Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En rad frågetecken och Magnus Eriksson som utropstecken

2v

Uppdraget inför VM-kvalen mot Kosovo och Grekland är rätt enkelt. Ta sex poäng. Snällt sagt så har Janne Andersson en del att fundera över för att ordna det.

Förlusten mot Grekland för ett par veckor sedan hänger kvar över den svenska VM-kvalkampanjen som är inne på upploppet. Två samlingar återstår innan gruppen är färdigspelad i november. Sverige kan med tre segrar och ett kryss borta mot Spanien ta sig direkt till Qatar 2022 utan att passera playoff.

Först ut är Kosovo och Grekland på ett välfyllt Friends Arena. Det är väldigt enkelt att inse att bara två svenska segrar gäller där om man ska ha hopp om att vinna kvalgruppen och nå VM den vägen. Fortfarande lever andraplatsen och ett möjligt playoff i mars som en väg, men den är ovissare.

ANNONS

Det är knappa tre veckor sedan en bister Janne Andersson var frustrerad över den röriga incheckningen på Atens flygplats. Ja, det var naturligtvis förlusten kvällen före som hängde kvar hos förbundskaptenen. Därefter är det verkligen inte mycket som gått åt rätt håll för Janne Andersson när han följt landslagsspelarna som mestadels är utspridda runt om i Europa.

Skador och petningar har gjort att en rad spelare knappt kommit ut på gräset. På måndag ska förbundskaptenen samla styrkorna på Park Hotell och förutom på målvaktsposten finns det fog för oro. Klart att Andersson inte kan gnälla öppet om det. Däremot är det givet att han och Peter Wettergren garanterat svurit och varit frustrerade över hur skador och petningar duggat tätt.

Det var också överraskade när förbundskapten Andersson under tisdagen presenterade en trupp med så många levande frågetecken. En rad spelare som kör rehab likt Alexander Isak, Jens Cajuste och Zlatan Ibrahimovic var med i truppen. De kanske inte spelar alls i klubblaget fram till att de ska ansluta till landslaget.

ANNONS

Klart att det går att förstå chansningarna, för det är nu VM-kvalet avgörs. Ändå går det att undra om form? Om brist på speltid? Inser att det lockar Janne Andersson att kasta in Zlatan som inhoppare, men det är osäkert om man ens kommer dit med tanke på Milan-spelarens skadeproblem. Blir Isak frisk i tid. Och vad säger klubbarna som ska släppa sina skadade spelare till Sverige?

Det var helt rätt att ta med Magnus Eriksson som är allsvenskans dominant. Okej för att han är 31 år och bara har en match på en vinterturné, men det är givet att han ska kunna fylla en roll i ett svenskt landslag. Det är kanske inte på lång sikt, men det gäller att se till VM-kvalet här och nu. Han är en spelare som kan kliva in centralt och offensivt och även fylla ut på en kant.

Däremot saknar jag Viktor Gyökeres och/eller Mikael Ishak för att avlasta ett skadedrabbat anfall. Förbundskapten Andersson sa sig ha en färdig plan för vilka man ska kalla in om spelare av olika skäl lämnar återbud. Rörigt värre och kanske hade det varit bättre att kalla en större trupp från start trots att det bara är två matcher som gäller under samlingen i oktober.

ANNONS

Backkrisen är väl annars värst. Där Filip Helander fallit i från helt på grund av skada, Emil Krafth och Victor Nilsson Lindelöf bara spelat en del samt Marcus Danielson och Ludwig Augustinsson som inte spelat en enda minut sedan senaste samlingen. Ovanpå det har Carl Starfelt haft en tuff start i Celtic och Mattias Johansson bara spelat en del. På plussidan finns Martin Olsson i Malmö FF.

På mittfältet är Albin Ekdal tillbaka efter skadan som gjorde att han fick lämna mötet med Spanien tidigare och sedan helt lämna samlingen. Cajuste har knappt spelat även om han är på väg tillbaka. Kristoffer Olsson spelar regelbundet i Anderlecht och hittar förhoppninsgvis tillbaka och Mattias Svanberg spelar rätt mycket. Klart att en frisk Oscar Lewicki hade varit med här.

På kanterna finns givna duon Viktor Claesson och Emil Forsberg som har följt med när de egna klubbarna svajat. Kul att Jesper Karlsson åter hittade rätt målmässigt i AZ Alkmaar efter en tyngre höst. Ken Sema är med som ett alternativ men han känns längre och längre bort från spel i landslaget efter att inte ha tagit chanserna han fått.

ANNONS

Förbundskapten Andersson inledde presskonferensen med att tala om hur starkt Grekland är och hur Kosovo vuxit. Klassiskt drag från tränare att pumpa upp motståndet. Det må så vara att landslagen som kommer hit är starka, men om Sverige ska ha några VM-ambitioner är det bara vinster som gäller.

****

Fotbollskanalen On Tour snurrar även i höst. Vi kör veckor där det är Europa-spel och hela VM-kvalsamlingar. Lyssna på dagens avsnitt.

****

Saknade Poya Asbaghis mäktiga slips när han presenterade U21-truppen. Nu var han slipslös. Han har en spännande trupp med bland andra Anthony Elanga och i andra matchen denna samling väntar Italien borta som är favorit att nå U21-EM. Noterbart med endast tio av 23 spelare i allsvenskan.

****

Missa inte veckans podd med Markus Rosenberg. Han talar om sitt arbete som agent, om hur han och Petter Andersson vill jobba på ett nytt sätt, om förvåningen över hur lätt det är att bli agent, om hur branschen förändrats sedan han själv var ung, om varför Anel Ahmedhodzic inte såldes, om att jobba långsiktigt trots att det ger minus i kassan och om varför det inte var aktuellt att ta en roll inom Malmö FF.

ANNONS

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

****

Naturligtvis är det synd att Sverige tappat Pontus Jansson som gör ett strålande jobb i Brentfords backlinje. Men mittbacken kanske behöver tiden som blir över nu när han slipper åka till landslaget till kropp och familj. Det var naturligtvis inte kul att först bli tredjeval och till slut fjärdeval och då tappade han motivationen. Vilket är fullt förståeligt.

Publicerad 2021-09-28 kl 13:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto