Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sättet Sverige slog Spanien på ger hopp om mer

2v

Att Sverige slog Spanien i VM-kvalet var imponerande i sig. Ändå var det sättet som det svenska landslaget satte stopp för 66 spanska VM-kvalmatcher utan förlust som sticker ut.

Sveriges generationsväxlade nya landslag klev in på Friends Arena inför dryga 16 000 åskådare för att spela VM-kval men Janne Anderssons startelva mot Spanien innehöll egentligen inte mycket nytt. Ändå var landslaget uppträdande nytt när väl matchen drog i gång och det var svensk offensiv som gällde.

Inte många minuter hade gått innan Dejan Kulusevski, Alexander Isak och Emil Forsberg kombinerade fint och man visade nästan mer mod bara i den spelsekvensen än när det blev 0-0 i EM-premiären i Sevilla. Anfallet gav en hörna som Filip Helander nickade mot mål.

ANNONS

Det var uppenbart att Sverige bestämt sig för att spela på ett annat sätt än tidigare mot Spanien då man mer eller mindre frivilligt mest försvarat sig. Publiken som var tillbaka för första gången efter pandemin och som hade varit med från nationalsången hakade på. Det var rejält tryck på nationalarenan trots bara tredjedelsfullt och som upplagt för en klassisk kväll.

Men festen kom av sig. Efter bara fem minuter så utnyttjade den spanske debutanten Carlos Soler ett inlägg från Jordi Alba och skickade in 0-1 bakom Robin Olsen. Ludwig Augustinsson kom snett i försvarsarbetet och det lämnade Soler helt utan bevakning. En riktig smäll efter att Sverige klivit fram från start, och var det något som skulle straffa sig?

Känslan var att ridån kunde åka ner, men det tog inte ens tolv sekunder från avspark innan Isak skickat in 1-1 med ett distinkt avslut. Victor Nilsson Lindelöf slog en längre boll efter avsparken och spanskt slarv ledde till att Real Sociedads svensk fick ett läge och det utnyttjade han. Helt otagbart borrade sig 1-1 in i bortre delen av målet.

ANNONS

Efter det växlade lagen möjligheter med varandra och närmast ett ledningsmål var Spanien som borde fått straff när Emil Krafth vräkte ner Ferran Torres, men icke. Istället klarade Sverige att lyfta upp laget och sätta press på en spansk backlinje som slarvade och uppträdde svagt gång på gång. Flera svenska möjligheter fanns men det blev inget svenskt 2-1.

Att Robin Olsen inte stått en match sedan Sverige åkte ut ur EM mot Ukraina i slutet av juni gick inte att se. Han var med och reflexräddade efter bara några minuter i andra halvlek när det var kalabalik i det svenska straffområdet och det borde ha varit 1-2. Olsen är något av ett spöke för spanjorerna och gjorde ännu en otrolig räddning.

Istället gick det tio minuter till och Sverige hade återigen klarat av att lyfta spelet. Den briljante Dejan Kulusevski – hur kan han inte ta plats i Juventus – fångade upp en boll på vänsterkanten, höll undan två motståndare och hittade in till Viktor Claesson i straffområdet med en precis passning. Väldigt hög klass av honom.

ANNONS

Krasnodar-Claesson gjorde inget misstag utan tryckte in 2-1 distinkt vid närmaste stolpen. Oerhört skönt för Claesson som hade en tung upplevelse mot Spanien i juni 2019 där han blev svårt knäskadad efter att ha varit en av landslagets bästa under ett år. På presskonferensen efter matchen talade han om en liten revansch.

Spanien skapade därefter en rad möjligheter till kvittering och inbytte Adama Traoré var nära att ordna det på egen hand. Han gjorde närmaste som han ville mot Ludwig Augustinsson men Olsen, Helander eller Krafth kom in i sista stund vid olika tillfällen och räddade. Ganska naturligt att Sverige sjönk tillbaka och Spanien klev fram för att ordna 2-2.

När Spanien öste på framåt i jakten på en kvittering så öppnande sig ytor och möjligheter för det svenska landslaget. Ett par gånger var det Kulusevski och Isak som inte hittade varandra men Isak blev även frispelad vid två tillfällen men fick inte riktigt till avsluten. I slutskedet var inbytte Robin Quaison nära att lyfta in 3-1 men bollen nådde inte fram.

ANNONS

Till slut kom den befriande slutsignalen. Under Janne Anderssons fem år har det varit en del jubel vid framgångar, men det gick att se på den svenska bänken vad det betydde att vinna mot just Spanien. Att det här nygamla och generationsväxlade landslaget som i verkligheten inte är så nytt kunde spela på det här sättet var något som utlöste starka känslor.

Spaniens ifrågasatte förbundskapten Luis Enrique gav fingret till en besviken supporten som skrek på honom i samband med intervjuer efter matchen. Reaktionen var talande för trycket på honom, men också ett tecken på att den spanska VM-kampanjen haltar efter att man redan tappat fem poäng och har nya matcher söndag och onsdag.

Sverige har tagit nio poäng på tre matcher och har skaffat sig ett oerhört bra läge att nå VM. Sabba inte det här nu! Fyra segrar innan den avslutande matchen mot Spanien hade inneburit att Sverige till och med kunde förlora i Sevilla och ändå gå till VM i Qatar 2022. Ja, det är att dra det väl långt, men det är klart att vi vid sidan kan se motstånd, tabell och se möjligheterna.

ANNONS

Det är stort att slå Spanien hemma. Att det spanska landslaget inte förlorat en VM-kvalmatch sedan en match borta mot Danmark i mars 1993 är talande för hur svårt det är att betvinga spanjorerna. Efter det har man spelat 66 VM-kvalmatcher utan att förlora och det krävdes ett svenskt landslag som visade mod och kunnande för att ordna det.

Självklart går det att förstå Janne Andersson och spelarna som bara vill tala om mötet med Grekland i Aten och att det är långt kvar av VM-kvalet. Men det som ger svenskt VM-hopp var framför allt sättet som man besegrade Spanien på och det är sällan man ser ett svenskt landslag uppträda på det sättet. Eller nästan aldrig.

Även om Janne Anderssons landslag besegrat stora nationer som Frankrike och Italien så har det varit matcher där man inte haft ett spel som mot Spanien. Under torsdagen fanns ett mod, ett risktagande och en tro som sällan syns eller hörs. Kollektivet höll ihop men det fanns också utrymme för kreativitet och individuell skicklighet. En klassisk kväll, helt enkelt.

ANNONS

***

En loge väntade för Sebastian Larsson, Mikael Lustig och Andreas GranqvistFriends Arena. Dessutom hade veteranerna bjudit in förre landslagschefen Lasse Richt och landslagets tidigare naprapat Johan Allgulander och de såg ut att ha det glatt.

***

När Sverige träningsspelar mot Uzbekistan på söndag så spelar Spanien hemma mot Georgien och Grekland möter Kosovo borta. Ett Kosovo som överraskade med att vinna borta mot Georgien.

***

Den spanska presskåren tog inga fångar. Oavsett om det handlade om coronamöbleringen eller pressfikat så var man hänsynslös och en SvFF-ledare suckade över att det var en stökig grupp på besök.

Publicerad 2021-09-03 kl 00:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto