Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

EM är inget vaccin, men en injektion av hopp

Lundhs blogg

GÖTEBORG. Pandemin har oss fortsatt i sitt grepp. Då väntar ett utspritt EM i fotboll under en månad. Galet givetvis, men vi behöver verklighetsflykten och något som samlar oss.

Närmare 17 000 lyckliga får ta sig in på Stadio Olimpico i Rom fredag kväll för att följa Italien-Turkiet. Visst, munskyddet ska vara på. Man måste också bevisa att man är covid-negativ. Som italienare räcker det med att man är vaccinerad eller kan dra fram ett intyg om att man haft corona senaste halvåret.

Vaccineringarna till trots, den här pandemin hänger fortsatt över världen och lär så göra ett bra tag framöver. Ändå är det något glädjande att många tusen italienare på plats kan få följa Roberto Mancinis pånyttfödda landslag mot ett underskattat Turkiet som garanterat backas av miljontals hemma när nu Italien stoppar deras supportrar.

ANNONS

Det är på ett sätt galet att EM spelas och WHO varnar för en risk med mästerskapet, men när smittspridningen går ner och vaccineringar börjar få effekt samtidigt som vi går in i varmare tider är mästerskapet något som gör mig glad. Att ha en fotbollsfest att följa och samlas kring har väl sällan varit så efterlängtat.

EM är inget vaccin, men det är en injektion av hopp. En bild av vad som kan finnas framöver. Att någon slags normalitet återvänder. Eller åtminstone en ny form av normalitet som liknar det vi lämnade bakom oss i februari och mars 2020 när viruset spreds över världen. EM må vara underligt som utspritt men det är en turnering om en pokal.

Det är nio år år sedan den dåvarande Uefa-presidenten Michel Platini slog sig ner vid ett podium i Kiev. Han skulle sammanfatta EM 2012 som avgjorts i Polen och Ukraina. Fransmannen som såg en aning dagen efter ut skrockade om att han hade druckit mycket vodka under veckorna i öst.

ANNONS

Sedan chockade han de flesta på plats. Platini förklarade att EM 2020 skulle spelas över hela Europa och det talades om 12-13 spelorter. Uefa-presidenten sa att det handlade om att hedra 60-årsjubileumet av EM – första mästerskapet spelades 1960 – och att man nu skulle undvika att ett land fick bygga stora arenor.

Vi som satt där blev överraskade och frågorna kretsade mycket kring hur supportrar skulle kunna följa sina landslag. Platini tryckte på lågprisflyg och ingen av oss frågade om miljön… Först efteråt läckte de verkliga skälen till EM-konstruktionen ut. Att det egentligen inte fanns någon attraktivt alternativ bland de sökande.

Turkiet var hetast och man hade kylt ner en del konkurrenter när man uttryckt att Platini lovat landet mästerskapet efter att Frankrike fått EM 2016. Då stod det mellan Turkiet och Frankrike och fransmannen Platinis Uefa röstade så att Frankrike vann med en röst.

ANNONS

Turkiet hade fram till sommaren 2012 vägrat att lägga ner landets parallella ansökan av sommar-OS 2020. Då tröttnade Platini och kastade istället in detta EM-alternativ med ett spritt mästerskap. Ett halvår senare röstade exekutivkommittén för projektet. Sedan var hjulen i rullning och de gick inte att stoppa.

Nu står vi med ett mästerskap som avgörs i elva värdstäder från Baku och St Petersburg till Rom och Glasgow. Bryssel fick aldrig upp en utlovad arena och ströks tidigt. Både Bilbao och Dublin blev av med sina matcher för någon månad sedan när man inte kunde garantera publik, och Sevilla fick vara spansk stand-in men de irländska matcherna hamnade i Ryssland istället.

Efter de senaste dagarnas coronadominans i rapporterna kring det svenska och spanska landslaget vore det förvånande om ingen ifrågasatte EM. Klart att det blir orättvist när en del landslag är vaccinerade och andra inte. Det går givetvis att köpa den svenska linjen, men Uefa borde ordnat det precis om IOK gjort inför Tokyo-OS.

ANNONS

Möjligheten är att det är ett landslag som tagit vaccin som står som slutsegrare på Wembley 11 juli. Det är då finalen spelas och förhoppningen är att alla intresserade får ta del av 51 matcher som kretsar mer kring fotboll och allt som följer i form av kamp, kreativitet, känslor och kvävande dramatik snarare än ett virus.

Just i dag väljer jag att fokusera på glädjen och tro på att detta är vad Europa behöver. Må det bästa laget vinna och inte bara det bäst vaccinerade laget. Om det kan bli Sverige? Klart att möjligheten finns även om det är ett långskott – men ibland går de in.

***

Ludwig Augustinsson mötte pressen och gav för första gången på nästan tre veckor sin bild av skadan. Han är hoppfull om att kunna gå in i en startelva efter fyra, fem träningspass med hög intensitet. Då knuffar han nog ut Pierre Bengtsson från startelvan.

ANNONS

Även Viktor Claesson var på podiet och han var optimistisk i kampen mot Sebastian Larsson. Han var å andra sidan tydlig med att han lika gärna kan få nöja sig med inhopp och att han är inställd på att göra maximalt av den speltid han får.

***

Hammarby sparkade Stefan Billborn. Onekligen riskfyllt för ledningen efter att han för en dryg vecka sedan tog klubben till dess andra titel genom historien och den första sedan SM-guldet 2001. Sedan kan man konstatera att Hammarby nu sparkat sin vinnande tränare bägge gånger man vunnit en titel.

Nu hamnar trycket på sportchefen Jesper Jansson och styrelsen. Om Billborn hade fått gå efter förra säsongen hade tajmingen varit mer förståelig. Expressen uppger att förre Mjällby-tränaren Milos Milojevic tar över. Svårbedömd rekrytering även om han gjorde det bra i Blekinge.

ANNONS

Obegripligt att Hammarby kunde avfärda Sportbladets nyhet om att han får sparken som spekulationer när det inte var så. Bara det gör att man kan undra hur det är ställt i ledningen. Tidigare i år försvann vd:n Henrik Kindlund och det är klart att bara sportsliga resultat kan lugna klubbens supportrar och medlemmar nu.

***

Temperaturen 34,9 när SvFF kollade mig. Nytt pers.

***

Omkastningen i den svenska EM-planeringen gör det än svårare att bevaka landslaget. Oklart om journalisternas chartrade flyg går att styra om när Sverige drar hem till Göteborg till skillnad från tidigare planer.

***

Inställningen hos spelarna reservbubblan i landslaget imponerar. Ett EM är på ett sätt oerhört nära, men ändå långt borta.

***

Lite fascinerande att spelare efter spelare i den svenska EM-truppen princip använder samma ord när det avspisar frågor om framtiden för att det är fokus på landslaget.

ANNONS

***

Medialt smart av Janne Andersson att kolla av läget med Zlatan Ibrahimovic för att döda eventuella spekulationer. Förbundskaptenen anade nog svaret från början, men visade här medial spelförståelse. Kommer fler och fler uppgifter från Italien om att knäskadan är jobbigare än vad som sades från början. Tungt för Milan och extra tungt för Zlatan själv.

***

Fortsatta negativa tester i den svenska EM-truppen. Nästan viktigare än att en spelare undviker att dra på sig en skada. Skador smittar inte.

Publicerad 2021-06-11 17:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto