Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En EM-final mellan motsatser där Italien ser vassast ut

3v

LONDON. Italien och England gör upp om EM-pokalen. En gång i tiden var de motsatser på planen, men globaliseringen av fotbollen har vänt på det. Nu ska ett offensivt Italien jaga ett försvarande England.

Efter att ha vandrat genom centrala London under söndagen undrar jag om staden överlever ett EM-guld? Möjligen inte ens ett EM-silver. Det var länge sedan jag såg en sådan feststämning och en sådan fylla så tidigt på dagen. Och det var alla åldrar, men även inslag där det var nära att slå över i något annat och tristare.

De vita engelska flaggorna med ett rött kors syntes överallt kring Trafalgar Square. Det är där Lord Nelson står staty efter ett berömt sjöslag 1815 utanför Trafalgar i Spanien där England besegrade en spansk-fransk flotta utan att förlora ett skepp, men där Nelson själv gick bort. Där har man i dag en enorm fanzone och där firar man ofta engelska framgångar.

ANNONS

Det gick att förstå på de framvällande supportrarna att de engelska landslagströjorna sålt slut och att det blivit ny fart på försäljningen av retrotröjor. De flesta hade dragit på sig en landslagströja. En majoritet hade en eller flera öl i händerna och till de redan knökfulla pubarna där sångerna ekade ut var det kö för att komma in.

Klart att England behöver något som lugnar nerverna inför den första mästerskapsfinalen på 55 år. På andra sidan planen på Wembley står Italien som kanske är det lag som imponerat mest under EM. Roberto Mancini tog resterna efter VM-haveriet mot Sverige och har skapat ett offensivt lag som aldrig förlorar.

Han gillar en offensiv fotboll och det är vad man bjudit på. Italien har 33 raka matcher utan förlust. Under EM har Italien gjort näst mest mål och även mål i varenda match. Endast Spanien har haft fler avslut än Mancinis manskap som ligger högt i en rad kategorier som signalerar en offensiv som andas något annat än vad jag tidigare förknippat med Italiens landslag.

ANNONS

Precis som resten av världen har fotbollen förändrats av globaliseringen. I dag kan lag i Serie A och Premier League mötas i seriespelet utan att det behöver vara med en enda italienare eller engelsman. Det har suddat ut det vi vanligtvis förknippade med lag och även med landslag även om utbytet mellan länder pågått under lång tid.

Tänk att en engelsman grundade Italiens första fotbollsklubb. Genoa Cricket & Athletic Club blev sedermera Genoa Cricket and Football Club. Det finns fler exempel som att Milan grundades av två engelsmän i slutet av 1800-talet eller att Juventus fick en dräkt av Notts County och valde att spela vidare i de klassiska färgerna.

Om England var en stark exportör av spelare, tränare och idéer i fotbollens barndom så har det onekligen svängt. Av de två EM-finalisterna har Italien påverkat den engelska fotbollen de senaste 30 åren med tränare och spelare som kommit till Premier League och höjt dess kvalitet. Var tredje mästartränare i England de senaste tolv åren är från Italien – fyra olika – och en av dem är Roberto Mancini.

ANNONS

På klubblagsnivå har England kört i från Italien och det hänger mycket ihop med kommersialiseringen av Premier League samt att man stöpte om arenorna tidigt 1990-tal. I Italien har arenautvecklingen halkat efter och det har inneburit att Serie A gått från världens bästa liga till att vara på tredje plats och under hot av Bundesliga.

Landslaget däremot är något helt annat. Italien är en av de stora nationerna med en rad titlar, finaler och framgångar från 1930-talet till i dag. England är precis tvärtom. Trots en stor befolkning, en enorma passion för fotboll och en rad klubbar som presterat så har man inte kunnat omvandla det i ett skickligt landslag som kunnat göra resultat.

Under många år var det ett ok att spela för England och trycket gjorde att man sällan levde upp till varken förväntningar eller förhoppningar. Gareth Southgate har ändrat på det och England har de senaste tio åren blivit mer metodiskt och slipat på alla plan. Första klivet kom i Ryssland 2018 när man nådde VM-semifinalen.

ANNONS

Under sommarens EM har man oftast presterat och hela tiden behållit lugnet. Nej, man har verkligen inte imponerat spelmässigt som Italien men grävt fram resultat. Inte ens underläget mot Danmark i semifinalen, som troligen sänkt tidigare generationer av spelare, fick Harry Kane & Co att tappa fattningen. Man höll sig lugna och fortsatte spela på.

Förbundskapten Southgate har varit obrydd av kritiken och hållit fast vid sina spelare. Trots ständiga krav på att han ska satsa på fler av de kreativa spelarna. Han ser till att hela tiden dämpa förhoppningar och verkar ha fört över det till de engelska spelarna som nästan låter som robotar när de uttalar sig utan att ge bort något som kan bli en rubrik eller en vinkel.

Tidigare generationers spelare fick rubriker kring spelarfruar och lyxliv. Dagens landslagsstjärnor går ner på knä för att ta ställning eller bidrar genom att skänka pengar till sjukvården eller likt Marcus Rashford påverka Boris Johnson att se till att fattiga barn får mat. Det är en annan typ av spelare i dagens England, eller så har de bara varit skickligare på att styra bilden av sig själva. Tror mer på det förstnämnda.

ANNONS

När det söndag kväll ska skrivas ny fotbollshistoria ser Italien ut att vara bättre rustat för att ta EM-titeln. En vassare målvakt, ett mer streetsmart lag och en spelidé som kan ge ett övertag och mål. England har publikstödet, känslan att man tagit sig förbi en barriär genom att nå en final, en defensiv som stärks av försiktigheten och en offensiv duo i Sterling och Kane.

Vilket lag som vinner? Om jag skulle satsa pengar hade de gått på Italien som slutsegrare men det kan lika gärna ske efter förlängning och straffar. Unnar England att få avsluta en 55 år lång plåga där man aldrig varit nära att få hissa en pokal efter Bobby Moore gjorde det på Wembley 1966. Om det blir engelsk seger gäller hjälm på i London-natten, men rädd att behövs oavsett resultat.

Publicerad 2021-07-11 kl 18:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto