Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Malmö FF måste vilja mer än att se och lära

2v

S:T PETERSBURG. Champions League är bonus för Malmö FF. För att se och lära, enligt Jon Dahl Tomasson. Klokt, realistiskt och säkert rätt – men en bit från det som fick mig att älska fotboll.

Ryska mästarlaget Zenit S:t Petersburg väntar under onsdag kväll för Malmö FF. Ett klubbnamn som inte klingar på ett sätt som Juventus och Chelsea men som döljer en uppbackning i form av energijätten Gazprom. Där det finns resurser att satsa på spelare på ett sätt som få tränare kan drömma om.

Även om man inför årets säsong bara skickade i väg drygt 100 miljoner kronor netto på nyförvärv (dyrast var brassen Claudinho som kostade 120 miljoner) så var det en kvarts miljard netto för ett år sedan, och en halv miljard säsongen före det. Totalt har man lagt ut 850 miljoner kronor mer på spelarköp än vad man sålt för sedan sommaren 2019. Tränaren Sergej Semak har en del att variera med.

ANNONS

Under tisdagen anlände Malmö FF till hotell Parklane på Krestovsky-ön där Gazprom Arena ligger. Ett mäktigt miljardbygge som både haft VM-matcher 2018 och EM-matcher 2021 (det minns nog de flesta svenskar) och där Zenit spelar sina hemmamatcher. Slutnotan blev sex miljarder kronor och det var staden som betalade för arenan.

När mörkret faller är arenan upplyst i Zenits ljusblått och på håll ser det ut som om den svävar likt ett rymdskepp över marken. Det är för övrigt där som Champions League-finalen avgörs i slutet av maj och bygget bär Gazproms namn. Det mestadels statsägda Gazprom har länge använt fotbollen (Shalke 04, Chelsea, VM 2018) och då fram för allt Champions League för att på olika sätt putsa på fasaden.

En aning märkligt med tanke på att Gazprom knappast säljer till konsumenter utan snarare till andra stater och större institutioner. Det är väl mixen av politik, affärer och fotboll som många söker sig till och på olika sätt kan ge andra avtryck än bara de negativa som handlar om miljöaspekter, nya fyndigheter och maktspel med olje- och gasledningar.

ANNONS

Energijätten är Rysslands största företag och omsatte drygt 1000 miljarder kronor 2019 och har sedan 2005 stått bakom Zenit S:t Petersburg då man köpte majoriteten och pumpade in resurser för att lyfta klubben. Ligatitlar och en Uefa-cuptriumf följde även om den ryska fotbollsrevolutionen med stora värvningar kom av sig runt 2015-16 när Kina gick in med ännu mer pengar.

Zenit sålde 2016 både Hulk och Axel Witsel för nästan 800 miljoner kronor till Kina och det var några svajiga sportsliga år därefter för Zenit men ekonomiskt är man en jätte.När Deloitte i början av 2021 presenterade sin lista över de fotbollsklubbar som har mest intäkter fanns det en klubb som inte tillhörde de fem stora ligorna: ryska Zenit S:t Petersburg vars intäkter nådde 2,4 miljarder kronor.

Delvis tack vare att man nått Champions League under flera år i rad. Inhemskt har man tre raka ligatitlar och en cuptitel sedan Sergej Semak tog över efter Roberto Mancini. Dagens lag är stjärnspäckat även om det inte är de största namnen och kroaten Dejan Lovren tippas inte komma till start. Men det finns offensiv kraft i Claudinho, Malcolm och tunge Artjom Dzjuba och iranske Sardar Azmoun.

ANNONS

I det perspektivet går det att förstå Jon Dahl Tomasson och Anders Christiansen som bägge talade om att det är bonusmatcher för Malmö FF i Champions League. Att man vill mäta sig med de största och de bästa, men att man måste ha en realistisk syn på motståndet. Att ryska Zenit S:t Petersburg är några nivåer upp från allsvenskan.

Malmö FF hade behövt Oscar Lewicki och Sören Rieks och kanske även en del av de långtidsskadade för att få mer hopp. Fast man vill att fotboll ska vara mer än att se och lära. Det var knappast verkligheten som lockade mig och många att följa fotboll, utan snarare drömmen om att det är elva mot elva och att allt är möjligt. I kväll vet vi om verkligheten kör över Malmö FF eller om drömmen kan leva vidare.

****

Det talas om 30-procentig beläggning på Gazprom Arena i kväll. Vilket bör betyda kring 21 000 åskådare. Att Zenits hemmaarena får heta vad den heter med företagsnamn och allt hänger givetvis ihop med att det ryska företaget är sponsor till Champions League.

ANNONS

****

På frågan om Malmö FF skulle gå i från trebackslinje och snarare gå över till fyrbackslinje med tanke på eftersnacket som följde förlusten mot Juventus (läs Olof Mellberg) så skrattade Jon Dahl Tomasson gott och sa att vi får se det när matchen går i gång.

****

Onsdagens Fotbollskanalen On Tour är ute och vi talar bland annat om Malmö FF:s hemlighållande av sina matchtrupper, skador och annat. Lyssna på avsnittet via länken här.

För mig är det svårt att greppa att man inte kan kommunicera vilket manskap som åkt till S:t Petersburg. Undrar så vad vinsten är? Och vem som bestämt det? Jag vet att MFF gått i den här riktningen under lång tid och det kanske inte går att förhindra, men det gör jobbet som journalist svårare. Det är löjligt att behöva fråga om spelare för spelare när intervjutiden är knapp.

ANNONS

Gillar supportrarna och medlemmarna det här hemlighållandet? Att inte veta om Oscar Lewicki och Sören Rieks är kvar i Malmö eller med i Ryssland? Nu har jag inte kollat alla storklubbar i Europa men FC Barcelona kommunicerar vilka som är med i Lissabon inför mötet med Benfica. Mejla mig vad ni tycker: olof.lundh@tv4.se så följer vi upp det.

****

Sheriff Tiraspols seger borta mot Real Madrid var minst sagt osannolik. Även om man kan uppskatta en skräll är varken klubben eller utbrytarrepubliken Transnistrien (som formellt är en del av Moldavien) något roligt. Har varit där en gång och det var ett rätt skakande ställe där allt var döpt efter bolaget Sheriff som äger det mesta, det finns Lenin-statyer och kryllar av ryska flaggor.

Man bröt sig loss från Moldavien efter att muren föll och det fanns en rädsla att moldaverna skulle gå ihop med Rumänien. Runt 1000 personer dog i ett krig mellan Moldavien och utbrytarrepubliken och numera får den leva vidare. Fotbollsmässigt är Sheriff Tiraspol en del av den moldaviska ligan.

ANNONS

Den tidigare KGB-officern Victor Gușan är mannen som styr allt som sker där – och allt är definitivt inte lagligt men de kör efter egna regler och det gynnar många – och han måste ha njutit under tisdagen när klubben tog den andra raka segern i Champions League.

Publicerad 2021-09-29 kl 12:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto