Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svårt Zlatan-val för Janne Andersson

Lundhs blogg

SOLNA. Zlatan Ibrahimovic är åter i landslaget. Två ödesmatcher väntar. Hur ska förbundskapten Andersson välja – Georgien eller Spanien?

Efter att ha gjort 90 minuter i Milano-derbyt under söndagen så satt Zlatan Ibrahimovic vid ett podium i Friends Arenas kyliga inre mindre än 24 timmar senare. Bredvid sig hade han Dejan Kulusevski som fick vänta en bra stund på första frågan, men säkert inte hade något emot det.

Zlatan var däremot inte briefad om utvecklingen som skett på de svenska presskonferenserna sedan han var med senast. Att journalister som väl får mikrofonen kör på med rätt många frågor. Något som fick Milan-stjärnan att reagera både i början och i slutet av presskonferensen. Även om det inte riktigt var samma charmoffensiv som i mars så var det en givande sittning.

Annons

Zlatan var öppen om hur tungt det varit att missa EM i somras och att han var tacksam över att vara med landslaget för upplösningen av VM-kvalet. Att det är den här typen av avgöranden som han brinner för. Även kul att höra honom prata om att det är han som gamling som ska anpassa sig till de yngre i landslaget, och att han lär sig hela tiden när de ungas respekt släppt. Det är ett nytt språk och ny musik.

Utan att ta en fortsättning på karriären för givet var det uppenbart att Zlatan vill hålla på så länge det bara går. VM i Qatar? Ingen omöjlighet om bara kroppen håller för Milan-anfallaren. Ännu längre? Inget går att utesluta. Samtidigt är det nog klokt att vara försiktig med profetiorna. Under förra säsongen missade han 16 Serie A-matcher på grund av skador följt av missat EM, ytterligare åtta matcher för Milan i höst och dubbla VM-kvalsamlingar.

Annons

Även om han gjorde 90 minuter i derbyt i söndags och spelade upp sig under andra halvlek är det en mer statisk anfallare. En sak att ha in honom i en match där Sverige kan väntas dominera och ha bollen mer än i en match där landslaget måste jaga mer. Å andra sidan vill man ha honom som bollmottagare i en match där Sverige är nertryckt i sin egen backlinje och aldrig hinner flytta upp. Inte lätt.

Georgien är den första typen av match, Spanien den andra. Redan på torsdag kväll väntar VM-kval mot Georgien. Startelvan är rätt given förutsatt inga nya skador och utifrån vad Janne Andersson sa på sin presskonferens i måndags. Då blir det Olsen – Krafth, Nilsson Lindelöf, Nilsson, Augustinsson – Claesson, Svanberg, Olsson, Forsberg – Ibrahimovic, Isak.

Efter VM-kvalet på torsdag bor landslaget över i Batumi innan man åker till Sevilla och Spanien. Två dygn senare väntar ett möjligt avgörande av VM-kvalet om inte Grekland gjort Sverige en tjänst. Det är svårt att tänka sig att Zlatan Ibrahimovic startar bägge matcherna med tanke på hur Milan använder honom och särskilt om Sverige behöver pressa Spanien.

Annons

I det läget är det enda alternativet att spela Zlatan från start mot Georgien med risk för att han inte kan starta i Sevilla. Det handlar om att försöka fixa tre poäng i första VM-kvalmatchen med en möjlighet att Spanien inte tar tre poäng i Aten. Sedan får Zlatan vara inhoppare mot Spanien borta när det väl behövs. Likt Milan i Champions League.

Om det räcker? Ja, det är svårt att veta men det är givet att Sverige måste sikta på att bärga den första trepoängaren. Utan den riskerar det att vara betydligt mörkare utgångsläge inför den sista matchen i VM-kvalet. Valet är därför ganska enkelt för Janne Andersson. Man vill knappast riskera att skada Zlatan i jakten på en VM-plats. Även om anfallaren sa sig spela från start i bägge matcherna om förbundskaptenen ville det.

Under sin presskonferens bjöd givetvis på en del syrligheter och humoristiska utspel. Som att det bara är Hammarby som intresserar honom och att allt annat i allsvenskan är ointressant. Eller att Mino Raiola bara ville mjölka honom till max när agenten för åtta år sedan förutspådde spel i tio år till. Plus att Zlatan gav sin förre tränare Max Allegri ett tjuvknyp när han påpekade att Juventus kunde legat högre om Dejan Kulusevski spelat mer.

Annons

Den unge landslagsstjärnan verkade onekligen trivas bredvid den nästan 20 år äldre anfallaren. Kulusevski talade varmt om att han kunde lära sig om allt av Zlatan och kunde fråga om det var något han undrade. Relationen mellan de två Serie A-stjärnorna ger onekligen intryck ut att vara behaglig men också med en tydlig hierarki. Därmed köper säkert Kulusevski att sitta på bänken på torsdag och starta på söndag.

****

Fotbollskanalen On Tour är i gång och senaste avsnittet finns här. Vi kör på varje morgon under hela VM-kvalet.

****

Georgien är ett covidfäste där man senaste veckan var nära nytt smittspridningsrekord i landet och är trea i världen på fall per capita. Bara en fjärdedel av landets invånare är vaccinerade. Precis som i många forna östländer finns en skepsis mot vaccin.

Inte optimalt för det svenska landslaget som förvisso ska leva i en bubbla men där inte alla i truppen är vaccinerade. Dessutom ställs man mot spelare som till vardags lever i en covidtillvaro. Så det är klart att riskerna att någon av de ovaccinerade svenska spelarna löper högre risk att smittas.

Annons

****

Rätt slående siffror att Spanien som nådde EM-semifinal i somras och även spelade final i Nations League har använt 66 spelare sedan Sverige började scouta laget inför EM-kvalet i juni 2019. Så det är klart att det tyder på en oerhörd bredd, men det är även ett tecken på att man inte har samma världsklass som under åren 2008-12 där man tog tre titlar.

Förbundskapten Janne Andersson inledde presskonferens i måndags med en quiz kring hur många spelare som varit med i EM i somras men inte var med i landslaget nu? Svaret är tolv. Förutom de sex som slutade så har Ken Sema, Kalle Johnsson, Jordan Larsson, Pierre Bengtsson, Marcus Danielson och Filip Helander fallit i från av olika skäl.

Min gissning är att Andersson ville få ut budskapet att det delvis är ett nytt landslag, men det är till stora delar spelare som varit med i landslagets utkanter som nu får kliva in. Och en del reserver som fallit bort. Bland mittbackarna hade exempelvis Pontus Jansson, Danielson och Helander varit uttagna om de inte tackat nej, suttit i karantän eller varit skadad.

Annons

****

Georgien-Sverige avspark 18:00 svensk tid (21:00 lokal tid i Batumi) och sedan väntar Grekland-Spanien med avspark 20:45. Kanske blir det som i VM-kvalet till USA? Då Sverige först mötte FinlandRåsunda och sedan var det Frankrike-Israel med en senare avspark. Klassisk kväll.

****

Dubbla trippelpresskonferenser efter en stängd träning väntar under tisdagen. Vid 14:30 är det Emil Forsberg, Joakim Nilsson och Mattias Svanberg. Vid 15:15 är det Jens Cajuste, Viktor Claesson och Kristoffer Olsson. Fem av sex går in i startelvan mot Georgien.

****

Sveriges landslag drar till Batumi med ett chartrat flyg på onsdag. Även vi journalister gjorde under ledning av kollega Tobias Jedeskog ett försök att få till ett chartrat flyg Stockholm-Batumi-Sevilla-Stockholm , men det var för få som skulle åka till Georgien. Därför blir det supporterplan med Björk och Boström onsdag morgon. På med vikingahjälmar, Pippi-flätor och ett gäng bira, eller?

Annons

****

Veckans poddgäst i Lundh har VM-kvalfokus. Tidigare norske anfallaren Jan Åge Fjörtoft som spelade i Bundesliga och Premier League men även var med i Norges VM-lag 1994 och som nu är expert och reporter hos Nent. Så sent som i torsdags var han i en animerad intervjusituation med José Mourinho.

Han talar om varför Norge inte spelat i något stort mästerskap på över 20 år, om varför han hoppas på Norge-Sverige i playoff och hyllar Zlatans overkliga comeback i landslaget. Givetvis talar han om Haaland, Ödegaard och Solskjaer. Lyssna här.

Publicerad 2021-11-09 11:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto