Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Plötsligt händer det, Janne - en vinst framskrapad från inget

1v

SOLNA. Grekland dominerade och var nära inte bara 1-0 utan fler mål. Ändå var det Sverige som vann med 2-0. Plötsligt händer det.

Över 47 000 åskådare fyllde läktarna på Friends Arena. Klacken bakom ena målet hoppade och sjöng. Inramningen var mäktig för att vara en landskamp och det var en härlig oktober-kväll där Sverige och Grekland skulle göra upp om möjligheterna om att nå VM i Qatar.

När slutsignalen gick var det svenska landslaget närmare ett kontroversiellt mästerskap. Det stod 2-0 på resultattavlorna och Tommy Körbergs “Stad i Ljus” ackompanjerade spelare och ledare i det svenska landslaget som tackade supportrarna efter ännu en seger på den svenska hemmaplanen. Rätt otroligt med tanke på hur matchen sett ut.

ANNONS

Inför VM-kvalet mot Grekland hade vi hört svenska spelare tala om revansch. Om att besvikelsen från insatsen i Aten för en månad sedan fanns kvar i huvudet. Nu skulle man visa grekerna att man var ett klart bättre lag. Känslan efter 1-2 förlusten i september skulle följa med in på plan i Solna och vara bränsle till det svenska landslaget.

Något gick fel. Riktigt fel. För om det var ett lag som imponerade på Friends Arena så var det Grekland som nog borde ha vunnit matchen. Ett skott i stolpen. En nick i ribban. Robin Olsen parerade tunga skott och visade återigen hur oerhört vass han är i landslaget och var avgörande i den första halvleken där man höll nollan.

Sverige? Ja, Sverige behövde nästan en halvtimmes spel innan man fick till ett skott på mål. Emil Forsberg sökte avslut som inte var några problem för Vlachodimos i Greklands mål. Det var klasskillnad under de första 45 minuterna och det är oerhört svårt att förstå att det stod 0-0 efter den första halvleken.

ANNONS

Det var otroliga 8–1 i avslut till Grekland under den första halvleken. 8-1! Vad hände med det som spelarna kallade sin borg? Grekerna gjorde som de ville. Sverige var passivt, svagt och tappade bollar, slog bort passningar och klarade inte att ta sig igenom eller runt grekernas starka 5–3–2-uppställning. Att förbundskapten Janne Andersson inte agerade genom att byta spelare är svårt att fatta.

Många föll igenom. Emil Krafth, Marcus Danielson och Kristoffer Olsson hade alla det oerhört svårt. Även Viktor Claesson var direkt svag. Det är lätt att säga att de flesta individerna följde lagets insats, men här var det laget som fick följa med en rad dåliga svenska spelare. Få klarade av att nå godkänt under de första 45 minuterna.

Visst, Janne Andersson var förbannad i pausen och gick loss på spelarna. Han påstod efter matchen att han var irriterad för första gången på fem år. På ett sätt förståeligt med tanke på att den första halvleken var en av de klart sämsta under Anderssons år som förbundskapten.

ANNONS

En kombination av Olsen, en stor dos tur och viss brist på skicklighet hos det grekiska laget ledde till att Sverige klarade sig undan med blotta förskräckelsen. Köp inte någon lott, Janne Andersson. För du kan inte ha mer tur än du hade i den första halvleken och du bör vänta innan du satsar på att vinna något via tur. Du borde ha bränt all tur du har.

Alexander Isak visade sig bli avgörande ännu en gång. Först ordnade han en straff på en briljant långboll av Victor Nilsson Lindelöf. Den tog Emil Forsberg hand om och skickade in 1-0. Sedan var det Robin Olsen som hittade Isak med en utspark och Isak var kall och tog sig förbi målvakten och petade in 2-0.

Att vinna utan att excellera spelmässigt är på sitt sätt imponerande, men det är klart att det inte är något att bygga på i längden. För det går inte att tro att en sådan tur håller i sig. Bortsett från matchen mot Spanien har Sverige inte sett så starkt ut under hösten.

ANNONS

Försvaret är inte alls som det varit tidigare. Krafth och Danielson var direkt svaga. Kristoffer Olsson har tappat rejält och förlorar dueller och slår bort bollar. Claesson var inte heller bra. Uppenbarligen kände inte förbundskapten Andersson att han hade bättre alternativ på bänken då han inte bytte. Svårt att fatta.

Förhoppningsvis har han fler alternativ om en månad. Pontus Jansson? Ja, han bör höra av Andersson. En skarpare högerback vore bra och Mattias Johansson är inte sämre än Krafth. Zlatan Ibrahimovic vore en förstärkning i form av tyngd och rutin. Lägg till att Dejan Kulusevski är åter i laget.

Inte konstigt att Janne Andersson är ett nervvrak mellan samlingarna. Även han måste inse att hans tur knappast kan räcka över samlingen i november. Då måste landslaget hitta tillbaka till nivån då man slog Spanien för att hoppet om en direktplats till VM ska kunna förverkligas.

ANNONS

***

Grattis, Danmark. 27-0. 24 poäng. Åtta matcher och åtta segrar. VM-klart. Imponerande.

***

Emil Forsberg såg till att bollflickorna på Friends Arena skulle hålla i bollarna. Sådant som irriterar när man spelar borta, men som man garvar åt hemma. Forsberg såg till att ordna en tröja till en av tjejerna och det kan man uppskatta.

***

Sverige kan inte missa playoff men möjligheten att nå VM direkt finns. Fyra poäng mot Georgien och Spanien räcker. Ändå är det svårt att tro på det efter insatsen mot Grekland.

***

Det är pinsamt att Sveriges nationalarena har en plan som inte är bättre trots att man byter den gång på gång. Det är verkligen inte planskötarnas ansvar utan arenabyggarna som gick snett. Hur man kan lägga totalt 3,6 miljarder kronor på en arena utan att se till att gräset kan skötas bättre än så här.

ANNONS

***

Ingen Albin Ekdal mot Georgien. Inte optimalt men viktigare att han är tillbaka mot Spanien.

Publicerad 2021-10-13 kl 00:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto