Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En semifinal som inte borde fått ta slut

3v

LONDON. En semifinal med extra allt. Spanien-Italien var en match som inte borde ha ett slut. Straffar fick avgöra och Jorginho var iskall när han förlöste ena kortsidan av Wembley.

Fotbollen är likt livet inte rättvist och efter en semifinal som tisdagens mellan Spanien och Italien borde knappt någon ha vunnit. Det var en match över 120 minuter som hade allt vi vill se i fotboll. Från ljudkulisserna på kortsidorna till en vacker slagväxling där Spanien dominerade men Italien försvarade och kontrade.

Men någon måste vinna. Italien är klart för EM-final och får tredje chansen på 2000-talet efter att ha förlorat både mot Frankrike 2000 och Spanien 2012. Om det blir England eller Danmark visar sig onsdag kväll, men det är klart att Roberto Mancini ser möjligheterna oavsett motstånd.

ANNONS

Inte sedan oktober 2018 har Italiens landslag förlorat och är uppe i 33 matcher i rad utan förlust. Under EM har man briljerat i flera matcher men hade det tufft mot Österrike i åttondelen. Ändå var det inget mot vad som väntade på Wembley mot Spanien.

Ett ifrågasatt landslag som bara vunnit en match under 90 minuter under EM (mot Slovakien) dominerade semifinalen och tryckte i perioder tillbaka Italien. rejält. Det var nästan svenska siffror när det handlade om passningar (833-306) och betydligt bättre kvalitet hos spanjorerna och man hade även bollen mest sett över hela match.

Samtidigt är det som Janne Andersson och Peter Wettergren lite irriterat påpekat efter att Sverige-Spanien diskuterats, att det handlar om resultat och vad man gör med bollen när man väl har den. Italien kunde inte hålla uppe en offensiv som man gjort tidigare under EM utan det handlade om att samla sig på försvar långa stunder.

ANNONS

Italien fick ägna sig åt något man kan men som man inte förknippat med Mancinis landslag, att försvara och att kontra. Vilket man kan och dessutom är bra på. Efter en första halvlek med en del mindre chanser åt bägge håll var den andra halvleken händelsespäckad som en billig amerikansk actionthriller. Det small hela tiden.

Målvakterna Donnarumma och Simon fick agera och hade hjälp av backarna. Oyarzabal fick möjlighet på möjlighet och han kan inte ha sovit mycket efter matchen. Det var som om inget av lagen mäktade med att spräcka nollan utan att det var en försiktig match. Snarare tvärtom.

Efter en timme var Gianluigi Donnarumma snabb att sätta i gång spelet och på några passningar hade plötsligt Federico Chiesa läge. Juventus-spelaren gjorde inget misstag utan skickade in 1-0 till Italien. Även om den något större italienska klacken låtit under matchen så nådde det nya höjder nu.

ANNONS

Luis Enrique skickade ganska direkt in den i hemlandet så utskällde Alvaro Morata. Spaniens förbundskapten gjorde fler byten och man fick tag i matchen även om Domenic Berardi kunde avgjort när Chiesa frispelade honom, men Simon var med och parerade friläget.

Många italienska supportrar måste undrat om det var chansen som borde dödat matchen? Trycket mot Italiens mål ökade och även om Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini och Spinazzola-ersättaren Emerson vann dueller, stod rätt och i stort sett höll uppe försvaret så tog sig Morata igenom.

Det hade gått 80 minuter och Italien närmade sig finalen men Alvaro Morata ville annat och väggspelade sig rakt igenom det italienska försvaret. Så enkelt, så elegant och så effektivt. Han lurade till och med Donnarumma och avslutade med fel fot till 1-1.

Där och då hade jag gått på Spanien om jag tvingats skicka in mina PPM-pengar på en vinnare. Luis Enriques landslag hade gjort sin bästa match under EM och hade med en del byten fått kraft och energi när Italien hängde på repen. Det saknades bara ett knockoutslag.

ANNONS

För alla oss neutrala var det underbart att det slutade 1-1 så vi fick en halvtimme till av en match som rymde allt en fotbollsmatch av den här digniteten ska innehålla. En semifinal på Wembley kan vara dötrist, långtråkig men också alldeles underbar som Spanien-Italien.

Man bytte en del chanser under den extra halvtimmen och Spanien var närmast i samband med en frispark och sedan retur av Morata. Sedan gick bollen som en flipperkula innan den något turligt för Italien rullade ut på rätt sida stolpen. Annars var det som om ingen hade kraft att avgöra.

Istället fick vi straffar. Ja, det måste avgöras på något sätt och det är klart att det finns en skicklighet i det. Statistiken säger att det lag som börjar först har en fördel. Att 60 procent då vinner straffläggningen. Det var också speciella scener när mittbackshårdingen Chiellini skojade med Jordi Alba som inte alls såg road ut.

ANNONS

Men Italien inledde med en bom var väl knappast så man ville starta oavsett statistiken, eller? Både Simon och Donnarumma är vassa i mål och inte helt lätta att passera ens vid straffsparkar. Efter Italiens inledande bom kändes mitt PPM-innehav säkert på Spanien när den i matchen så dominante Dani Olmo klev fram, men han skickade bollen över.

Det var gastkramande som straffläggningar är men det gjorde även ont att se Alvaro Morata missa. ja, stora spelare ska kliva dit men hans straff var svag och den gav Italien en möjlighet att vinna. Hur Jorginho är funtad är lätt att undra efter hans kalla avgörande. Nonchalant och enkelt rullade han in segerstraffen som om det var på skolgården.

Runt om honom exploderade Wembley i en ljudkuliss jag inte upplevt sedan före pandemin och som gav hopp och glädje. Sedan är det förståeligt att alla i gult och rött inte känner så. Det är lätt att se en ljus framtid i det spanska landslaget med en 18-åring som Pedri och att man tagit kliv.

ANNONS

Nästa tävlingsmatch för Spanien är mot Sverige på Friends Arena. Återstår att se om den svenska matchplanen kan ge poäng. Luis Enrique & Co får ta sikte på VM i Qatar 2022. För Italien är det dags redan på söndag och en möjlighet till trejde gången gillt. Mina PPM-pengar? Italien i det här läget.

Publicerad 2021-07-07 kl 09:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto