Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jannes jobb blev tyvärr inte svårare inför mötet med Grekland

2v

En träningsmatch ger spelare utanför elvan en möjlighet att sätta tryck på förbundskaptenen. En knapp seger mot Uzbekistan gjorde inte Jannes jobb svårare.

Vi börjar med det positiva. Svenska landslaget fortsätter att vinna under 2021. Efter 2-1 mot Uzbekistan så kan Janne Andersson hittills räkna in en fin rad med åtta segrar och två kryss. Visst, man föll mot Ukraina i EM men det var efter 120 minuters spel. Så det är klart att Sverige har en imponerande statistik.

Fast bakom fasaden av 2-1 mot ett asiatiskt landslag, som redan är borta i VM-kvalet, så var det inte mycket som glänste. Klart att Jesper Karlssons insats över 90 minuter var lovande med en assist till Isaac Kiese-Thelins 2-0, en fin frispark och en hel del annat. Framför allt vågade och ville AZ-mittfältaren visa att han ska vara med i landslaget.

ANNONS

Sedan är verkligheten sådan att Karlsson får svårt att rubba Emil Forsberg, men han klev definitivt förbi en direkt svag Ken Sema i trupphierarkin. Det är underligt att Sema egentligen aldrig kommit till sin rätt i Anderssons landslag. Mot Uzbekistan fick han en hel match på sig men det hände alldeles för lite framåt. Snarare stod han för en del enkla missar.

Martin Olsson tillhörde de som utmärkte sig positivt och kom fram till några bra inlägg. Även Mattias Johansson visade att han är en alternativ till höger, men svagare defensivt. Kiese Thelin stod för ett mål när han nu är tillbaka i landslaget och han var bökig för det uzbekiska försvaret som hade svårt att kontrollera Anderlecht-anfallaren.

Men totalt sett var det för dåligt. Efter en rätt pigg inledning så sjönk Sverige tillbaka och det var verkligen ingen som satte riktig press på förbundskaptenen med en imponerande insats. Det går givetvis att peka på svagt motstånd som sänkte tempo, att man inte spelat ihop och att det är tidigt på säsongen. Tyvärr får man inte så många möjligheter och här var den en del spelare som vaskade en möjlighet.

ANNONS

Av dem som är närmast laget med tanke på osäkerhet kring Filip Helander och Albin Ekdal samt att Emil Krafth kanske inte kan vara med när han blir pappa så var det ingen som stärkte sin kandidatur. Marcus Danielson var olycklig i samband med den uzbekiska reduceringen. Varken Jens Cajuste eller Mattias Svanberg gjorde något riktigt avtryck.

Janne Andersson har några dagar på sig innan det är dags för avspark i Aten. Klart att Oscar Lewicki som var uttagen och fick lämna återbud hade varit optimal på mittfältet. Efter segern på söndagen sa förbundskaptenen att man kollat med Lewicki, men han var inte klar för spel ännu. Istället fick Carl Starfelt fylla rollen på mittfältet när man bytte ut Svanberg mot Uzbekistan.

Räkna med att förbundskapten Andersson hoppas på att både Ekdal och Helander kan spela på onsdag kväll. Då kan Danielson kliva in som högerback om inte Krafth återkommer i tid. I övrigt blir det en svensk startelva som mot Spanien och allt handlar om att ordna en ny svensk seger och närma sig VM i Qatar.

ANNONS

***

Sverige flyger till Aten under måndagen efter att ha kört en pressträff på Friends Arena. Under tisdagen väntar träning (stängd efter 15 minuter) och en presskonferens på matcharenan som för övrigt är OS-arenan från 2004 där Stefan Holm, Christian Olsson och Carolina Klüft alla vann guld. Tyvärr är det en arena med löparbanor och därför blir det kanske inte förväntat tryck onsdag kväll.

***

Sverige planerar att åka på vinterturné till Qatar. I så fall skulle det vara tredje lägret i det kontroversiella emiratet de senaste fyra åren. Jag kan inte tycka att det är överraskande att det svenska fotbollsförbundet håller sin linje och fortsätter att åka till Qatar. Om man ändrat sig och inte åkt dit hade det varit mer anmärkningsvärt. Genomgående har man lyft tre saker; 1) Bra förutsättningar för lägret 2) Förberedelse för ett eventuellt VM på plats dit man siktar 3) Att vara på plats för att man tror att det är rätt väg för att försöka påverka och lyfta frågan.

ANNONS

***

Jublet på den uzbekiske journalisten framför mig efter reduceringen skvallrade om att det målet av Roma-spelaren Eldor Shomurodov var betydelsefullt. Journalisten flög upp ur stolen, applåderade rejält och tjöt till.

***

Bra att fotbollsförbundet såg till att det blev en hyfsad inramning i träningsmatchen mot Uzbekistan genom att sälja biljetter för 100 kronor styck. Helt rätt. Till slut blev det 12 974 åskådare.

***

Väderprognosen talar om 22 plusgrader i Aten när det är avspark 21:45 (lokal tid) onsdag kväll.

Publicerad 2021-09-05 kl 17:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto