Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sverige är tillbaka på jorden igen

1v

ATEN. Grekland plockade ner ett svenskt landslag på jorden igen. Efter förlusten är plötsligt avståndet till VM i Qatar längre.

För en knapp vecka sedan sänkte Sverige EM-semifinalisten Spanien på hemmaplan. Därmed skaffade man sig ett rejält poängförsprång i VM-kvalet och var nära en tänkbar gruppseger. Då väntade Grekland på bortaplan och det borde vara en match som det svenska landslaget skulle hantera.

Icke! Om insatsen mot spanjorerna gav vibbar av det nya och heta Sverige så gav matchen i Aten snarare vibbar av EM-åttondelen mot Ukraina. Ett beskedligt motstånd som ett mästerskaps och medaljjagande landslag borde kunna ta hand om.

ANNONS

När väl slutsignalen gick på Olympiastadion så jublade de 5-6000 hemmasupportrarna på läktarna och även de grekiska spelarna. Det gick att känna på lättnaden och glädjen att landslaget visat sig värdigt genom att slå Sverige med 2-1. En stark triumf och nu lever landets VM-hopp upp en aning.

Grekland var annars nere på knä inför avsparken av VM-kvalet mot Sverige efter tre kryss i rad, en avhoppad förbundsordförande och avgångskrav riktade mot förbundskapten John van’t Schip. Men efter Mattias Svanbergs inledande skott i stolpen var det hemmalaget som tog över och tryckte tillbaka Sverige. Rejält.

Det svenska spelet var långt i från det vi fick se på Friends Arena i torsdags. Väldigt långt där i från. Visst, Sverige saknade Albin Ekdal och Emil Krafth och bägge ersättarna hade ingen bättre kväll. Fast det var få svenska spelare som stod att känna igen med ett undantag: Robin Olsen.

ANNONS

Den svenske målvakten parerade ett tidigt grekiskt friläge där de flesta var säkra på 1-0 men Olsen fick handen på Pavlidis avslut. Sheffield Uniteds supportrar och ledning måste undra hur man lyckats med att sälja sin målvakt för 300 miljoner kronor och få in den svenska målvakten. Mot Grekland såg till att hålla ner siffrorna.

Av den hyllade anfallsduon Alexander Isak och Dejan Kulusevski var det inte så mycket. Dock fick de inte samma understöd som senast och det svenska mittfältet hamnade fel, slog bort bollar och hade en tung kväll. Ingen stod riktigt att känna igen även om Emil Forsberg spelade upp sig.

Efter 45 minuter var det 0-0 och på slutet av den första halvleken fick Sverige fart på spelet och det var nära 0-1 på ett distansskott från Svanberg och ett direktskott på hörna av Isak. Grekiske keepern Vlachodimos visade att även han höll hög klass med två snygga räddningar.

ANNONS

Många hade nog förväntat sig tidiga svenska byten efter en svag första halvlek där det fanns brister överallt i det svenska laget, men där framför allt Mattias Johansson och Viktor Claesson hade svårt att freda sin kant. Fast Janne Andersson och Peter Wettergren höll fast vid sin startelva.

Under första kvarten skapade Sverige en del chanser men utan större kvalitet i avsluten. Istället kom smällen efter en dryg timme när lagkaptenen Bakasetas gled igenom centralt och kunde skicka in 1-0. Varken mittfält eller mittbackar kunde stoppa räden. Det borde inte få hända.

För ett grekiskt landslag som haft svårt att göra mål och där spelmål varit än ovanligare gav ledningsmålet ett lyft till både laget och arenan. För en stund var det lite svårt att höra inne på den nästan helt tomma jättearenan. Supportrarna eldade på med struparna.

ANNONS

Det kunde ha blivit 2-0 när Sverige var i gungning ett par minuter senare när Bouchalakis otroligt nog missade mål med sin nick trots fritt läge. Där och då hängde det svenska landslaget på repen, men inhoppande Robin Quaison och en del rockader gav bättre fart framåt. Claesson var nära 1-1 men skottet gick i stolpen.

Istället kom nästa smäll för svensk del när man trodde att det var offside när supertalangen Christos Tzolis kom helt fri och rakade in bollen till Pavlidis för 2-0. Först dömdes målet bort men efter en lååååång VAR-granskning blev det till slut 2-0. Då jublade de grekiska avbytarna i kapp med journalisterna när alla stått och kollat på repriserna vid pressläktaren under den långa väntan.

Sverige fick upp hoppet när Quaison rakade in reduceringen efter att Forsbergs skott lett till en retur. Närmast 2-2 var Forsberg men skottet från nära håll gick i huvudet på en grekisk back. På något sätt typiskt för en tung svensk afton.

ANNONS

En snabb huvudräkning ger ett avgörande i Sevilla. Om Sverige bara kan hitta tillbaka till spelet och vinna mot Kosovo, Grekland och Georgien så blir det final mot Spanien. Ett kryss då tar Sverige till Qatar men ett VM som kändes nära för en knapp vecka är plötsligt betydligt längre bort.

***

Fotboll ska inte spelas på arenor med löparbanor. Blir ingen stämning och avståndet till läktarna är bedrövligt. Klart att det inte hjälpte med endast 6-7000 på Olympiastadion men arenan är fel.

***

Det går att säga en del om både den ryske domaren Sergej Karasev och om planen, men här var det mest en svensk insats som inte höll nivån som krävs. Vilket också spelarna var inne på.

***

Några kanske undrar varför den grekiska klacken blev större och större ju längre den första halvleken pågick. Det sägs att arrangörerna hade få insläpp öppna och att kön var på 100 meter tätt före avspark och att det tog tid att lösa insläppet.

ANNONS
Publicerad 2021-09-08 kl 23:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto