Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vaccinera EM-truppen - en möjlig vinst för folkhälsan

2v

BÅSTAD. Svenska EM-framgångar kan lyfta humöret och därmed folkhälsan. Vaccin till runt 30 ledare och spelare minskar risken för ett coronautbrott i landslaget. Det hade kunnat ge en stor vinst för Sverige.

Det finns garanterat en del som tycker att det är fel att EM i fotboll ska spelas överhuvudtaget. Trots allt är världen nerpressad i brygga av en pandemi som skakat om det mesta i vår tillvaro och många har förlorat livet. Ur det perspektivet är det mesta perifert.

Lägg till att vi i västvärlden inte delar med oss av vaccinet till fattigare länder och att där kan utbrotten avlösa varandra och kräva många offer. Det är en komplex fråga, även om de flesta säkert kan identifiera idrottens läkande kraft för både utövare och åskådare. Den samlar oss.

ANNONS

Och nu är det ändå så att EM blir av och att Sverige ska delta i ett mästerskap spritt över elva städer. Matcher väntar mot Spanien i Sevilla och mot Slovakien och Polen i St Petersburg och förhoppningsvis mer efter det. Men det blir inget vanligt mästerskap utan en bubbeltillvaro väntar för att hålla viruset på avstånd.

Det är naturligtvis inte synd om varken de uttagna 26 spelarna eller ett batteri ledare. Visst, det blir lite bökigt och stökigt för dem när man inte får träffa familjen på flera veckor, behöver testas regelbundet och ska se till att hålla sig i gruppen. Risken är att ett utbrott i truppen inte bara försvagar landslaget utan kan stoppa det.

Reglerna är att så länge man har 13 friska spelare varav en målvakt så ska man kunna spela. Ovanpå det kan man kalla in nya spelare vid ett eventuellt utbrott, men alla inser nog det svåra i att lösa det i ett pressat läge. Därför ska landslagets spelare och ledare på alla sätt försöka undvika att bli smittade.

ANNONS

Att vaccinera idrottare är inget vi gör i Sverige. Läkarna Anders Valentin och Jonas Werner sa de rätta sakerna när de träffade medier i Båstad på en coronasäkrad presskonferens. Det vore etiskt och moraliskt fel att vaccinera spelare, enligt Werner. Det allmänna har vaccinet och har ett program för hur det ska fördelas, enligt Valentin.

Det går naturligtvis att förstå och acceptera. Jag är själv vaccinerad med en spruta och frågan är om jag hade avstått min spruta för en svensk EM-spelare? Ja, det hade jag kunnat göra. Sedan har jag bara rättat in mig i ledet och bokat en tid när det väl var dags för min årgång.

Däremot kan jag vara fascinerad att en del kritiserade att den svenska kungen och drottningen fick vaccin trots att de inte ingick i den grupp som skulle få sprutor i Fas 1. Och då är jag ändå republikan. Trots allt är kungen Sveriges statschef och det blir närmast löjligt att låtsas som om alla är helt jämlika.

ANNONS

Ändå sedan coronautbrottet har det varit känsligt att diskutera den svenska strategin och hur man agerar. Hur mäter man i Sverige? I andra länder? Vad är viktigast för folkhälsan – åtgärder på kort sikt eller lång sikt? Vad blir följderna av att unga människor inte idrottar eller måste ha distansundervisning?

Det är en rad frågor och egentligen finns inte så många svar. Utan det kommer kanske med tiden. Med tanke på hur hätskt diskussionsklimatet varit kring corona, strategier och rekommendationer så är jag osäker på om man någonsin når konsensus kring vad som gjorts rätt och fel. Och hur det påverkat människor.

Är däremot övertygad om att idrottsframgångar för Sverige har en positiv effekt på landet. Det är bara att ta sig tillbaka till VM 2018 eller 2019 där landslagen fick landet i trans. Eller när svenska idrottare tog hem sju guld och sex silver under vinter-OS i Sydkorea 2018.

ANNONS

Det är en moralisk boost om Sverige har idrottsframgångar. Det samlar nationen. Det hade vi behövt i sommar efter ett drygt år som varit slitsamt och där vi ombetts hålla i och hålla ut. Nu vet jag att det inte är aktuellt att vaccinera svenska idrottare och det är inte svårt att föreställa sig kritiken om någon i ledande ställning ens yppat ett ord om det.

Marcus Berg och Viktor Claesson är vaccinerade efter att ha fått sprutor med Sputnik 5 i sin ryska klubb Krasnodar. Kristoffer Olsson som också spelar i klubben hade gärna tagit vaccin, men fick inte då han hade tillräckligt med antikroppar. Så det är klart att spelarna vill få chansen att spela ett mästerskap och vill säkra upp sig.

Nu är de flesta ledarna i EM-truppen redan vaccinerade då de har uppnått åldern för det. Därmed handlar det om 24 spelare och kanske 5-6 ledare för att ge Sverige större möjligheter. Det innebär naturligtvis inte någon garanti för svenska EM-framgångar då de ska spela matcherna, men det hade varit värt att skaka fram cirka 30 doser för att öka chansen att få en magisk sommar.

ANNONS

Nu vill jag egentligen inte jämföra Polens styrande med Sveriges med tanke på hur partiet PiS (Lag och Rättvisa) sett till att göra ingrepp i en rad demokratiska rättigheter i landet. Men där vaccinerar man idrottare som ska delta i EM och i OS i sommar och i dagsläget har 19 spelare fått vaccin. Och att det är en sådan regim kanske borde skrämma mig från att ens tänka tanken.

Även i Polen är vaccin en känslig fråga och man vill inte avslöja vilka spelare som tagit och vilka som avstått, men Robert Lewandowski erkände att han fått en spruta. Det polska förbundet säger bara att av de åtta spelarna som är med i truppen så har fyra haft corona och att det därmed är fyra spelare som har betydligt högre risk att få viruset än de andra.

Italien, Belgien och Skottland har eller är också på väg att vaccinera sina landslag inför EM. Även de engelska landslagsspelarna väntas vara vaccinerade och förbundskapten Gareth Southgate ville att de skulle få prioritet. Ryssland har planer på att vaccinera ledarstaben.

ANNONS

Klart att man har en fördel om man vaccinerat sina spelare och ledare och att det kan vara en avgörande faktor i EM. Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand tycker det är orättvist och hade hoppats på Uefa, men icke.

Nu blir det inte heller några sprutor för svensk del och det är bara att köpa. Kanske är det värt att ta risken att viruset stoppar landslaget för att behålla känslan att vi är jämlika inför corona? Och så får landslaget se till att vara bäst på att hålla bubblan fri.

***

Varje morgon är ett nytt avsnitt av EM-podden Fotbollskanalen On Tour ute på valfri plattform. Ta rygg på mig och kollegorna Andreas Sundberg och Martin Petersson om du vill ha järnkoll på svenska landslaget under EM. Vi kör så länge Sverige är kvar i EM.

Länk till dagens avsnitt här där vi bland annat talade om Anthony Elangas succé och om Sverige missat Manchester United-talangen men det är även hetsjakt där mina kollegor jagar rätt startelva i en svensk mästerskapsmatch samt rapporter från lägret i Båstad.

ANNONS

Klicka här för att att komma till ACAST. Klicka här för att komma till SPOTIFY. Klicka här för att komma till PODCASTER. Finns även i andra poddspelare – sök endast på “Fotbollskanalen on tour – EM 2020”.

***

Hällregnet i Båstad är nästan som syndafloden.

***

En begränsad skara spelare tränade på Örebäcksvallen och några körde på egen hand och andra klev av i förtid. Allt är enligt planerna, enligt landslaget. De närmaste dagarna lär man se mer konturer.

***

Tänk att Uefa envisas med att kalla EM 2021 för EM 2020.

***

Åtta åskådare satt på stolar och följde den svenska träningen. Arrangerande Båstads GIF hade valt ut dem. Lägg till att åtta spelare från ett pojklag fick agera bollkallar.

Dessutom var det en del ungdomar som följde passet från utanför stängslet, men det var en del besvikelse när man undrade om Zlatan och Victor Nilsson Lindelöf var där och fick nej.

ANNONS

***

Tre spelare åt gången på podium gör det svårt att få något flyt i frågor. Nu är det mycket bättre än digitala pressträffar men det är som spelarna tar efter varandra i svaren eller blir försiktiga. Sedan är det tvära kast i både ämnen och personer. Varför inte köra 15 minuter per spelare?

***

Det kom inga svar om skadeläget trots att landslagsläkarna Anders Valentin och Jonas Werner satt på podiet. Valentin är bra på att svara på frågorna utan att svara på dem. Bäst var beskrivningen av hur Häckens Martin Olsson bara svängde förbi för att få sin vad inspekterad. Sedan tror jag givetvis att de vet betydligt mer än vad de säger.

***

Underbart att det blir svenska fans i både Sevilla och St Petersburg. Kan bli bra drag på dem och det är viktigt för landslaget.

Publicerad 2021-05-25 kl 19:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto