikna oavsett var man drar gränsen men om han tar med Granqvist blir det inte samma kraftfulla reaktioner när man inte behöver rata någon lika tydligt. Kanske kan Pontus Jansson också vara glad att han är med, precis som Emil Krafth som kunde ratats.

ANNONS

Dock har Granens ryggproblem på slutet ställt till det än mer för mittbacken och Janne Andersson. HIF har två matcher kvar innan truppen tas ut. Klart att det är en fördel för mittbacken att han i HIF har Dale Reese som även jobbar med skador och rehabilitering i landslaget. Om det räcker? Återstår att se, men förbundskaptenen vill gärna ha med honom.

Bland vänsterbackarna är Martin Olsson just nu utanför, men är en Andersson-favorit, och Pierre Bengtsson och Ludvig Augustinsson är före Häcken-backen. Svänger det? Kan det finnas plats för alla tre? Nej, det lär bli Bengtsson och Augustinsson om inte Olsson kliver fram i Häcken och verkligen sätter tryck på förbundskaptenen. Alternativt om Granen faller i från och Olsson kommer in.

På mittfältet är det knivigt där unga spelare som Jens Cajuste och Mattias Svanberg visat att man ska vara med i EM i både klubblag och i landslaget. Samtidigt har Janne Andersson hela tiden sett en roll för rollspelaren Gustav Svensson. En extra mittfältare innebär att Svensson kan vara med och nån av Cajuste och Svanberg får följa med till EM. Cajuste och Svensson går nog en fajt om en plats och Svanberg tar den andra.

ANNONS

Bland yttrarna är Emil Forsberg, Viktor Claesson och Dejan Kulusevski givna. Ken Sema är nära att ta den fjärde platsen efter en stark säsong i Watford även om han inte övertygat i landslaget. Jesper Karlsson, då? Som gjort det bra i AZ Alkmaar och var med i truppen under VM-kvalet i mars. Blir Karlsson jokern? Klart att det är en möjlighet, men tror att han faller bort när Andersson prioriterar en central mittfältare som även varit med mer i landslaget. Skadeoro kring Albin Ekdal och viss oro kring form på Kristoffer Olsson.

Ovanpå det kan Janne Andersson ta ut Jordan Larsson och på sätt dämpa opinionen kring den glödhete Spartak Moksva-anfallaren. Så vida inte Janne Andersson kör en Janne Andersson och går på Sebastian Andersson istället för att få in en annan spelartyp och en lojal sådan. Köln-anfallaren var given i truppen hela EM-kvalet men har haft en tung säsong med knäskador och missat landslagssamlingar.

ANNONS

Det var betydligt lättare att förutspå Janne Anderssons VM-trupp för tre år sedan. Då var truppen cementerad på ett annat sätt och de som var precis utanför var färre. Nu har Zlatan Ibrahimovic gjort comeback och samtidigt är det större konkurrens på en del platser i truppen, vilket gör det mer svårbedömt än våren 2018.

Nu ska man vara noga med att förutom Andreas Granqvist är även Filip Helander skadad, även om Glasgow Rangers manager Steven Gerrard trodde på att han skulle bli frisk till EM. De mittbackar som är aktuella att kliva in vid bortfall är främst Carl Starfelt och Joakim Nilsson som varit med senast och även gjort det bra i klubblagen. Om inte Martin Olssen ses som mittback.

Kanske får någon mittback haka på till Båstad? Victor Nilsson Lindelöf och Pontus Jansson kan bägge spela längre med sina klubblag. Finalen i Europa League är 26 maj och Manchester United ser ut att nå den. Playoff till Premier League är 29 maj och dit siktar Brentford. Även Martin Olsson blir sen om han blir uttagen då finalen i Svenska cupen är 30 maj.

ANNONS

Nedan ser ni den EM-trupp som jag tror att Janne Andersson presenterar den 18 maj med tre extra spelare uttagna. Och för mig är de tre spelarna som får extraplatserna av förbundskaptenen, förutsatt att inga skador ändrar på det: Andreas Granqvist, Mattias Svanberg och Jordan Larsson. Det är jämnt mellan Gustav Svensson och Jens Cajuste och jag tror det blir Svensson som får åka till EM om inte Janne Andersson ändrat på sitt ledarskap.

Målvakter: Robin Olsen, Everton, Kristoffer Nordfeldt, Gençlerbirliği, Karl-Johan Johnsson, Köpenhamn.

Försvarare: Ludvig Augustinsson, Werder Bremen, Pierre Bengtsson, Vejle, Marcus Danielson, Dalian Pro, Mikael Lustig, AIK, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Brentford, Filip Helander, Rangers, Emil Krafth, Newcastle, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

ANNONS

Mittfältare och anfallare: Marcus Berg, Krasnodar, Viktor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Sampdoria, Emil Forsberg, Leipzig, Alexander Isak, Real Sociedad, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Dejan Kulusevski, Juventus, Jordan Larsson, Spartak Moskva, Sebastian Larsson, AIK, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Ken Sema, Watford, Mattias Svanberg, Bologna, Gustav Svensson, Guangzhou R&F.

Publicerad 2021-05-04 kl 11:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto